CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, açılışlar için İzmir'de (3)

Güncelleme Tarihi:

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, açılışlar için İzmirde (3)
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2016 18:45

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, açılışlar için İzmir'de (3)

Haberin Devamı

GENÇLERE SİYASET DERSİ VERDİ
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, açılışlar için geldiği kentte ziyaret ettiği son yer Buca Belediyesi'nin Tarık Akan Gençlik Merkezi oldu. Merkezi gezip bilgi alan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, daha sonra binanın hemen önündeki amfitiyatro şeklinde dizayn edilmiş alanda, gençlerle bir araya geldi.
CHP'li Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina'nın konuşmalarından sonra gençlere, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu seslendi. Atatürk'ün Türkiye Cumhuriyeti'ni gençlere emanet ettiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:
"Şunu asla unutmayın; Atatürk Türkiye Cumhuriyeti'ni sadece gençlere emanet etti. Türkiye'nin güvencesi gençler. Gençliğe hitabeyi okuyun haftada bir. Bugün yaşadığımız pek çok soruna orada gönderme yapıldığını göreceksiniz. İkincisi Nutuk'u okuyun. Orada Cumhuriyeti nasıl kurduğunu Samsun'a nasıl çıktığını anlatır. Biz Atatürk'ü yeteri kadara tanımıyoruz. Yeteri kadar öğretemiyoruz. Atatürkçülüğün iki temel ayağı var. Birincisi bağımsızlık ve özgürlük, ikinci ekonomi. Özgürlüğü ve bağımsızlığı savaş meydanlarında kazanabilirsiniz. Nitekim öyle oldu. Özgürlüğü ve bağımsızlığı sürekli kılmanın temel koşulu ekonomiden geçer. Güçlü üreten bir Türkiye'den geçer. Üretemiyorsa başkalarının ürettiğini tüketiyorsa, üniversiteleri bilgi üretmiyorsa, ülkenin geleceği parlak değildir."
Cumhuriyetin ilk yıllarında ekonomik gelişmeleri de anlatan Kemal Kılıçdaroğlu, "Bugün bazı çok bilmişler söylerler 'Neden çok partili rejime geçilmedi' diye. Cumhuriyetin ne şartlarda kurulduğunu bilmek lazım" dedi. Millet Mektepleri, Köy Enstitüleri ve fabrikalar kurulduğunu belirten Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
" Sonra 1925'te Kayseri'de uçak fabrikasının temeli atıldı. Düşünün fabrikası olmayan yeterli bilgisi olmayan bir ülke büyümek, gelişmek, kalkınmak, dünyada saygınlık kazanmak istiyor. 9 yıl sonra Kayseri'den kalkan uçak Ankara'ya gitmiştir. 1940'lı yıllara Türkiye uçak ihraç eden, kendi deniz altısını yapan ülkedir. Bunları, ekonominin ne kadar önemli olduğunu bilmeniz için anlatıyorum. Nasıl oldu da Türkiye kendi uçağını üretemiyor. Eğitim en temel durumdur. Eğitimle ülkeyi ileriye de, geriye de götürebilirsiniz. Bugün bir ülkeyi yok etmek için asker gönderilmesine gerek yok. Eğitim sistemini bozduğunuz an geri bıraktırırsınız. Bazıları söylerler 'Geri bıraktırılmış Türkiye' diye. Evet geri bıraktırılmış Türkiye'yiz. Üretmekten vazgeçtik, tüketen toplum haline geldik. Ülkemizi madem ki Gazi size teslimi etti, bu hayatı sorgulayacaksınız, ilgi göstereceksiniz. Sizden daha güçlü Türkiye'de kimse yoktur. Sizin dinamik yapınız kişisel çıkar peşinde koşmamanız, en temel özelliğiniz budur. Sanata ilgi gösterin, ekonomiye, siyasete ilgi gösterin, aman bana ne sakın demeyin. Aman bana ne dediğiniz anda bu ülkede yaşamanızın anlamı kalmaz. Bir gencin temel sorumluğu kendi sorunu değil ülkesinin sorunlarını da çözmektir."
TÜRKİYE'NİN NEDEN GERİ KALDIĞINI ANLATTI
Türkiye'nin geriye gitmesini Marshal yardımlarına bağlayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Bize 'Ne gerek uçak, denizaltı yapıyorsunuz, bedava vereceğiz' dediler. Hatta askerlerin çatal, bıçak, palaskası bile dışarıdan geldi" dedi. Kıbrıs'a çıkarmasında uyanıldığını belirten Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kıbrıs'a çıkarma yaptık. Dediler ki 'Bir dakika bizim uçağımızı kullanamazsınız. Benzini kullanamazsınız.' Türkiye uçak tekerleği, benzini üretemiyordu. Bundan sonra Atatürk'ün nasıl temel konulara vurgu yaptığı öğrenildi. Ama son 15 yılda bilim alanı, üniversiteler baskı altında. Bilim insanları tutuklanıyor, hapse atılıyor. Düşüncelerinden dolayı bir kişinin hapse atılması ihanettir. Çünkü farklılıklar önemlidir. Toplumun değişiminin temel dinamiklerini düşünce ayrılıkları oluşturur" .
Gençlere cumhuriyet tarihini okumalarını da tavsiye eden Kılıçdaroğlu, birlikte hareket etme tavsiyesinde bulunarak şöyle dedi.
"Bunu yapabilirsek güçlü oluruz, demokrasiyi kurarız. Türkiye'yi dünyada saygın ülkeler arasına koyarız. Mücadeleden, ortak bir paydayı oluşturmaktan vazgeçmemeliyiz. Bir ortak paydamız olması lazım. Okudukça çok gerçekleri göreceksiniz. Aynı hataları sürekli tekrar eden bir Türkiye göreceksiniz. Türkiye'yi yönetenler üzülerek ifade edeyim yakın tarihi bilmeyenlerdir. Edindikleri rivayetlerle ülkeyi yönetmeye çalışıyorlar, Lozan'ı bilmeden konuşuyorlar. Bilgi birikimleri, deneyimleri yok. Yakın tarihi bilmek gibi özel çaba içerisinde değiller. Oysa Lozan bu ülkenin tapu senedidir. Mustafa Kemal'in hangi koşullarda Samsun'a çıktığını bilmiyorlar. Libya'da neler yaptığını bilmiyorlar."
DEVLETTE GELECEK PLANLAMASI ÖNEMLİ
Türkiye'nin Rusya ile yaptığı enerji anlaşmasıyla ilgili değerlendirme yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu şöyle devam etti:
"Bir ülke tek başına başka ülkeye yüzde 40-50 oranında bağlanamaz. Bağlandığı anda egemenliği tehlikededir. Şimdi Türkiye Rusya'ya yüzde 60 oranında bağımlıdır. Neden bağımlıyız? Hangi gerekçeyle bağımlıyız? Bunun yanında nükleer enerjiyi de getirip Ruslara verdiler. Biz Ruslarla sorun yaşalım diye söylemiyorum. Gelecek düşünülüyorsa bunları yapmak zorundadır. Planlama vardır. Planlama bunun için yapılır. Halklar uzun dönem düşünemezler. Uzun süreli düşünenler bürokratlardır. Hangi alanlara yatırım yapmalıyız, bunların hepsini bürokratlar, yani devlet yapar. Bunların yanında sizleri görünce moralim düzeliyor. Hep şuna inanıyorum bir kişi dahi kalsak doğrunun yanında olduğumuz sürece sırtımız yere gelmeyecektir. Muhalefetin özü bilgiye dayalı olmak zorundadır. Siz konuştuğunuz zaman sizin karşınızdakilere sizin bilginiz karşısında şaşırmalı. İnsana saygıyı, düşünceye saygıyı bilmeliyiz. Bilmeliyiz ki, karşınızdaki rakibiniz de olsa size saygı duysun."
Siyasi ahlak yasasının da çıkması gerektiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, "Doktorların, avukatların herkesin var. Ahlaki kuralları olmayan tek alan Türkiye'de siyaset. Her türlü yolsuzluğu yaparsınız, yaptığın sürece yükselirsin. Bunu yeni bir durum olarak toplum olarak enjekte etmeye çalışıyorlar. Hatta 'çalıyor ama çalışıyor' bunu enjekte etmeye çalıyorlar. Bu konuda da genç arkadaşlarımız dikkatli olsunlar" dedi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, törenden sonra Ankara'ya gitmek üzere ayrıldı.
GENÇLERİ BULUŞTURACAK
Buca Belediyesi'nin Tarık Akan Gençlik Merkezi, gençlerin sosyal ve kültürel faaliyetlerini gerçekleştirebileceği bir tesis olarak düzenlendi. Merkezde 3 cep sineması bulunuyor. Merkezdeki hizmetler, sadece üniversite öğrencilerinin kullanımına açık olacak. 18 - 29 yaş arasındaki üniversite, yüksek lisans ve doktora öğrencileri merkezin hizmetlerinden üye olduktan sonra ücretsiz yararlanacak. 5 katlı merkezin bodrum katında play station, langırt ve bilardo masasının bulunduğu oyun odası, günde 120 kişiye hizmet verebilecek kapasiteye sahip 8'i ev tipi, 2'si sanayi tipi çamaşır makinesi, 6 kurutma makinesinden oluşan çamaşırhane bulunuyor. Zemin katta, resim, müzik ve seramik odası, sergi alanı ve kafeteryanın yanı sıra dinlenme alanı yer alıyor. 1'inci katta ise aynı anda 2 grubun oynayabileceği bowling salonu ile koşu bandı, ağırlık aletleri, soyunma odası ve duşların yer aldığı fitnes salonu bulunuyor. 35'er metrekarelik kurs odaları ile mimarlık ve mühendislik öğrencilerinin teknik derslerini yapılabileceği donanıma da sahip bilgisayar odası da merkezin ikinci katında bulunuyor. Gençlerin derslerinde ve araştırmalarında kaynak sorununu ortadan kaldıracak, yüzlerce kitabın yer aldığı kütüphanede merkezin önemli hizmetleri arasında yer alıyor. Merkezin teras katında da bulunan 146 adet güneş paneli ile de merkezin enerji ihtiyacı karşılanacak. Bu panellerden saatte ortalama 37 kilovat elektrik enerjisi üretilecek.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!