Çerkeşli Genç Çiftçiler İmece Usulu Şeftali Ağaçlarında Budama Yaptılar

Güncelleme Tarihi:

Çerkeşli Genç Çiftçiler İmece Usulu Şeftali Ağaçlarında Budama Yaptılar
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2016 11:32

KÖYÜN GENÇLERİ KENDİ ARALARINDA KURDUKLARI AY YILDIZ İMECE USULÜ BUDAMA GURUBU ŞEFTALİ BAHÇESİNDE BUDAMA YAPARKEN

Osmaneli’nin Çerkeşli köyünde yaşayan genç çiftçiler, atalarından kalma imece usulü ile şeftali ağaçlarını budadılar.
Osmaneli Ziraat Odası Başkanı Ertuğrul Ünver ve Çerkeşli Sulama Kooperatif Başkanı Recep Sert’in, Çerkeşli köyündeki genç çiftçiler ile birlikte yaptığı organize sonucu, bir bahçedeki şeftali ağaçları hep birlikte imece usulü ile budandı. Şeftali ağaçlarının budanması sırasında konuşan Ziraat Odası Başkanı Ünver “Köydeki bazı genç çiftçiler, atalarından kalma miraslarını yeniden canlandırarak birlik ve beraberliği gösteren imece usulü ile çalışmak istediklerini söyledi. Hatta kendi aralarında oluşturdukları gruplarına da Ay Yıldız isminin taktıkları söylediler. Ben de Ziraat Odası Başkanı olarak bu konuya duyarsız kalamazdım, genç çiftçi kardeşlerimin yaptıkları örnek davranış hoşuma gitti. Köyde Sulama Kooperatifi Başkanı Recep Sert’e, ’Senin şeftali bahçesini örnek bahçe olarak gösterelim ve genç çiftçi kardeşlerimiz imece usulü çalışmalarını burada gerçekleştirsinler’ dedim. Genç çiftçi kardeşlerimiz hep birlikte burada imece usulü budama işine başladılar. Üreticiler ile çiftçilerin birlikte hareket etmesi önemlidir. Her zaman dile getirdiğimiz gibi önemli olan üreticilerimizin birlikte olmasıdır. Ancak bu şekilde güçlü olabiliriz. Ben bugün budama etkinliğimize katılan genç çiftçilerimize, üreticilerimize ve bahçesinde bu etkinliği gerçekleştirmemizi sağlayan üreticimiz Sulama Kooperatifi Başkanı Recep Sert’e teşekkür ediyorum. İnşallah bundan sonra üreticilerimiz bu tür imece etkinliklerini arttırarak devam ettirirler" ifadelerini kullandı.
BUDAMANIN ÖNEMİNE DEĞİNEN BAHÇE SAHİBİ RECEP SERT “BİLİNÇSİZCE KESMEK BUDAMA DEĞİLDİR”
Çerkeşli Sulama Kooperatif Başkanı Recep Sert ise, baharın gelmesiyle birlikte meyve bahçelerinde gözlenen canlılığın, çiftçileri bahçe temizleme ve ağaç budama telaşına düşürdüğünü belirtti. Bilinçsizce yapılan budamanın ürünlerde büyük rekolte kaybına neden olacağını söyleyen Sert, "Biz genç çiftçiler olarak meyve ağaçlarının budamasıyla ilgili yeterli bilgi birikimine sahip değiliz. Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğü veye İlçe Müdürlüğünün üreticilerimize yönelik köy ve ilçelerde uygulamalı budama eğitimi vermelerini istiyoruz" dedi.
Meyve ağaçlarındaki gereksiz dal ve yaprakların bitkileri hastalıklara karşı daha dirençsiz düşürdüğünü vurgulayan Sert, "Bitkiler genetik olarak şöyle bir özelliğe sahip. Bitkiye dışarıdan müdahale edildiği zaman, bitki o müdahaleyi kendisine bir uyarı olarak algılıyor. Genetik olarak varlığını devam ettirebilmek için hemen daha çok çiçek açıyor. Biz ağacı budamadığımız zaman, ağaç boyuna doğru uzayıp gidiyor. Buna bağlı olarak ta ürün verme oranı düşüyor. Ağaçlar düzenli budanmadığı takdirde bitkinin topraktan aldığı besin maddeleri de yaprak olur. Az meyve verir. Bitkinin aldığı besinler budama sayesinde meyvelere aktarılır. Bunun sonucu da ağaç zararlılara karşı dayanıklı bir hale gelir" şeklinde konuştu.
Genç çiftçiler ise, "Bizler atalarımızdan gördüğümüz gibi budama yapıyoruz. İstiyoruz ki yetkililer gelip örnek bahçe seçsin ve bizlere yeni budama tekniklerini göstersinler. Bilinçli çiftçilik yapmış olalım. Ayrıca bizler Çerkeşli köyü genç çiftçileri olarak atalarımızdan bize miras kalan imece usulü çalışmayı da meyve bahçelerinde bir araya gelerek birlik beraberlik içinde çalışarak yaşatmak istiyoruz” dediler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!