Çeşme balık lezzet durakları

Çeşme merkez, Dalyan, Şifne, Alaçatı, Ilıca, Çiftlikköy, Ildırı.. Beldenin her köşesinde doğa harikası balıklarımızı yemek için sayısız alternatif var..

Haberin Devamı

ÇEŞME’de balık lezzet duraklarını, say say bitmez.. Pazaryolu üzerindeki Hanımeli Restoran’da arada sırada dil balığı yahnisi çıkar, balığı mideye indirdikten sonra, tabağı yalayıp ısırmamak için kendinizi zor tutarsınız..
Çeşme’de çarşı içinde Horasan Balıkçılık, Dalyan Balıkçılık gibi dükkanlarda daima taze balık alabiliriz. Sahilde sırasıyla Amazon, Ekol, Çapa, Penguen, Elsa, Sahil, Begovilla (Berna’nın Yeri), Deniz, Rıhtım, Larimar, Le Passione, Muhsin’in Yeri, Pasifik gibi denize karşı mekanlarda keyifle balık yenir. “Çipura veya levrek, eşittir 12 lira” diye davet levhaları görürsünüz. Yine favori mekanım Pazaryolu üzerinde Sardalyacı Ahmet Gören’de ve çarşı başında Biz Bize Balık gibi restoranlarda adam gibi ucuz balık alınır, pişirilmişi eve ısmarlanır veya hemen oracıkta yenir..
Bir balık cümbüşü olan Dalyan’da, sırasıyla Sülo’nun Yeri, Levent’in Yeri, Balıkçı (Osman&Muharrem), Ba-Ni, Balıkçı Hasan, ünlü Jilet Mehmet’in Langusta ve Körfez, Köşem, Körfez Marin ve Cevat’ın Yeri, en ünlü balık mekanlarıdır, ne zaman gitseniz tıklım tıklım doludurlar, Çeşme’nin simgeleri haline gelmişlerdir.
Baba Niyazi

Haberin Devamı

Ben, Oğuz Okkan dostumun Ba-Ni’sini (Baba Niyazi’nin kısaltılmışı) tercih ederim. Çünkü 1950’lerde dedesi ünlü garson Baba Niyazi’nin trança şişleri ile İnciraltı’nda büyümüşümdür.
Ba-Ni’nin tadımlık özel sunumları vardır: Enginarlı levrek, adabeyi kavurma, levrek sarma, deniz tarağı, deniz mahsüllü börek, dil lokum, ahtapot ızgara, blık pastırma, tüp kalamar, karides ızgara ve finalde balık iskender (Yani somon patates üstü, yoğurtlu-soslu balık iskender kebap).. Bunlar çöpleme menüdür ve başka yerlerde pek bulunmaz!
Yine Dalyan’da Simge Balıkçılık ve Aile Balıkçısı gibi balık satış dükkanları da vardır.

Ünlü restoranlar

Çeşme Marina’da Tuval, Marinada, Port Restoran gibi şatafatlı restoranlarda balığın en kabarıkları önünüze gelir. Geçende Port’ta ailece koca bir trança parçası yedik, hesabı ben ödemediğim için pek lezzetliydi..
Ilıca’da Gözde Restoran, taze balık yemek için idealdir. Püfür püfür esen Gerence rüzgarına karşı güzelim bir masada balık yemenin keyfine doyum olmaz. Hele Taşbahçe sahibi Erdal Çapan dostum ısmarlarsa..
Alaçatı’da futbol sahasının karşısındaki Balıkçım ve İş Bankası yanındaki Alaçatı Balıkçılık gibi satış noktalarında daima taze balık bulunur. Caddede Kaptan’ın Yeri (Balıkevi) ve Gürses Balık Restoranı, her gece doludur. Bu arada Alaçatı İmren Restoran, ev yemekleri klasiğidir, ama gelecek seneden itibaren taze balık ve kalamar da bulunacak. Yine yılların işletmecisi Cumhur dostumun Martı’sı, Balıkçı Bayram ve merkez caminin yanı başındaki Balıkçı Kenan nefis balık pişirilen mekanlardır. Ünlü Rasim Baba Restoran da ev yemeklerinin yanı sıra taze balık da pişirir. Alaçatı Marina çevresinde Port Restoran, Ferdi Baba, Maria’nın Bahçesi gibi mekanlar kaliteli sunuma sahiptir.
Ildırı yolu üzerinde Çeşme’den 2 kilometre sonra sola sapılarak Germiyan Camii’ni 300 metre geçtikten sonra sahilde Ada Balıkçılık (Fethi’nin Yeri) vardır. Masanı denizin içine kur, taze balıklar masada çırpınsın, sen günbatımına karşı keyiften çatla, iyi mi?..
Çiftlikköy Langusta ise, dünya çapında bir balık restoranımızdır. Balığı ve böceği pek ünlüdür.
Pazar sabahı
Balık mezatları, balık piyasasının en hareketli sahnelerini barındırır. Çeşme Güneşi gazetesi sahibi Ekrem Oran, geçen hafta gazetesinde bir pazar sabahı Çiftlikköy’e minik oğlu Çeto ile gidişlerini ve izledikleri balık mezatını ne güzel anlatmıştı. Şemsi’nin kahvede Yurttaş Fırını’ndan alınan leziz kahvaltılıkların yanında tavşan kanı çayları yudumlamalar.. Adalı’nın acurları, Fevzi abinin yerli domatesleri sofralara konmuş.. Nezih bir topluluk kahvaltısını denize karşı yapmakta.. Öte yandan balık mezatı hazırlıklarına başlanıyor.. Maro’nun Serkan, Muhtar İsmet’in Ufuk ve  balık ayıklayıcısı Sabit’in Kenan yerlerini almışlar.. Cam gibi barbunlar, çipuralar, adabeyleri.. Derken yoğun katılımcı ile artırma başlıyor.. Mezat sonrası Çeto’nun uyku saati gelince ister istemez bu büyük keyiften ayrılış.. Ekrem Oran yayınladığı haftalık gazete ile tarih yazıyor..

Haberin Devamı

Çiftlikköy’de mezat keyfi

Restoran sahipleri, yazlıkçılar, günübirlikçiler, her vatandaş balık mezatına özgürce katılır. Çiftlikköy mezatından sonra yakındaki kahvelerde
keyif yapılır.

Alaçatılı Balıkçı Kenan

Çevrenin en leziz ve ucuz balıkçıları Alaçatı Camii yanındadır. Balıkçı Kenan’da, yaz-kış mis gibi balıkları keseye uygun yeriz.

Alaçatı’nın en eski balık meyhanesi

Alaçatı Ot Festivalleri’nin gurmesi Hakkı Akbaykal’ın (87) 1955’te kurduğu Martı Restoran’ı, oğlu Cumhur ve torunu Umut işletior. Ahtapot güveç, ahtapot pilavı, limonlu sübye, ıspanaklı sübye, asma yaprağında sarma sardalya, kalamar tava ve ızgaranın tiryakileri merkez camii yolu üzerindeki Martı’da buluşur.

Haberin Devamı

Ba-Ni’yi pek severiz

Elinde okkalı bir laos olan Oğuz Okkan, Dalyan’daki Ba-Ni Balık Restoranı’nı en yakın yardımcısı eski Göztepeli Turgay Bayram ile çalıştırıyor.

ÇEŞME BALIK MEZATLARI

Balıkçı kooperatifleri tarafından her gün aynı yerde düzenli biçimde sürdürülen balık mezatları şu saatlerde gerçekleşir:
· DALYAN : Saat 10.00’da Balıkçı Hasan’ın yanındaki arsada.
· ÇEŞME : Saat 11.15’te balıkçı barınağında.
· ÇİFTLİKKÖY : Saat 10.30’da balıkçı barınağında.
· ALAÇATI: Saat 11.00’de pazaryeri girişi.
· ILICA: Saat 10.30’da Yıldızburnu Balıkçı Barınağı’nda.
· ILDIRI: Saat 10.30’da Bakkal Kamil’in karşısında.
Balık mezatlarında görevli ayıklayıcılar vardır. Balığınızı aldıktan sonra kilosu birkaç liraya balıklarınız hemen ayıklanır.

Yazarın Tüm Yazıları