Cecilia Bartoli ve eşi Türk mutfağını tanıtacak

CECILIA BARTOLI üç gün Türkiye’de verdiği konserlerle, Türk dinleyicisini büyüledi. Alkışlar dinmedi, o da sahneye tekrar tekrar çıkarak söyledi.

Ben, büyüledi, fethetti sözlerinden hiç hoşlanmam. Yerli yersiz kullanıldığı için de etkisini kaybetmiş, havı dökülmüş kelimelerdir ikisi de.

Ancak Bartoli’yi cuma akşamı Aya İrini’de dinledikten sonra, durumu ancak bu kelimeyle ifade edebileceğime karar verdim. Sözlükte geceyi anlatacak başka kelime bulamadım.

Petra Müllejans’ın yönetimindeki Freiburg Borok Orkestrası da eşlikte çok başarılıydı.

İyi sesle iyi oyunculuk buluşunca, iyi bir operacı bileşimi çıkıyor karşınıza.

Sahne sempatisinin, dinleyici ile arasındaki olumlu elektriklenmenin, onun başarı öğeleri arasında önem taşıdığını, daha önce de dinlediğim Cecilia Bartoli için söyleyebilirim.

Aya İrini’nin girişinde konseri, resitali olan sanatçıların, grupların, şeflerin CD’leri, DVD’leri satılıyor.

Yalnız bu tezgáhta, programında yer alan ünlü CD’si Opera Proibita’dan (Yasaklanan Operalar) 300 tane satılmış. Bir sanatçı için rekor. Ayrıca diğer opera CD’leri, DVD’leri de ilgi gördü.

* * *

BARTOLI, uçakta bir gıda zehirlenmesi geçirdiğinden, ilk günkü konserini iptal etmişti.

İKSV’nin klasik müzik bölümü başkanı Ahmet Eren, onu ve eşi bariton Oliver Widmer’i cuma akşamı Boğaz’a yemeğe götürmüş.

İkisinin de söylediği şu:

Yurtdışında birçok Türk lokantası var, ama orada sadece kebap bulabiliyorsunuz, Türk mutfağı deyince kebap anlaşılıyor. Oysa sizin ne kadar güzel zeytinyağlı yemekleriniz, mezeleriniz varmış.

Ahmet Eren’le Ömür Bozkurt’a da bir öneride bulunmuşlar. Gelin Zürih’te bir Türk lokantası açalım.

Gerçekten birçok şeyi tanıtamıyoruz, başta yemeklerimizi.

Eleştimenler onun için, repertuvarının köşe taşları Mozart’tır, diyorlar. Çünkü o sesiyle en iyi hangisini okuyacağını bilir, yargısını ekliyorlar.

Giuseppe Verdi, Richard Wagner, Giacomo Puccini’nin operalarında rol almadı.

Projeleri arasında Bizet’nin Carmen’ini söylemek var. Onun ilk bestesinin bir oda orkestrası için yazıldığını söylüyor, o versiyonu icra etmeyi düşünüyor.

10 Ağustos’ta Lusern Festivali’nin açılışında ünlü şef Claudio Abbado’nun yönettiği orkestra eşlik edecek.

* * *

YAZARKEN, Bartoli’den Mozart Aryaları’nı (Mozart Arias) ve Mozart Portreleri’ni dinledim.
Yazarın Tüm Yazıları