CHP’li Çamak: Kalıntı var dediler, şeftaliyi ucuza kapattılar

Güncelleme Tarihi:

CHP’li Çamak: Kalıntı var dediler, şeftaliyi ucuza kapattılar
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2016 13:36

CHP’li Çamak: Kalıntı var dediler, şeftaliyi ucuza kapattılar

Haberin Devamı

MERSİN’de CHP Milletvekili Hüseyin Çamak, Akdeniz sineği bahane eden tüccarın üreticinin elinden şeftaliyi ucuza aldığını dile getirerek, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Faruk Çelik’e ileterek soruna çözüm bulunmasını isteyeceğini söyledi.
CHP Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak, Mezitli İlçe Başkanı Gökhan Gök ile birlikte Fındıkpınarı, Sarılar, Tepeköy ve Kocayer mahallelerinde incelemelerde bulundu, vatandaşların sorunlarını dinledi.
Yörede en önemli tarımsal faaliyetin şeftali üretimi olduğunu, yılda 60 bin ton civarında şeftali üretimi yapan yöre çiftçilerinin zor durumda olduğunu belirten Çamak, "Gezdiğimiz yerlerde şeftali üreticilerinin oldukça gergin olduğunu gördük. Üreticiler 30 kuruştan şeftali satmak zorunda kaldıklarını, bu paranın maliyetlerini bile karşılamadığını, tüccarların şeftali fiyatlarını istedikleri şekilde belirlediklerini anlattılar" dedi.
Mezitli yöresindeki şeftali üreticilerinin Akdeniz sineği  ile mücadelede devletten destek beklediğini ifade eden Çamak, "Üreticiler devletin Akdeniz sineği ile mücadelede yol göstermiyor. Herkes bilinçsizce ilaç kullanıyor. Çiftçi de çok ilaç sıkmayı tek çare olarak görüyor. Çiftçi, devletin bu sinek türüyle mücadele konusunda yardımcı olması istedi. Bin bir emekle üretim yapan çiftçimiz Akdeniz sineği ile mücadele etmek için ilaç kendi yöntemleriyle ilaç kullanıyor. Hasat zamanı tüccar ‘şeftalide ilaç kalıntısı var’ diyerek çiftçinin ürününü yok pahasına alıyor. Bu sorunlar nedeniyle çiftimiz bu sezon şeftaliyi 30 kuruştan satabildi" diye konuştu.
Akdeniz sineği ile mücadele konusunda devletin çiftçiye yardımcı olması gerektiğini kaydeden Çamak, şunları söyledi:
"Akdeniz sineği haşeresi ile mücadele tek tek çiftçilerin yapabileceği bir mücadele değil. Çiftçi kendi bahçesini doğru ilaçlasa bile komşu bahçede ya da yakınlardaki bahçede ürerse, bahçesi yine etkilenir. Onun için bu mücadeleyi devletin planlayıp yürütmesi gerekir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Faruk Çelik’ten randevu alarak bu konudaki sıkıntıları ve çiftçimizin taleplerini bizzat Sayın Bakan’a ileteceğim."
Çamak, Tepeköy Mahallesi sakinlerinin 40 yıl önce döşenen borulardan gelen suyu kullanmak zorunda olduklarını da vurgulayarak, kanserojen madde içeren bu boruların değiştirilmesi gerektiğini de söyledi.
Çamak, Tepeköy ve civarındaki mahallelerde yaşayan lise öğrencilerinin, şehir merkezindeki okullarına ulaşabilmek için sabah 05.00’te yola düşmek zorunda olduklarını, akşam geç saatlerde evlerine dönebildiklerini de altını çizerek, sözlerini şöyle tamamladı:
"Yöre insanı çocuklarını okula göndermek istiyor ama ulaşım şartları özellikle kış aylarında çok zor. Vatandaşlarımız, şehir merkezindeki liselerde okuyan çocuklar için yurt, pansiyon gibi alanlar oluşturulmasını istiyorlar."

MERSİN, (DHA)
FOTOĞRAFLI
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!