Cessna’nın yeni kuşları

Toplam 187 bin adetle en çok uçak imal eden şirket unvanını koruyan Amerikan Cessna şirketi, tek motorlu pervaneli uçak serisine iki yeni model ekliyor.

İlk olarak uçaklarını Amerika’daki Oshkosh Havacılık Festivali’nde sergileyen Cessna, sipariş almaya 2007’de başlayacak.

Halen 172 Skyhawk serisiyle en küçük dört kişilik uçak üreten Cessna, hafif sınıfa yeni bir modelle giriyor. İki kişilik, 100 beygir gücünde Rotax motora sahip uçak 650 kilogram ağırlığında olacak. Saatte 222 kilometre hızla uçabilecek hafif uçağın fiyatının 100 bin doların altında olacağı tahmin ediliyor.

Yeni nesil hafif uçakların hızla büyüyen bir pazara sahip olduğunu belirten Cessna yetkilileri, müşterilerinin bu sınıfta yeni bir tasarım için yoğun baskı yaptığını söylüyor. Avrupa’da ultralight sınıfında yer alan yeni model, sahibine vergi avantajı da sağlıyor. Uçağın uzun yıllardır imal edilmeyen Cessna’nın iki kişilik 152 serisinin yerini alması bekleniyor.

Cessna’nın ikinci projesi ise Yeni Nesil Piston Motorlu Uçak (YNPMU). Proje sır gibi saklanıyor. Tek motorlu uçak ilk kez Oshkosh’daki festivalde hızlı bir alçak geçişle kamuoyuna tanıtıldı. İzleyiciler inmesini beklerken uçak yoluna devam etti. Cessna sır perdesini aralamadı.

Yeni nesil teknolojinin ürünü Cirrus gibi uçakların pazar payındaki hızlı büyümeyi dikkate alan Cessna, geçen yıl yüksek süratli 182 ailesinin yerini alacak yeni bir modelin tasarımını başlattı. Üstten kanatlı, güçlü motora sahip YNPMU, saatte 370 kilometre hız yapacak.

Yeni nesil avionik sistemlerine sahip olacak uçak, kolay kullanımı ile Cessna’nın piston motorlu uçak ailesine yeni bir bakış getirecek. Test uçuşlarında 30 saati geride bırakan uçak için firmanın sipariş kaydına 2007’de başlanması bekleniyor.

Biniş kartını kendin hazırla

Türk Hava Yolları, iç hat uçuşlarında başladığı uygulama ile yolculara boarding card olarak adlandırılan uçağa biniş kartlarını kendileri hazırlama imkanı sunuyor. İnternetten yapacakları check-in işlemi ile kendi uçağa biniş kartlarını hazırlayarak yazıcıdan çıkış alan yolcular, bagajları yoksa havalimanlarında vakit kaybetmeden güvenlik noktasına geçebilecek. Bagajlı yolcular ise özel kontuara bavullarını teslim edecek.

İlk etapta İstanbul Atatürk, Ankara, Dalaman, İzmir, Adana, Denizli, Bodrum, Antalya, Trabzon ve Kayseri Havalimanları’nda başlatılan uygulamanın daha sonra tüm iç hat noktalarına yayılması planlanıyor. Bir sonraki hedef ise dış hat uçuşlarında sistemin uygulanması.

Kullanımın yaygınlaşmasıyla, havalimanlarındaki yığılmaların azaltılması hedefleniyor. Yolcu salona alınırken ve uçağa binerken hazırladığı uçuş kartıyla kimliği karşılaştırılacak.

NASIL HAZIRLANIYOR

THY’nin web sitesinden check-in işlemi yapan elektronik bilete sahip yolcular, İstanbul Atatürk, Ankara, Dalaman, İzmir, Adana, Denizli, Bodrum, Antalya, Trabzon ve Kayseri’de başlatılan uygulamayla biniş kartlarının A4 kağıdı büyüklüğünde "PDF" formatında çıktısını alacak.

Havalimanına gelindiğinde uçuş kartlarını kimlikleriyle birlikte göstererek yolcunun en geç kalkıştan 15 dakika önce biniş kapısında olması gerekiyor.

Bagajı olan yolcular, özel kontuardan bavullarını teslim edecek ve uçağa geçecek.

Aynı gün içinde uygulamanın yapıldığı havalimanlarından dönecek yolcular, biniş kartlarını THY’nin web sitesinden hazırlayabilecek.

Çıktısını aldıkları biniş kartını kaybeden yolcular, koltuk numaralarını değiştirmemek şartıyla biniş kartlarını internetten tekrar bastırabilecek ya da biniş kartlarını kontuarlardan tekrar talep edebilecek.

İşte Boeing’in Beluga’sı

Amerikalı imalatçı Boeing, 747-400 Jumbo Jet’ten geliştirdiği yeni uçağının imalatını Tayvan’da tamamladı. İlk uçuş için gün sayan uçak, Boeing’in yeni nesil modeli 787’nin gövdelerinin imalat hattına taşınmasında kullanılacak. Benzer uygulama yaklaşık 30 yıldır Avrupalı imalatçı Airbus tarafından yapılıyor. Halen A300-600 modelinden geliştirilen ve "Beluga" (beyaz balina) adı verilen uçaklar, Airbus’ın ortakları tarafından üretilen parçaları Fransa ve Almanya’daki imalat merkezlerine taşıyor. Boeing 747’nin Beluga görünümlü Jumbo Jet’inin ilk uçuşunu önümüzdeki ay içinde yapması planlanıyor. 2007’de hizmete girecek uçaktan üç adet imal edilecek.

KOKPİT’E ÖDÜL

Türkiye Havayolu Pilotları Derneği TALPA, 61’nci Dünya Havayolu Pilotları Birliği (IFALPA) Toplantısı’na yaptığı katkılar nedeniyle Uğur Cebeci ve hazırladığı Kokpit havacılık sayfası ve televizyon programına şilt verdi. Uğur Cebeci adına şilti alan Tolga Özbek, Başkan Tuna Gürel’e, 46 yıl önce 22 Mart 1960 tarihinde İstanbul’da yapılan 15’inci Beynelmilel Hava Yolları Pilotlar Federasyonu Özel Gün Zarfı’nı hediye etti. Türkiye’nin ikinci kez ev sahipliği yaptığı IFALPA toplantısının katılımcı sayısı açısından rekor kırdığını söyleyen Gürel, alınan kararlarla toplantının havacılık gündemine damgasını vurduğunu belirtti.

Emirates’ten küçük yolculara özel

Çocuklu aileler için Emirates, Dubai Havalimanı’nda bebek arabası hizmeti başlattı. Emirates logosu ve renklerine sahip bebek arabaları, Dubai’ye inen veya transit yolculara hizmet veriyor. Yolcuların bu hizmetten yararlanmaları için Emirates uçaklarında kabin memurlarına isteklerini iletmeleri yeterli. Yer görevlileri, yolcuları körükte çocuk arabası ile karşılıyor.

Dubai merkezli Emirates Havayolları, minik yolculara özel uygulamalarıyla dikkat çekiyor. Çocukların uzun yolculuklarda sıkılmaması amacıyla kabin eğlence sistemlerinde özel bir uygulama başlattı. Toplam 50 kanaldan oluşan çocuk televizyonunda ağırlığı Disney’in yeni çizgi filmleri oluşturuyor. Ayrıca çocuklar için eğlence sistemlerinde yer alan oyun sayısı da artırıldı. Oyunların multi-player özelliği ile diğer yolcularla oyun oynamak mümkün. Ayrıca minik yolcular için Emirates küçük kulaklıklar ve hediye paketleri de sunuyor.

TAV’dan Sabiha Gökçen’e yazılım

TAV Havalimanları Holding portföyünde yer alan TAV Bilişim Hizmetleri, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nın sistemlerini yenilemek ve teknik hizmet vermek üzere anlaşma imzaladı. Savunma Sanayii Müsteşarı Murat Bayar, HEAŞ Genel Müdürü İbrahim Büyükyumukoğlu, TAV Havalimanları Holding İcra Kurulu Başkanı Dr. Sani Şener ve TAV Bilişim Genel Müdürü Birol Bakırsever’in katılımı ile imzalanan anlaşma aynı zamanda TAV Bilişim Hizmetlerinin grup dışındaki ilk havalimanı işi oldu. Halen İstanbul Atatürk, Ankara, İzmir, Gürcistan’da Tiflis ve Batum Havalimanları’nda alt yapısını hazırlayan TAV Bilişim, terminal yönetim, uçuş bilgi, yer kontrol gibi sistemleri kuracak ve 36 ay boyunca alt yapı hizmeti verecek.

Sakarya’da şenlik

Boğaziçi Sportif Havacılık Kulübü, Sakarya Valiliği’nin desteği ile, 22-26 Ağustos’ta yerli ve yabancı pilotların katılımıyla Uluslararası Sakarya Yamaç Paraşütü Festivali’ni düzenliyor. Almanya, İran, Portekiz, İsrail, İspanya, Romanya, Rusya, Bulgaristan ve Türkiye’den 100’e yakın pilotun katılacağı festival süresince mesafe uçuşları yapılacak. Öğretmen pilotlar, yamaç paraşütçülüğünü sevdirmek amacıyla meraklılarla tanıtım uçuşları gerçekleştirecek.

Son fırsatlar yeni hatlar

THY, 5-11 Eylül arasında Rostov, Tebriz, Abu Dhabi, Dnepropetrovsk, 12-18 Eylül arasında Roma, Strasbourg, Donetsk, Muskat, 19-25 Eylül arasında Kazan, Sofya, Helsinki, Doha, 26 Eylül-2 Ekim arasında da Riga, St.Petersburg, Tiran ve Sana’ya gidiş-dönüş, vergiler hariç ekonomi 111, business 333 Euro’dan başlayan fiyatlarla uçuyor.

SunExpress’in iç hatlardaki yeni uçuş noktası Gaziantep oldu. Seferler İzmir’den haftada üç gün karşılıklı olarak yapılacak.

Emirates, Dubai-Pekin seferlerine başladı. 30 Kasım’a kadar özel fiyat uygulayan havayolu, gidiş-dönüş, vergiler hariç ekonomi sınıfı 450 Euro’dan başlayan fiyatlar sunuyor. Emirates ayrıca first class yolcularına 2, business yolcularına da 1 gece Shangri-La Beijing Oteli’nde ücretsiz konaklama imkanı sunuyor.
Yazarın Tüm Yazıları