CHP'li Ayhan Barut'tan 10 bakanlığa soru önergesi

Güncelleme Tarihi:

CHPli Ayhan Baruttan 10  bakanlığa soru önergesi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2018 11:44

CHP'li Ayhan Barut'tan 10 bakanlığa soru önergesi

Haberin Devamı

ADANA, (DHA) -CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, 10 icracı bakanlığa ayrı soru önergeleri vererek Adana'nın yıllardır beklediği yatırım ve projelerin akıbetini sordu.
Adana'nın sorunlarının belirlenmesi ve çözümü için sürekli mücadele eden CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, tüm icracı bakanları harekete geçmeye çağırdı. Bu kapsamda Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) çatısı altında çaba gösteren Ayhan Barut, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turan tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergeleri sundu.
'ADANA İÇİN SEFERBER OLMALIYIZ'
Sanayiden tarıma, sanattan spora Adana'nın görkemli geçmişine büyük özlem duyulduğunu anımsatan Ayhan Barut, 10 icracı bakanlığa ayrı ayrı sunduğu soru önergeleriyle kentin yatırım ortamına adeta ışık tuttu. Yıllardır beklenen kamu yatırımlarının akıbeti hakkında merak edilen sorulara yanıt arayan Ayhan Barut, "Her şeyiyle güzel ve özel memleketimiz Adana'nın tüm sorunlarına sahip çıkıyor, çözümü için elimizden gelen çabayı sarf ediyoruz. Adana ortak paydasında siyasi ayrım gözetmeden kentimizin gelişmesi, kalkınması ve sorunlarının çözümü için herkesi birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz. Siyasi ayrımları kenara bırakarak kentimizin ekonomik, sosyal ve kültürel her türlü sorunlarından kurtulup daha güzel yarınlara  ulaşması için seferber olmalıyız" diye konuştu.  
SORULARINI YÖNELTTİ
Her bakanın ayrı ayrı yanıtlaması talebiyle hazırladığı soru önergesini Ayhan Barut, şu sorulara cevap verilmesini istedi:
"2002 -2018 yılları arasında Adana ilimiz için yatırım programına alınan projelerin bakanlığınız ve bağlı kuruluşlarına göre dağılımı ve proje sayısı ayrı ayrı kaçtır?  Bu proje ve yatırım programları nelerdir? Adana'dan toplanan vergi miktarları ile gerçekleştirilen yatırım miktarları kıyaslandığında ödediği vergi bakımından Adana, 81 ilimiz içinde kaçıncı sıradadır? Aldığı kamu yatırımı bakımından kaçıncı sıradadır? 2002- 2018 yılları arasında Adana'da yatırım programına alınan projelere yıllar itibarıyla ne kadar ödenek tahsisi yapılmış ve ne kadarı harcanmıştır? 2002 -2018 yılları arasında yatırım programında proje bitiş tarihi uzatılan kaç proje yer almaktadır?  Bu projelerin bitiş tarihi neden uzatılmıştır?  2018 yılı itibarıyla Adana ilimizde yatırım programında yer alan hangi projeler tamamlanacak ve hizmete sunulacaktır?
TARIMA DİKKAT ÇEKTİ
Bereketli topraklarıyla Adana'nın Türkiye tarımında çok özel bir yere sahip olduğunu belirten Barut, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye ayrıca şu soruları sordu:
"18 Nisan 2006 tarih ve 5488 sayılı Tarım Kanunu'nun 21. maddesi hükmünce kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 2018 yılına kadar tarımsal destekleme programlarının finansmanı için yıllar itibarıyle ne kadar dış kaynak sağlanmıştır? Sağlanan dış kaynak hangi projeler için, kimlere, hangi tarihte ve hangi miktarlarda ödenmiştir? Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten 2018 yılına kadar tarımsal destekleme programlarının finansmanı için bütçeden yıllar itibariyle tarıma aktarılan miktar ne kadardır? Tarımsal destekleme programlarının finansmanı için bütçeden ayrılan bu miktar hangi projeler için kimlere, hangi tarihlerde ve hangi miktarlarda ödeme yapılmıştır? 2007-2018 döneminde tarım bütçesi yıllar itibarıyle ne kadardır? Tarım Kanununa göre 2018 yılına kadar tarımsal destekleme programlarının finansmanı için bütçeden aktarılmayan miktar yıllar itibariyle ne kadardır? Niçin aktarılmamış, kanun hükmü neden uygulanmamıştır? Yasa hükmünü yerine getirmeyen ve üreticiyi, çiftçiyi mağdur eden sorumlular kimlerdir? Sorumlular hakkında hangi işlemler yapılmıştır?"
BELEDİYE GELİRLERİNİN YÜZDE 40'I METROYA
Adana'nın sırtında bir kambur olarak nitelenen Adana Metrosu hakkında da Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turan'ın yanıtlaması için de farklı bir soru önergesi hazırlayan Barut, şu sorulara yanıt istedi:
"1988 yılında yapımı için ilk adımı atılan, 1996'da yapılmaya başlanan ve 2010 Mayıs ayında kısmi açılışı gerçekleştirilen Metronun Adana Büyükşehir Belediyesi'nden Ankara, İstanbul ve Antalya örneklerinde olduğu gibi Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına devralınması yönünde bir planlamanız var mı? Adana Büyükşehir Belediye bütçesinin her yıl yüzde 40'ının Metro borcuna gidiyor olması Adanalılara yapılan bir haksızlık değil mi? Metro ve Hızlı Tren projelerinde Adana'nın ihtiyacı olan yeni etaplara başlanabilmesi ve mevcut durumun bitirilebilmesi için Bakanlık olarak bir planlamanız söz konusu mudur?"


FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!