Çeşme’de Res’lere Balonlu Tepki

Güncelleme Tarihi:

Çeşme’de Res’lere Balonlu Tepki
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2015 10:13

YRD. DOÇ.DR. ENGİN ÖNEN, "ÜRÜNLERİMİZE, DEĞERLERİMİZE, DOĞAMIZA SAHİP ÇIKMALIYIZ" DEDİ

Çeşme’nin Reisdere ile Germiyan Mahalleleri arasına kurulmak istenen RES’lere vatandaşlar balonlarla tepki gösterdi.
Çeşme Kent Konseyi Başkanı Hakan Kerman, Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Berna Güler, Germiyan Slow Food Topluluğu Sözcüsü Yrd. Doç. Dr. Engin Önen ve mahalle sakinlerinin katıldığı eylemde, yıllarca taş ocakları sorunu ile uğraşan Germiyan’ın, şimdi de RES’lerle kıskaç altına alınmak istendiği dile getirildi.
Germiyan Slow Food Topluluğu Sözcüsü Yrd. Doç. Dr. Engin Önen, doğal güzelliklerin gelecek kuşaklara aktarılması gerektiğine dikkat çekerek, "Köyün içinde taş ocağı çalışıyor. Balık çiftlikleri sahillere vurdu. Rüzgar Enerji Santralleri köyümüzü işgal eder gibi gittikçe yaklaşıyor. Bilim adamlarının raporlarını takmıyorlar. Burası birinci derece doğal SİT. Takmıyorlar. Yerel halkı,takmıyorlar. Ama biz, kendimizi bunlara hissettireceğiz. Enerji deyince, sadece çok parayı düşünmemek gerekir. Burada çok rüzgar var, yola yakın, burayı işgal edelim anlayışı içindeler. Bu işgale karşı çıkmak için Çiftlik’te, Ovacık’ta, Çeşme’de, Alaçatı’da, Germiyan’da hep birlikte hareket edelim. Biliyorsunuz, biz Germiyan olarak çok iyi bir fırsat yakaladık. Umuyorum ki, bu birlikteliğimiz devam eder. Germiyan, yakın zamanda Türkiye’nin ilk Slow Food Köyü ilan edilecek. Bu muhteşem bir şey. Küçümsenecek bir olay değil. Türkiye’nin 81 ilinde Slow Food çalışması yapılacak. Merkez, Germiyan olacak. Bunlar çok önemli değerler. Buradaki, ürünlerimize, değerlerimize, doğamıza sahip çıkmadan bu işleri başaramayız. Onun için burada yaşayanlar, el ele vermeliyiz" diye konuştu.
"RES’LERİN ÖMRÜ DOLUNCA RANTA AÇILACAK"
Mahalle sakinlerinden Recep Güler de yenilenebilir enerjinin çok önemli olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Ama bir şeyi gözden kaçırıyoruz; neresi turizm bölgesidir, neresi tarım bölgesidir, neresi sanayi bölgesidir? Eskiden Devlet Planlama Teşkilatı diye bir teşkilatımız vardı. İnanılmaz güzel çalışmalar yapıyordu. Ne yazık ki günümüzde bir takım planlamaların yapılması engellendi. Toprakların ranta açılması çok kolaylaştı. Burada Rüzgar Enerjisi Santrali yapılması yanlış. Ama yapılabileceği yerler var. Burası, ağırlıklı olarak turizm bölgesi. RES’lere karşı değiliz derken de bunu söylemek istiyorum. Mikro klimayı bozmayacak, insanların sağlığına etki etmeyecek yerlerimiz çok var. Ama rant sağlamak için, yollara, yerleşim yerlerine en yakın yerlere yapıyorlar. Biliyorsunuz, RES’lerin belirli bir ömrü var. Ömürleri dolduktan sonra da oraları yerleşime açılacak. Tekrar söylemek istiyorum, eğer devlet tarafından planlama doğru yapılacak olursa, geriye sıkıntı yaratacak bir şey kalmaz."
Konuşmaların ardından, mahalle sakinleri yanlarında getirdikleri balonları yüksek gerilim direğine bağladı. Daha sonra da eyleme katılanlara ev baklavası ikram edildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!