Çarpık kurallar

BAYANLAR ve Erkekler Kulüplerarası Tenis Ligleri, nisan ayında başlıyor. Kulüpler için lig maçları büyük önem taşır.

Kulüplerin dışa olan itibarları liglerden aldıkları sonuçlara göre değerlendirilir. Kulüp maçlarında takımların sergilediği performans, kulübün tenise verdiği önemin bir göstergesidir. Ayrıca şampiyon olan kulüp, Türkiye'yi temsil eder. Genelde kulüpler, takımlarını alt yapıdan yetiştirdikleri gençlerden, zor şartlar altında barındırdıkları elit oyunculardan ve yeni transferlerden oluşturmaktadırlar. Bu temel sistem ise Türk tenisine büyük fayda sağlamaktadır.

Tenis Federasyonu da ligler ile ilgili bir takım talimatlar hazırladı. Ben, sadece federasyonun yayınladığı iki kural üstünde durmak istiyorum. İlk kural aynen şöyle; '1. ve 2. kümede bulunan takımların müsabaka kadrolarında 1. kümede en az bir, 2. kümede en az iki 16 yaş ve altı sporculardan bulunması ve tekler maçlarında oynatılması zorunludur.'

Tek yabancılı doğru

Bu ibare Türk tenisinin geleceği için doğru bir uygulama. Diğerinde ise Federasyon 1. kümedeki kulüplere en fazla iki yabancı uyruklu tenisçi oynatma hakkını sağlıyor. Yani herhangi bir kulüp iki yabancı tenisçi transfer ettiği takdirde geriye kalan kadrosu vasat olsa dahi, Türkiye Play-Off şampiyonluğunun en kuvvetli adayı oluveriyor. Örneğin A kulübü ve B kulübü 2'şer yabancı tenisçi transfer etti. Bu yabancılar genelde kulüp takım kadrolarında 1. ve 2. sıralarda yer alırlar. Dolayısı ile aralarında maç yapacaklar. Kazanan kulüp de kendi kendini övecek... Bu galibiyetin kime ne faydası olacak ki ?

Bugün kulüpler, takımlarını çok zor şartlar altında ayakta tutmaktadırlar. Yerel tenisimize büyük katkıda bulunan Anadolu Kulüpleri bırakın yabancı tenisçiyi, kendi takımlarının yol, harcırahlarını nasıl denk getireceklerini kara kara düşünüyorlar.

Tek yabancılı eski sistem, bence doğru idi. Çünkü kulüplerin bir kısmı bu kural sayesinde bir taşla iki kuş vurmaktalar. Transfer edilen yabancı tenisçi oyunculuğun dışında aynı zamanda kulübün takım antrenörlüğü görevini de üstlenmekte. Dolayısı ile tenisimize katkıda bulunmaktadırlar. Umarım Federasyon Başkanı Sayın Azmi KUMOVA birbirine çarpık (16 yaş kuralı ile) olan bu kuralı tekrar değerlendirir.
Yazarın Tüm Yazıları