Cem Uzan da karşıma çıksın

YILDIRIM Akbulut'la birlikte 6 kişilik özel bir uçakla Ankara'ya, Tansu Çiller'i alarak oradan da Dalaman'a gittik.

Helikopterle Muğla ve Burdur mitinglerini izledik, Antalya üzerinden akşam İstanbul'a döndük. Hergün bu tempo Çiller'i yormuyor galiba. Aday olduğu Muğla'da İstanbul 3. bölgeye göre daha mutlu sayılırdı. Epeyce bol vaatlerde bulundu; ‘‘Tek bir Muğlalı işsiz kalmayacak. Dalaman'dan sonra size de bir havaalanı... (Burdur'da) Biz gelince gıcı gıcır traktörler alacaksınız’’ gibi... Dün Muğla'nın pazarıymış. Muğla'da sosyal demokrat; Milas ve Fethiye'de ise sağ oylar ağırlıklı... İki miting de pek coşkulu değildi; yaklaşık 5'er bin kişi izledi denilebilir. Muğla'da mitinge gelenlerin araçları şehir dışında tutulmuş; engelleminin arkasında Aydın'dan Muğla'ya kaydırılan ANAP Milletvekili Yüksel Yalova'nın olduğu ileri sürüldü.

Dalaman'a inmiştik; iki mitingten sonra Antalya üzerinden İstanbul'a döndük... Çiller bugün Zonguldak yöresine gidiyor.

KAÇMASINLAR

Uçakta Çiller'le uzun uzun konuştuk. Baykal ve Tayyip Erdoğan'a çok tepkili; zaten hedefi de bu iki lider: ‘‘TV'de tartışmaya çağırıyorum. Cumartesi (yarın) ATV'nin Ceviz Kabuğu programında olsunlar. Ciddiye mi alıyorsunuz diyeceksiniz ama Cem Uzan da gelsin karşıma?’’ (Çiller, Cem'in adını mitinglerde anmadı)

Gelirler mi?

- Gelemezler, kaçarlar.

Neden?

- Bilgisiz ya da hazırlıksız olmalarından... Gelsinler, korkmadan gelsinler. Ben bir kadınım; ikisini, üçünü birden dövecek değilim ya...

Tayyip Bey inanılmaz vaatlerde bulunuyor.

- Hangi kaynakla ne yapacaksın çık karşıma anlat bilelim. Bunlar milletten kaçarlarsa meşruiyet sorunu gündeme gelir. Batı'da bu var; millet bu haktan yoksul bırakılamaz. Demokrasi adına bu hakkı yok sayamazsın. Adamın kim, kaynağın kim... Millet kıyas etsin de notunu versin. Kim özde tutarlı, doğru söylüyor görsün.

PARMAKLA AKLAMA OLMAZ

Çiller
yanındaki Yıldırım Akbulut'a dönerek ‘‘İzmir adayımız emekli yargıç Talat Şalk'ın söylediği gibi artık söz veriyoruz; Mecliste parmakla suçlamak, aklamak yok. Herkes yargıya gidecek...’’ dedi.

Ama siz...

- Ben bağımsız yargıya gittim, geldim ve aklandım.

(Çiller'in önerisinin gerçekleşmesi için Anayasa'nın 83. ve 100. maddelerinin değiştirilmesi gerekiyor. Acaba bunu hangi dönemin hangi iktidarı yapacak?

Çiller, Türkiye'nin kortizon ile tedavi edildiğini, bunun sonucunda da kemiklerinin erimeye başladığını anlatırken; ‘‘1995'te Türkiye'yi krizden 6 ayda çıkardım. Gümrük Birliği'ne soktum’’ diyor.)

Hiç hata yapmadınız mı?

- Ekonomide yapılan hatayı vatandaş öder. Ben siyasette hata yaptım ödedim.

Türkiye'nin borcu...

- Görevi bıraktığımız 1997'ye kadar Türkiye'nin borcu 100 milyar dolardı. Bugün 208 milyar dolar. Yani bizim olmadığımız 5 yılda 108 milyar arttırdılar. Bugün vergiler, faizleri bile ödemeye yetmiyor. Bu tabloya bakıp bizi suç ortağı yapıyorlar ve aynı kefeye koyuyorlar diğer partilerle.... Biz bunların dışındayız.

MEDYA TAYYİP'E PRİM VERİYOR

Çiller
anlatımına devam ediyor:

- Bu arada bunlar yetmezmiş gibi bir de Tayyip ve Cem'i getirdiler. Şu gazetelerin manşetlerine bakın. Gerçekten ayıp ve yazıktır... ‘Bu filmi görmüştük’ ne demek? Yani AKP'yi Menderes, Özal ve Demirel'le bir tutarsan milletten ne beklersin? Bunu yazmakla millete, 'Menderes+Özal+Demirel= Tayyip' demek mi isteniyor? Ayıptır. Öbür manşet de;'4 koltuk için türbansız liste'... Vallahi gene yazık... Beş yıldır yürüttüğümüz hazırlıklarımıza; kadrolarımıza, programımıza üzülüyorum bu manşetleri görünce. Bu gazeteler aslında Tayyip'i, Cem'i, Baykal'ı TV'lerde karşıma çıkarmaları için manşet atmaları lazım ama yazmazlar. Bize, iktidara geldiğimizde 5 yılda yaratacağımız 225 milyar dolarlık kaynakla ülkeyi nasıl ayağa kaldıracağımızı sorup öğrenmeleri gerek ama nerede?... İşte bu yüzden kararsızların oranı %50'ye yükseldiğinde medyaya düşen görev herkesi bir platforma çekip tartıştırmaktır. Demokrasi budur... Kimin ne olduğu bilinmelidir. Çünkü sokaktaki kararsızlar, özellikle kadınlar kocalarından korktukları için konuşamazlar. Ama kadınlara borcumu ödeyeceğim, onları sigortalı yapacağım.

Peki anketler...

- Hiçbir ankete inanmıyorum. Millet şaşırdığından iyi mi kötü mü ayıramıyor.

Zorbalık

Derya Tuna ve Tatlıses...

- Zorbalık bu. İnsanlıkla ve insan haklarıyla bağdaşmayan bir olay. Bizler tepki gösteriyoruz ama bu konuda gazetecilerden de cesaretli yazılar bekliyoruz.

Bahçeli'ye sorun

Genç Parti...

- Ben Genç Parti diye bir partiyi Anadolu'da göremiyorum. Ama büyük şehirlerde var. GP'yi asıl o yazıyı imzalamayan Devlet Bahçeli'ye sorun!

Seçim harcamaları...

- (Aktuna ‘‘Biz bayrak almaya para bulamıyoruz’’ diyor.) AKP'nin seçim harcamaları 20 milyon dolardan fazladır.

Tarikatlar...

- Biz herkese kucak açıyoruz. Mağdur çoğunluğu alıyoruz. Mezhep, din ve etnik kökene bakmayız; kitle partisiyiz.

1. parti çıkarız

MGK...

- Olağanüstü hal, savaş kararı alınırsa seçim ertelenebilir. Ama ihtimal vermiyorum. Savaş ihtimalini çok az görüyorum.

3 Kasım...

- Biraz gayretle birinci parti çıkacağız. Bunu bekliyorum. AKP ve CHP ikinci veya üçüncü sırada yer alabilirler. Diğerleri baraj altında kalır.

İktidar partileri...

- Bir şeylere ihtiyaç duydukları açık. Özellikle de milleti etkileyen manşetlere!.. Canımızı dişimize taktık, mücadele veriyoruz. Medya bizim çalışmamızı da görmeli.
Yazarın Tüm Yazıları