Çevre sorunları aleyhimize işliyor

Güncelleme Tarihi:

Çevre sorunları aleyhimize işliyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2016 18:39

5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde Başkent’te halen çözülemeyen problemler olduğuna dikkat çeken Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, “Çözüm üretmediğimiz her gün Ankaralıya ciddi bir maliyet olarak geri dönüyor. Her geçen saniye bizim aleyhimize işliyor” dedi.

Haberin Devamı

Başkent’te kronikleşmiş çevre problemlerinin çözüm beklediğine dikkat çeken TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, kentte yaşanan mevsimsel sorunlar için de önlem alınması gerektiğinin altını çizdi. Bozoğlu, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde Ankara Hürriyet’e Mogan ve Eymir göllerinden Ankara Çayı’na, atık toplayıcılarından hafriyat sorununa kadar farklı çevre problemlerine ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

ANKARA ÇAYI’NDA PROBLEM SÜRÜYOR

Ankara’nın bazı kronikleşmiş çevre problemleri var. Bazı problemler ise mevsimsel olarak gün yüzüne çıkıyor. Örneğin, kentin içerisinden geçen ve iyi bir değer olması gereken Ankara Çayı’ndaki kirlilik çözülemedi. Sincan, Etimesgut ve Çevre Yolu’na yakın bölgelerde yaz aylarında koku probleminin yaşanacağını şimdiden söyleyebiliriz. Kış aylarında kömür tüketiminden ve trafikten kaynaklanan bir hava kirliliği var. Bu sorun da çözülemedi. Önümüzdeki kış aylarında hava kirliliği ile karşı karşıya kalacağımızı söyleyebiliriz. Ankara’nın çeperinde dolaştığımızda hafriyat atıklarının gelişigüzel döküldüğünü görüyoruz. Bu konuda tam olarak adım atılmadığını, çeşitli cezalar kesilerek çözüm sağlanmaya çalışıldığını görüyoruz.

Haberin Devamı

ATIK TOPLAMA UYGUN ŞARTLARDA DEĞİL

Ankara’daki tüm ilçe belediyeleri ve Büyükşehir bu konuda zaman zaman ambalaj atıkları ve geri dönüşüm konusunda açıklama ve çalışmalar yapıyor. Sorun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı da ilgilendirdiği için çözülememiş durumda. Kent merkezinde dolaşan atık toplayıcıları, 20’nci yüzyıl Türkiyesi’ne yakışmıyor. Atıklarının geri dönüşüme gitmeden önce evlerde ayrılması gerekiyor. Ne kadar atık depo sahası yaparsanız yapın, geri dönüşümü güçlendirmediğiniz zaman bu problem devam edecektir. Başkent tam bir şantiyeye döndü. Her yerde inşaat var. Fakat bunların kontrollü ve çevre mevzuatına uygun bir şekilde yapılmadığını görüyoruz. Ciddi bir denetleme sorunu, gürültü kirliliği ve toz problemi var. İnşaattan kaynaklı hava, toz ve gürültü kirliliğinin de denetime alınması lazım. Ankara’da yeşil alanlar yetersiz. Kent merkezinde ve halkın yoğun olduğu yerlerde yeterince bir yeşil alan olmadığını görüyoruz.

Haberin Devamı

MADEM TEMİZLEYEMİYORUZ BARİ KİRLETMEYELİM

Mogan ve Eymir’in de tıpkı Ankara Çayı gibi kronikleşmiş bir çevre problemi olduğunu ifade eden Baran Bozoğlu, temizleme çalışmasının yanı sıra kirlenmenin de önlenmesi geretiğini belirterek şunları söyledi:
“Mogan ve Eymir’in hassas bir ekosistemi var. Burada yapılacak çalışmaların sonuçları hemen görülemez. Sistemin kendisini yenilemesi gerekiyor. Mogan ve Eymir’i kirleten parametrelerin bir an önce durdurulması gerekiyor. Bu halen yapılmadı. Madem temizleyemiyoruz, bari kirlenmeyi engelleyici önlemleri hemen alalım. Mogan’da dip çamurunu alınsa da atıklar buraya geldikçe kirlenme olacaktır.”

DOĞRU OLAN İŞİ DESTEKLERİZ

Haberin Devamı

Ankara için yapılacak olumlu çevre çalışmalarına katkı vermeye hazır olduklarını belirten Bozoğlu, ortak akıl çağrısında bulunarak şu ifadeleri kullandı: “Bir önyargı var ve kendi adımıza bu önyargının kırılması için büyük çaba harcıyoruz. Geçen hafta Orman ve Su işleri Bakanlığı ile oda olarak bir çalıştay yaptık ve çok verimli geçti. Çevre Mühendisleri olarak diyalog kurmak istiyoruz. Ankara için yapılacak tüm olumlu çalışmalarda bakanlık, il müdürlükleri ve belediyelerle işbirliğine açığız, fikir vermek isteriz. Doğru yapılan işi desteklemek istiyoruz. Kamu kurumlarının bu noktada bilgi paylaşımında bulunması bizim de yapılacak çalışmaları kamuoyuna daha iyi anlatmamıza katkı sağlayacaktır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!