CHP’nin Bağdat seferinden notlar

-“Hizbul Şaab El Cumhuri.”

Haberin Devamı

Bu Cumhuriyet Halk Partisi’nin Arapça ismi. CHP’nin Irak gezisine katılan heyet üyeleri için hazırladığı yaka kartlarında partinin ismi Arapça olarak yazıyordu. Gürsel Tekin’e partisinin adını Arapça okudum. “Hizip” kelimesini duyunca inceden tedirgin oldu.
-Irak riskli ve tehlikeli bir ülke. Bu nedenle dün “Irak’ a gidiyorum, hakkınızı helal edin” yazmıştım. Yolculuk öncesi basın toplantısında CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na “Siz de benzer bir çağrıda bulunmak ister misiniz?” diye soruldu. Kılıçdaroğlu mütevekkil bir yanıt verdi: “Takdir olan gelir başa.”
- CHP neden Irak’a gidiyor? Irak hükümetiyle arası hiç iyi olmayan Türkiye hükümetine gol atmak amacıyla mı? Hükümeti sıkıştırmak mı istiyor? Gerçek niyetini bilemem ama Kılıçdaroğlu yaptığı hiçbir açıklamada böyle bir maksadı olduğunun işaretini vermedi.
-Amacını şöyle açıklıyor Kılıçdaroğlu: “Türkiye AK Parti’den ibaret değil. Tek boyutlu bir ülke değil. Irak halkı kardeşimizdir. İki ülke halkı arasında bir sıcaklık oluşturmak için gidiyoruz Irak’a.”
-Tarifeli uçakla yaptığımız yolculuğun ardından Bağdat’a indik. Havalimanı acayip tenha. Kavurucu bir sıcak yaktı her yanımızı.
-CHP heyetini Bağdat Havalimanı’nda resmen Türkmenler karşıladı. Irak kabinesinde yer alan Türkmen Vilayetler ve Ulaştırma Bakanı Turhan Müftüoğlu, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na hoşgeldiniz dedi.
-Havalimanından kalacağımız otele doğru giderken fark ettim ki Bağdat normal bir şehir değil. Üç yüz metrede bir kontrol noktaları, intihar saldırılarına karşı yapılmış beton duvarlar ve şehirdeki korkunç tenhalık. Hepsi ama hepsi Bağdat’ın travmasına işaret ediyordu.
-Amerikalılardan kalma bir “Yeşil Bölge” var Bağdat’ın ortasında. Burası yüksek güvenli küçük bir alan. Burada güvenlik had safhada. Şehrin geri kalan bölümü ise “Kırmızı Bölge”. Yani her an her şey olabilir.
-Biz “Yeşil Bölge”de kalıyoruz. Ama seyahat boyunca sık sık “Kırmızı Bölge”ye geçeceğiz.
- Kerbela, Necef, Kerkük... En çok merak ettiğim üç yer. Üçünü de göreceğiz. Bu arada Irak’ın en büyük Şii otoritesi Ayetullah Sistani ile CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun buluşmasına da tanık olacağız. Kısacası hayli enteresan olacak gibi. Hadi bakalım...

Yazarın Tüm Yazıları