Çatlı'yı ABD'ye Gladio soktu

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Dün bu köşede Susurluk Şehidi Abdullah Çatlı'nın 9 Eylül 1982 tarihinde, gerçek ismiyle ABD'ye giriş yaptığını anlattık, Il Coccolo (Kısa) lakaplı İtalyan Gladio Şefi Stephano delle Chiae ile yoldaşlığından söz ettik.

Interpol'ün kırmızı bülteniyle aranan Abdullah Çatlı'nın Il Coccolo ile birlikte Miami sınır kapısından ülkeye giriş yaptığı, ancak ABD Gümrük Ajanları'nın 1984 Nisan ayında yaptıkları kontrolle ortaya çıktı.

***

Abdullah Çatlı'nın ABD macerası hakkında çok ilginç bir iddia, Soner Yalçın ve Doğan Yurdakul tarafından kaleme alınan, ekim başında piyasaya girecek bir kitapta yer alacak.

‘‘Reis: Gladio'nun Türk Tetikçileri’’ ismini taşıyacak kitapta Yalçın ve Yurdakul, ‘‘Kanıtlanmamış, ama güçlü bir iddia’’ olarak şu duyumu aktarıyorlar:

‘‘Çatlı önce Latin Amerika'da yapılan, tüm dünyadan faşist partilerin bir araya geldiği Dünya Antikomünistler Birliği (WACL) toplantısına katıldı. Sonra, CIA ajanı, uluslararası silah kaçakçısı, Suriyeli Ermeni Henry Arsan ve Türk ortağı Bekir Çelenk'in isteğiyle onların da bulunduğu Bolivya'ya götürüldü. Daha sonra yine Delle Chiae ile birlikte Miami'den ABD'ye giriş yaptı.’’

Eğer bu iddia doğruysa, ülkesindeki karışıklığı uluslararası terör mihraklarına bağlayan Bolivya İçişleri Bakanı haklıdır.

Öyle ya, Bahçelievler nere, Bolivya nere. Esir Türklere Özgürlük amacıyla adam öldürmek için Bolivya biraz uzak sayılmaz mı...

Yoksa, Türkiye, Bolivya ile gurur mu duyacak?

***

Doğan Yurdakul'un çevirisiyle yakında Kaynak Yayınları'ndan çıkacak Jean Marie Stoerkel'in ‘‘Saint Pierre'in Kurtları’’ isimli kitabında Chiae'nin mesai arkadaşı, çok sayıda ülkenin kullandığı ajan Francesko Pazienza'nın ifadesi yer alıyor.

Pazienza, Papa davasının savcısı Martella'ya Çatlı'yı anlatıyor:

‘‘Delle Chiae, bir işlerini bağladığı Zürih'ten Bolivya'ya dönerken, Çelenk ve Arsan'ın isteği üzerine Çatlı'yı da yanında götürdü. Güney Amerika'ya dilediği gibi girip çıkıyordu. Amerikan gümrükçüleri gizli servislerin kendilerine verdiği yazılı talimat gereği İtalyan teröristini durdurmadılar. Sadece bu iki kişinin ABD topraklarına girdiğini kaydetmekle yetindiler. 26 Kasım 1984'te New York'ta Amerikan gümrüğünün özel servis ajanları ile bir görüşmemiz oldu. Karşılıklı bilgi alışverişi yaptık ve Nikaragua'daki teröristlerden konuştuk. Bana Delle Chiae'nin Ağca'nın arkadaşlarından biriyle (Çatlı) birlikte ABD'ye giriş yaptığını söylediler.’’

Peki Delle Chiae'nin Zürih'te ‘‘bağladığı’’ işi neydi acaba?

Yalçın ve Yurdakul'a göre, Gladio Şefi, İran'a satılan silahlar karşılığında uyuşturucu ticareti anlaşması yapmıştı.

***

Tekrar ediyoruz, Susurluk takım oyunu gerektirir.

Aksi halde Gladio gibi gizli servis-mafya karması örgütlere karşı kimsenin şansı yoktur. Herkesin bildiğini kamuoyuna anlatması, veri tabanına katkısı şarttır.

Yazarın Tüm Yazıları