Çevrecilerden Finike'de açıklama

Güncelleme Tarihi:

Çevrecilerden Finikede açıklama
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2017 17:39

Çevrecilerden Finike'de açıklama

Haberin Devamı

 

Suat SÖĞÜT/FİNİKE, (DHA) - ANTALYA ve çevre ilçelerinden gelen çevreci ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Dünya Çevre Günü dolayısıyla basın açıklaması yaparak evlerinde katledilen çevreci Ali Ulvi ile Aysin Büyüknohutçu çiftinin öldürülmesi nedeniyle acı içinde olduklarını açıkladı. 
Antalya ve çevre ilçelerden gelen çevreciler ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri Dünya Çevre Günü dolayısıyla Finike Ziraat Odası bahçesinde basın açıklaması yaptı. Toroslar ve Akdeniz Kıyıları Çevre Koruma Derneği (TORAÇDER) öncülüğünde gerçekleştirilen basın açıklamasını Kumluca Barosu'na kayıtlı avukatlardan Feride Salur Güleç okudu.
Basın açıklamasında, TORAÇDER, Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası, Antalya Baro Başkanlığı, Antalya Kent Konseyi, Antalya Mimarlar Odası, Antalya Ziraat Mühendisleri Odası, Antalya İnşaat Mühendisleri Odası, Antalya Diş Hekimleri Odası, Antalya Kent İzleme Platformu, Taş Ocaklarıyla Mücadele Platformu ve çevreci dernek temsilcilerinin imzası yer aldı. Güleç, "Bu Çevre Günü'nde, korumaya çalıştığımız doğa ve kültür varlıklarımız ile adına mücadele verdiğimiz tüm dünya canlılarının içinde bulunduğu yaşam tehdidi nedeniyle acı içindeyiz. Yaşadıkları yerde, verdikleri barışçıl doğa mücadelesinde hunharca katledilen dostlarımız Ali Ulvi ve Aysin Büyüknohutçu'nun kaybıyla acı içindeyiz. Yaşam savunucusu dostlarımız Ali ve Aysin Büyüknohutçu yaşadıkları dağları, vahşi madencilik için katledilen ormanları, insanların doğal yaşam hakkını savunmak için sadece hukuki, barışçıl bir mücadele verirken öldürüldü. Ülkemizdeki doğa koruma mücadelesinde karanlık bir dönemeç olan bu cinayetlerin ardındaki gerçeklerin en kısa sürede ortaya çıkarılacağına inanmak istiyoruz. Bu olay ülkemizde hukuk, adalet sistemine güvenin iyice azaldığı bir ortamda yaşanmış olsa da umudumuzu ve kendimize ve adalete olan inancımızı kaybetmiyoruz" dedi.
Dünya Çevre Günü'nü Ali ve Aysin Büyüknohutçu anısına adadıklarını vurgulayan Güleç, "Yaşadığımız bölgenin ve yurdun değişik yerlerindeki yaşam savunucularıyla birlikte, dostlarımızın anısını yaşatmak ve adalet arayışımıza yönelik planladığımız ortak çalışmalarımız önümüzdeki günlerde basın ve kamuoyuna duyurulacaktır" diye konuştu.
Antalya TMMOB Koordinasyon Kurulu Sekreteri Vahap Tuncer, şöyle dedi:
"İnsanoğlu dünyanın nimetlerinden faydalanırken maalesef bugüne kadar yapılan yanlış uygulamalarla yaşamın vazgeçilmezi olan akarsularının, içme sularının, havanın, doğanın kirletildiğine birlikte tanıklık ettik. Bu süreç artık sürdürülemez noktaya gelmiştir. Herkesin, sanayicisinin, çevrecisinin, yöneticisinin, iktidarının, muhalefetinin, derneklerinin, meslek odalarının bu konunun üzerine bir kez daha üstüne basa basa düşünüp bu kötü gidişe son vermesi gerekiyor. Bu noktada özellikle Finike ve çevresinde önemli bir çevre mücadelesi vermiş olan Ali ve Aysin Büyüknohutçu çiftinin mücadelesi unutulmaz bir anı olarak hala akıllarımızda durmaktadır. Bu iki yiğit insan Finike'nin dağlarındaki maden ocaklarının yaptığı zararların ortadan kalkması Antalya ve Finike'deki tarım alanlarının maden ocaklarından olumsuz etkilenmesini engellemek için daha yaşanabilir bir dünya için maalesef katledildiler."
TORAÇDER kurucularından Bayram Taşel de Ali Ulvi Büyüknohutçu'yu 1970'li yıllardan bu yana tanıdığını belirterek, "Yıllardır devam eden dostluğumuz vardı. Buraya geldiği zaman da kendileriyle çevreyle ilgili neler yapabileceğimizi detaylı bir şekilde konuştuk. TORAÇDER'i de birlikte kurduk. Ali kardeşimiz hep şuna inanırdı. Doğanın biz insanlara ihtiyacı yok ama biz insanların doğaya ihtiyacı var. Dolayısıyla onun burada bıraktığını bizler şimdi hep birlikte devam edeceğiz. Devam etmeye de kararlıyız" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!