Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

CHP fişlemelerinin nedeni

CHP’li milletvekili ve yerel yöneticileriyle ilgili fişlemeler üzerinde, hem eski alışkanlıkların sürmekte olması hem de ‘MİT, iç politikayı izlemeyi sürdürüyor’ algısı yarattığı için çok ciddi bir şekilde durulmalı.

Haberin Devamı

Bu konuda öncelikli görev doğal olarak iktidara düşüyor.
Orada ise iki yönlü bir kuşkunun varlığını gördüm.
Birincisi, belgelerin sahte olma olasılığı ve düzenleyen kişi/kurumla ilgili belirsizlik; ikincisi ‘Operasyonel olabilir’ anlayışı. İlk madde konusunda kuşku taşımadığım için ikinci şıkka geçelim; çünkü bende de ilk bakışta bu yönde bir duygu doğmadı değil. Akla da hemen Reyhanlı’da
53 yurttaşımızın katledilmesi geldi.
Malum Başbakan Erdoğan, bu katliamla CHP arasında bağ kurarak çok söz etti.

İLGİSİZ İSİMLER

Ancak, elimde olan fişler üzerinde kısa bir çalışma bu olasılığı çürütüyor.
Nedenini açıklamaya, önceki günkü haberimizde sadece 7 CHP’linin fişleme belgeleri yer aldığı için geri kalanlarla ilgili belirsizliği yok ederek başlayayım.
Başkaca kaç tane var bilmem; ama bendeki 15 fiş şu CHP’liler hakkında: Milletvekilleri Mevlut Dudu (Hatay), Kadir Gökmen Öğüt (İstanbul), Engin Özkoç (Sakarya), Malik Ecder Özdemir (Sivas), Mehmet Ali Edipoğlu (Hatay), Ümit Özgümüş (Adana), Emine Ülker Tarhan (Ankara), Hüseyin Aygün (Tunceli), Kamer Genç (Tunceli), Levent Gök (Ankara), İlhan Cihaner (Denizli); eski milletvekilleri Fuat Çay, Nihat Matkap ve Abdülaziz Yazar; Hatay İl Başkanı Servet Mullaoğlu.
İsimlere baktığımızda Hatay ağırlığı çok güçlü; ancak yineleyeyim bunlar benim elimde olan fişler, gerisini bilmiyoruz.
Peki, Hatay ağırlığına rağmen ‘operasyonel’ ihtimalini, (ki bu da kabul edilir değil ve anamuhalefet partisi ile bir katliam arasında bağ kurmanın dehşetini geçelim) ortadan kaldıran durum ne?
Şöyle; bu isimlerden, Tarhan, Edipoğlu, Yazar, Özdemir, Özkoç, Öğüt, Genç, Çay, Aygün’ün Suriye ve Hatay’da yaşananlarla ilgileri ya demeç düzeyinde kaldı ya da hiç olmadı.
15 isim bir etnik, mezhepsel, ideolojik aynılık da taşımıyor; her tür isim var.

YABANCIYLA TEMASLAR İZLEMEDE

Örneğin, Engin Özkoç ile ilgili şöyle bir madde var:
“Sözde Abhazya Cumhuriyeti’nin bağımsızlığının uluslararası camiada tanınması için yürütülen politik-diplomatik çabaları desteklemek amacıyla kurulan ‘Abhazya Dostlar’ adlı sivil/toplumsal inisiyatifinin kuruluş bildirisine 19/05/2008 tarihinde imza atan şahıslardan olduğu”.
Öğüt ise 2011 tarihi itibariyle İstanbul Fındıklı Rotary Derneği üyesiymiş.
Özdemir’in, Sivas Cumhuriyet Kadın Derneği ile CEM Vakfı üyesi kadınların yasa teklifi taleplerini almasında yanlış olan ne var ki fişe yazılmış?
Fişlemelerde dikkat çekici bir nokta da milletvekillerinin, son derece olağan olan, yabancı diplomat veya kişilerle temaslarına yer verilmesi.
Bu nokta, CHP yönetimi başta olmak üzere kimilerinin aklına, iktidardan zaman zaman yükselen, ‘CHP, bizi yabancılara ihbar ediyor’ söylemini getirebilir.
Yine de demem o ki; eldeki fişlemelerle tam bir niyet ölçmek mümkün değil. Ama bu kadarı dahi demokrasi adına çok ciddi bir tehlikeye işarettir.

Yazarın Tüm Yazıları