Cevizli sebzeli fava

Kuru iç baklayı bir gece önceden bol suyla ıslatın. Ertesi sabah yıkayıp süzdükten sonra büyük bir tencereye aktarın. Havucu, patatesi ve soğanları soyup iri iri doğradıktan sonra baklanın üzerine ekleyin. Zeytinyağını ilave edip tuz ve tozşekeri serpiştirdikten sonra suyu aktarın ve tencerenin kapağını kapatın.

Haberin Devamı

Orta ısılı ateşin üzerine oturtun. (Önce 8 bardak su katın ve bakın. Eğer çok su çekerse bir bardak daha sıcak su ekleyebilirsiniz.) Sık sık karıştırarak iç bakla iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Ocaktan alıp incecik kıydığınız dereotunu katın ve karıştırın.
Bir el blenderi yardımıyla çekerek püre haline getirin. Çekme işlemini mutfak robotuyla da yapabilirsiniz. Dikdörtgen ya da kare şeklindeki bir borcamı ya da kek kalıbının dibini ve kenarlarını sıvıyağla yağlayın. Favayı kalıba aktarıp üzerini kaşıkla düzelterek yayılmasını sağlayın.
Üzerini alüminyum folyoyla kapatıp buzdolabında katılaşıncaya kadar, 4-5 saat bekletin. Fava bekledikçe jöle kıvamını alıp katılaşır. İsterseniz, kalıbı servis tabağına ters çevirip favayı pasta gibi çıkarabilirsiniz.
3-4 yemek kaşığı sızma zeytinyağını favanın üzerine gezdirin. Çekilmiş ceviz içi ve dereotu ile süsleyip tıpkı pasta gibi dilimleyerek servise sunun.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

- 500 gr kuru iç bakla
- 8-9 su bardağı su
- 1 adet orta boy kuru soÄŸan
- 1 adet orta boy patates
- 1 adet orta boy havuç
- Yarım su bardağı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı tozşeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 demet dereotu
- Ayrıca 2-3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
- 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi

8 kiÅŸilik         Â
Hazırlama süresi
10 dakika
Pişirme süresi
30 dakika

Yazarın Tüm Yazıları