Çapraşık dişlerin çözümü Ortodonti

GÜZEL bir yüzün gözler kadar önemli bir parçası da estetik dişlerdir. Ortodonti kelime olarak düzgün ve estetik diş anlamına gelir.

Ortodontik tedavinin amacı, dişlerin birbirleri ve çene kemiği ile orantılı olarak doğru yerde ve konumda yerleşmesini sağlamaktır.
Ortodontik tedavi için yaş sınırlaması yoktur. Dişleri çevreleyen çene kemiği sağlıklı ve iskeletsel bir bozukluk yok ise ortodontik tedavi her yaşta uygulanabilir. Lakin erken müdahalenin her zaman avantaj olduğu unutulmaması noktasından çıkışla en uygun dönem 9-12 yaş dilimidir. Daimi dişlerin 7-8 yaşlarda sürmeye başladığı ve 13 yaşına kadar devam ettiği dönem olası ortodontik problemlerin teşhisi ve gerekirse ortodontik tedavinin yapılması için en uygun yaşam dilimidir.
Bireyin çene kemiklerinde iskeletsel bir bozukluğu söz konusuysa (üst ya da alt çene ileriliği veya geriliği) bu tedavi ancak ergenlik çağına kadar olan süreçte yapılabilir. Çocukların erken yaşlarda ortodontik açıdan değerlendirilmesi bu açıdan önemlidir.
Araba otoyolda gidiyormuş gibi
Ortodontik tedaviler sabit veya hareketli aygıtlarla yapılabilir. Takılan bu aygıtlar aracılığıyla dişlere hafif kuvvetler uygulayarak dişi hareket ettirmek, kasların ve çenelerin büyümesini yönlendirmek mümkündür.
Genellikle sabit ortodontik tedaviler diş üzerine yapıştırılan ve braket adı verilen düğmecikler ile yapılır. Bu braketler metal ya da porselen esaslı olabilir. Diş renginde olan porselen braketler estetik olarak rahatsızlık vermezler. Braketler üzerine yerleştirilen teller, lastikler veya yaylar ile dişlere hafif basınç uygulanır ve oluşan basınç yönünde dişler, (arabanın otoyolda hareket etmesi gibi) istenilen tarafa doğru yönlendirilir. Dişlerinize braketlerin takılması sırasında ve kontrollerde herhangi bir ağrı olmaz.
Vakanın durumunu göre bazen tedavide hastanın kendisinin takıp çıkarabileceği hareketli apareyler de kullanılabilir.
Tedavinin tamamlanması birkaç ay sürebileceği gibi iki yıla kadar uzayabilir. Aylık kontrollerde dişlere uygulanacak kuvvet ayarlanır.
Tedavide dikkat edilmesi gerekenler
- Braketler, yiyecek ve bakteri birikimini artırır. Bu yüzden ağız bakımına daha fazla özen gösterilmelidir. Özel ortodontik fırçaların kullanılması yararlı olur.
- Elma, havuç gibi sert yiyecekler bıçakla kesilerek yenmelidir. Yoksa braketlerin kırılmasına neden olabilirler.
- Lokum gibi yapışkan yiyecekler braketlere yapışıp hem dişte çürümelere hem de braketlerin kırılmasına neden olabilir.
Dişlerdeki çapraşıklıkların düzeltilmesi ile önemli bir estetik kazanım sağlanıldığı gibi, ağız ve diş sağlığına da pek çok katkıda bulunulmuş olur. Çapraşıklıkların giderilmesi ile diş aralarının daha kolay ve etkili temizlenmesi sağlanır, böylece çürük ve dişeti hastalıklarının önüne geçilmiş olur. Ayrıca dişlerin ve çenelerin birbiriyle kapanışlarının düzgün olması sağlanarak etkili bir çiğneme fonksiyonu da kazandırılmış olur.
Yazarın Tüm Yazıları