CHP'li Tüm, intiharları TBMM gündemine taşıdı

Güncelleme Tarihi:

CHPli Tüm, intiharları TBMM gündemine taşıdı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2017 13:06

CHP'li Tüm, intiharları TBMM gündemine taşıdı

Haberin Devamı

CUMHURİYET Halk Partisi (CHP) Balıkesir Milletvekili ve Parti Meclisi (PM) üyesi Mehmet Tüm, işsizlik, ekonomik ve sosyal nedenlerle son zamanlarda artan intihar vakalarını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. Tüm, Olağanüstü Hal'in (OHAL) ilan edilmesiyle birlikte ekonomik nedenlerle intihar ederek yaşamına son veren kişi sayısının arttığını ileri sürerek,  Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'ya yazılı soru önergesi verdi.

CHP Balıkesir Milletvekili Tüm, son bir yılda intihar edenlerin sayısında korkutucu bir artış yaşandığına dikkat çekip, "Özellikle OHAL'den sonra ülkenin içine girdiği ekonomik çıkmaz, şirketlerin batması, kamudan haksız yere ihraç edilme, kredi borçlanmasındaki ciddi artış ve geleceğe dair umutsuzluğun artması, insanları yaşamlarına son vermeye itiyor. Geçtiğimiz gün İzmir'de bir genç borçları nedeniyle intihar etti. Yine İzmir'de Ağustos ayında atanamayan öğretmen intiharıyla karşılaştık. Daha önce yine mayıs ayında bir atanamayan öğretmenin daha cebinde 6 lirayla intihar ederek yaşamına son verdiğini üzüntüyle gördük. Çoğunun intihar notlarında benzer şeyler yazıyor. İntihar korkarım ki artık psikolojik bir vaka değil sosyolojik ve ekonomik bir olaya dönüşmektedir. AKP'nin yarattığı güvensizlik ve belirsizlik iklimi, özellikle gençleri 'güzel bir geleceğe' dair algısını yerle bir etmektedir. Sağlıklı bir toplum inşa etmek için gençleri geleceksizliğe mahkum eden bu anlayışın bir an önce sonlandırılması şarttır" dedi.

"20 TEMMUZ OHAL İLANINDAN SONRA KAÇ KİŞİ İNTİHAR ETTİ ?"

CHP'li Tüm, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın cevaplaması istemiyle TBMM'ye verdiği önergesinde, AK Parti İktidarı döneminde ve OHAL' in ilan edilmesinden sonra intihar eden kişi sayısını ve intihar nedenlerinin araştırıp araştırılmadığını sordu. Tüm, yazılı olarak açıklanmasını istediği önergesinde Bakan Kaya'ya ayrıca şu soruları yöneltti:

"6 Ekim 2017 tarihinde İzmir'in Ödemiş ilçesinde Hürriyet Mahallesi 1618 Sokak'taki polislojmanlarında 17 yaşındaki Caner Taşpınar borçları yüzünden bunalıma girmesi nedeniyle kendini asarak inthar ettiği haberleri yazılı basında yer almıştır. 8 Ağustos 2017 tarihinde ise, Sosyal Bilgiler Öğretmenliği bölümü mezunu 23 yaşındaki İ.E. İsa Erdoğan sosyal medya hesabından  'Umudumu kaybettim. Kendi irademle aranızdan ayrılıyorum' notunu paylaşarak yaşamına son vermiştir. 30 Mayıs 2017 tarihinde, İzmir Çiğli'de coğrafya öğretmenliğini bitirmesine rağmen atamasıyapılmayan 27 yaşındaki İbrahim Yeşilbağ intihar etmiş, yakınları şahsın çalışamadığı için moralinin bozuk olduğunu ve KPSS'ye hazırlandığını belirtmiştir. Bu çerçeveden hareketle; iktidarınız döneminde intihar eden kişi sayısı kaçtır? Nüfus oranı dikkate alındığındakaba intihar hızının en yüksek olduğu şehirler hangileridir? Bakanlığınızın intiharların nedenlerine ilişkin bir çalışması var mıdır?  İntihar vakalarına en çok hangi yaş grubu, cinsiyet, meslek gruplarında rastlanmaktadır? İntiharların yüzde kaçı sağlık, aile içi geçimsizlik   veya geçim zorluğu gibi nedenlerden kaynaklanmaktadır? 20 Temmuz OHAL ilanı itibariyle ticari başarısızlıktan, ekonomik zorluktan veya işsizlikten dolayı intihar eden kişi sayısı kaçtır? Son bir yılda, intihar girişiminde bulunan kamu çalışanı sayısı kaçtır? Bu kişilerden kaçı OHAL gerekçesiyle çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile açığa alınmış veya kamudan ihraç edilmiştir?"

Hilmi DUYAR / BALIKESİR, (DHA)

FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!