Cem Davran Hollywood’a mektup yazmış

Şu sıralar "Avrupalı" filmiyle gündemde olan Cem Davran, geçen hafta Kanal D’de yayınlanan "Cinemania" programında konuğumdu.

Laf lafı açtı ve ilginç bir sohbet çıktı ortaya. Cem, Galatasaray’da futbol oynarken oyunculuk ve top arasında seçim yapmak zorunda bırakılmış ve 12 yaşında takıma alınmışken oyunculuğu seçip o günden beri topa vurmamış. Bunu duyunca yıllar önce oyunculuğu reddedip kendini futbola veren Kerem Alışık geldi aklıma. Kerem’in oyunculukta karar kılması Cem Davran kadar erken olmadı belki ama o da sonunda futbolu bırakmış, rotasını anne ve babasının mesleğini çevirmişti.

Cem Davran, kendini jön komik olarak görüyor. Yakışıklı erkeklerin genelde komediden uzak durduğunu, komedinin daha çok çirkin adamların işi olduğunu da sözlerine eklemekten kaçınmıyor. Bu sözleri birilerini kızdırır ya da kırar mı bilemem tabii!

Neyse, geçeyim sohbetin beni en çok heyecanlandıran bölümüne. Cem Davran tam bir Tim Burton fanatiğiymiş. "Tanrı’yla arama girecek tek kişi Burton olabilir" diyor. Tim Burton’ı çıkaramayanlara hemen hatırlatayım. Kendisi "Büyük Balık", "Ed Wood", "Maymunlar Cehennemi", "Charlie’nin Çikolata Fabrikası", "Ölü Gelin" gibi önemli filmlerin ünlü yönetmeni. Onun en sevdiği oyuncusu bugüne dek tam beş filmde birlikte çalıştığı Johnny Depp.

Cem Davran’ın Tim Burton hayranlığı "Büyük Balık" günlerinde başlamış. Ve Cem, bir gün dayanamayıp, ona hayranlığını dile getiren bir mektup yazmış. Mektubuna cevap gelmemiş ama o ısrarla "Şu adamla bir tanışsam, Johnny Depp’i tahtından indiririm" diyor.

Cem’i kıskandıracak haberi hemen buradan vermiş olayım: Tim Burton ve Johnny Depp ikilisi "Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street" adlı müzikal filmde tekrar birlikte çalışacaklar. Depp filmde katil berber Sweeney Todd’u oynayacak ve pek çok şarkıyı seslendirerek müzik yeteneğini de sergileyecek.

Burada parantez açıp, "Johnny Depp’i tahtından indiririm" diyen Cem Davran’ın da çok iyi şarkı söylediğini belirtmem gerek. Kendisi, Ercan Saatçi’nin Kral TV’de yayınlanan "Mucize Nağmeler" programında müthiş performansıyla hem Ercan’ı hem de biz izleyenleri şaşırtmıştı.

Cem’in mektubuna cevap yazmayan Tim Burton sesimizi duyar mı bilmem, ama meslekte 30 yılını devirmiş olan Cem Davran iyi oyuncu, iyi şarkı söylüyor ve her şeyden önemlisi Tim Burton’ı çok seviyor.

Senaryo yazmak ister misiniz?

Senaryo kuşkusuz filmlerin bel kemiği. Ve maalesef senaryoların yetersizliği, Türk sinemasının kanayan yarası. İşte bu nedenle size bu seminerlerden bahsetmek istedim. Senaryo Yazarları Derneği (Sender), 4 Kasım’dan itibaren altı hafta sürecek senaryo yazım seminerleri başlatıyor.

Geçtiğimiz Cuma, 44. altın Portakal Film Festivali’nin açılışında Onur Ödülü alan Yavuz Turgul’un yanı sıra Macit Koper, Ezel Akay, Gaye Boralıoğlu, Nilgün Öneş ve Fatih Özgüven gibi önemli isimler bu eğitime destek verecek. Ayrıntılı bilgiyi (0212) 244 21 22 numaralı telefondan alabilirsiniz.

Altın Portakal’a Hollywood makyajı

Yıllar öne yabancı bir dergide "Hollywood yıldızlarının favori makyaj markası Mac" başlıklı bir yazı okumuştum. O sıralar çok aramama rağmen sadece Türkiye’de değil, Avrupa’da da bulamamıştım o markayı. Yıllar sonra Mac, Türkiye’ye geldi.

Oscar, Emmy ve Grammy Ödül gecelerinin makyaj sponsoru olan Mac şimdi 44. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin de makyaj sponsoru oldu. Gazetelerdeki Altın Portakal haberlerine ait fotoğraflarda gördüğünüz, göreceğiniz oyuncularımız Mac’le güzelleşiyor anlayacağınız. Şimdi, "Antalya’da festival dolu dizgin devam ediyor, sen makyajla, perde arkasındaki detaylarla uğraşıyorsun" diyenler olacaktır.

Evet, şu anda Antalya’dayız, festival devam ediyor, ama ödüllerle ilgili konuşmak, fikir yürütmek için çok erken. Jüri üyeleri filmleri izliyor ve yorum yapmaktan özenle kaçınıyorlar. Festivalin merakla beklenen isimleri Francis Ford Coppola, Sophie Marceau ve Christopher Lambert yarın burada olacaklar. Kapsamlı bir festival yazısı ve bu hafta sonu sahiplerini bulacak ödüllerle ilgili değerlendirme ise önümüzdeki salı günü bu köşede olacak.
Yazarın Tüm Yazıları