Çeşme'de 1 ton aşure dağıtıldı

Güncelleme Tarihi:

Çeşmede 1 ton aşure dağıtıldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2017 12:02

Çeşme'de 1 ton aşure dağıtıldı

Haberin Devamı

İZMİR'in Çeşme ilçesinde Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Çeşme Şubesi'nin düzenlediği aşure gününde yaklaşık 1 ton aşure dağıtıldı.

Pir Sultan Abdal Kültür Deneği Çeşme Şubesi, muharrem ayı nedeniyle aşure etkinliği düzenledi. Etkinliğe, CHP'li Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, CHP İlçe Başkanı Ekrem Oran, Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Osman Köfüncü, Vergi Dairesi Müdiresi Aysel Işık, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ümit Alkoç, Çeşme Kent Konseyi Başkanı Ömer Önal, çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, yüzyıllardır dünya topraklarında da, ülke topraklarında da zulümün hiç bitmediğini söyleyerek, "Ortadoğu coğrafyasına baktığınızda, hemen yanı başımızda, çoluğun çocuğun, kadınların, insanların katledildiği günleri yaşıyoruz. 21. Yüzyılda insanlar acıları tekrar yaşıyor. Aşure etkinlikleri, insanların birlikteliğini sağlamaya yönelik etkinliklerdir. Aşurenin içindeki bütün o çeşitlilik, insanların barış içinde bir arada yaşaması gerektiğine işaret ediyor" diye konuştu.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Çeşme Şubesi Başkanı Sedat Mutlu da aşure gününün, muharrem ayında tutulan matem orucunun sonunda, lokmaların bütün canlarla paylaşıldığı bir gün olduğunu hatırlatarak, "Aşure, Kerbela'nın bize öğrettiği, bize gösterdiği katliamdan sonra, insanların kardeş gibi, iç içe, hep beraber, dini, dili, mezhebi, ırkı, inancı, siyasi görüşü, ekonomik ve kültürel durumu fark etmeden, hepsinin bir arada yaşaması gerektiğini gösteren bir simgedir. Bu nedenle, şölen kelimesinin kullanılmaması gerektiğini ve insanların da bugünün şölen olmadığını bilmesini istiyorum. Aşurenin içinde nasıl bir çeşitlilik varsa, toplumda da çeşitlilik var. Bir arada, aşure tadında yaşayabilmeliyiz. Acı günleri geride bırakmak gerekir. Kardeşçe, dostça, barış içinde bir arada yaşamalıyız" dedi.

Konuşmaların ardından Alevi Dedesi Özdoğuş Sağlam, aşure kazanının başında dua okudu. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Çeşme Şubesi'nin geleneksel aşure töreninde, derneğin saz kursiyerleri Umut Yener, Barış Diker ve Erhan Salcı'nın sazları eşliğinde, Yeter Bayındır ve Gülçin Parlar türküler söyledi. Törenin sonunda yaklaşık bir ton aşure konuklara dağıtıldı.

Güneş ATAGÖZ / ÇEŞME (İzmir), (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!