Cannes’da Mutluluk’u bulacak mıyız?

Geçen yıl Cannes Film Festivali’nde Nuri Bilge Ceylan’ın "İklimler"i yarışmış ve göğsümüzü kabartmıştı.

Bu yıl herhangi bir Türk filmi yarışmaya kabul edilecek mi henüz belli değil. Hálá başvurular sürüyor. Türk-Alman ortak yapımı, Fatih Akın imzalı "Yaşamın Kıyısında"nın ardından, Abdullah Oğuz’un Zülfü Livaneli’nin aynı adlı kitabından uyarladığı "Mutluluk"un da başvurusu yapıldı.

Cannes’da yarışacak sayılı filmler arasına girebilmek çok zor, girmek büyük bir prestij. İzlemiş olanlardan duyduğum, başrollerini Özgü Namal, Talat Bulut ve Murat Han’ın oynadığı "Mutluluk"un gerek oyunculuk gerekse de sinema diliyle sağlam bir film olduğu. Uyarlandığı kitap malumunuz zaten. Dünyanın en büyük kitap zincirine sahip olan Barnes and Noble’dan ikincilik ödülü almış, değerli bir eser.

Ödül jürisi "Mutluluk" için şu ifadeleri kullanmış: "Unutulmaz karakterlerin zor koşullarda bir araya geldiği hikaye, büyük bir eser için mükemmel bir doku oluşturuyor."

Aynı cümle, 16 Mart’ta vizyona girecek film için de kurulursa eğer, "Mutluluk"u bu yıl Cannes’da Altın Palmiye için yarışırken bulabiliriz.

Romantik ve müzikleri

Geçen hafta vizyona giren "Romantik" filmi konusunda izleyenler ikiye ayrılıyor. Ben filmi günahıyla sevabıyla sevenler tarafındayım. Pek çok sinema formunun geçit törenini izlemek, daldan dala konmak hoşuma gitti. Özellikle Okan Bayülgen ve Teoman’ın farklı dönemlerini ve oyunculuklarındaki gelişimi izlemek de ayrıca etkiledi beni. Ve tabii müzikler. "Romantik", müzikleriyle vuran bir film. İçindeki klipler, müzikler seyir zevkini artırıyor. Filmin soundtrack’i şu anda piyasada. Özellikle "Veda Busesi", "Seni Uzaktan Sevmek", "Arkadaşımın Aşkısın" ve "Romantik", şöyle ışıkları kapatıp kendinle kalmak, melankolik takılmak isteyenler için birebir. Ben denedim, çok iyi geldi. Tavsiye ederim.

Oscar’daki gölgeleri New York’ta izleyin

Geçen haftaki Oscar töreniyle ilgili yazımdan sonra okuyucularımızdan Tarkan Yavuz bir e-posta yollamış. Oscar töreninde aralarda sahneye çıkıp, gölgelere can veren dans grubuna dikkat çekmemden çok memnun olduğunu belirtiyor. Kendisi, New York’ta bu dans grubunu seyretmiş. Grubun adı Pilobolus. Kendilerini "adult children" (yetişkin çocuklar) olarak tanımlayan ve renkli gösterilerinde yerçekimine meydan okuyan bu yaratıcı gençler The Joyce Theatre’da halen gösterilerini sürdürüyorlarmış. New York’a gideceklere ve New York’ta yaşayıp bu gösteriyi kaçıranlara duyurmuş olalım. Görkemli açılışlar için alternatif gösteri arayan büyük şirketlerimiz de Pilobolus adını bir kenara yazsınlar bence.

Kısa filmleriniz bekleniyor

İstanbul Lisesi, Liselerarası Kısa Film Yarışması’nı bu sene de tüm Türkiye’ye açık olarak devam ettiriyor. Liselileri kısa film çekmeye davet eden bu ödüllü yarışma için son katılım tarihi 11 Mayıs 2007. Ayrıntılı bilgiye http://www.ielsinema.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları