Çankaya’yı çevreci araç temizleyecek

Güncelleme Tarihi:

Çankaya’yı çevreci araç temizleyecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2013 01:16

Çankaya Belediyesi, kent merkezinde bulunan ve eğlence yerlerinin yoğun olduğu bölgelerde elektrikle çalışan, havayı kirletmeyen ve gürültü yapmayan çevre dostu çöp toplama araçlarıyla hizmet verecek.

Haberin Devamı

Ankara’da, kent merkezinde bulunan ve eğlence yerlerinin yoğun olduğu bölgelerde, elektrikle çalışan, havayı kirletmeyen ve gürültü yapmayan çevre dostu çöp toplama araçlarıyla hizmet verilecek. Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, belediye çalışanlarından, hizmete sokulacak elektrikli çöp toplama araçlarına ilişkin bilgi aldı. Çöp toplama görevlilerinin kıyafetinden giyen Tanık, daha sonra yeni araçlardan birini Yüksel Caddesi’nde test ederek, çöp topladı. Tanık, çöplerin geri kazanımının önemine değinerek, bunlar toplanırken çevrenin ayrıca kirletilmesinin önünü geçilmesi gerektiğini, bunun uygar kentlerdeki temel işlemlerden biri olduğunu dile getirdi.

ÇÖPLER SOKAKTA DEPOLANMAYACAK

Çöp kamyonlarının gürültü ve egzozla ilgili etkileri nedeniyle Ankaralılar’ın ciddi duyarlılık gösterdiğini aktaran Tanık, “Bizim temel hedeflerimizden bir tanesi, çöpün sokakta depolanmasını önlemek, geçici süreli de olsa ortadan kaldırmak. Bunun için de daimi olarak özellikle merkez bölgede, kent merkezinde adresten çöp alan bir servisin dolaşmasını sağlamak. O kadar çok aracın yaya bölgesinde ve kent merkezinde egzoz ve gürültü ile dolaşması bir başka rahatsızlık verici öge” diye konuştu. Bunu ortadan kaldırmak için elektrikli araçlar kullanmaya karar verdiklerini dile getiren Tanık, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

BAHÇELİ VE TUNALI’DA DA AYNI ARAÇ

“Şu anda Türkiye’de Adalar Belediyesi dışında, ki orada araç yasak, SİT bölgesi olduğu için, ilk bizde. Şu anda 4 tane pilot elektrikli araçla merkez bölgede, yaya bölgesi ağırlıklı olmak üzere çöp toplama işini daimi olarak dükkanların kapılarından belli periyotlarla alacağız. Böylece yerde çöpün poşetle sürüklenip bir konteynere gömülü bir kutuya veya başka bir yere, elektrik direği dibine yığılmasını ortadan kaldıracağız. Sokakta çöp görünmeyecek. Hem geri kazanım açısından bu bir avantaj, hem de temizlik açısından... Yıkanabilir sokaklar, nihai hedefimiz bizim. Elektrikli çöp toplama araçları ilk olarak eğlence ve dinlence yerlerinin yoğun olduğu Sakarya yaya bölgesi, Yüksel Caddesi, 7. Cadde ve Tunalı Hilmi Caddesi çevresinde kullanılacak.”

Haberin Devamı

100 KİLOMETREDE ÜÇ LİRA

Tanık, bu araçları, Tunalı Hilmi Caddesi ve 7. Cadde gibi yaya kullanımının yoğun olduğu bölgelerde de en kısa zamanda yaygınlaştıracaklarını söyledi.
Söz konusu elektrikli çöp toplama araçlarının, çok sessiz olduğunu belirten Tanık, “Kendisini haber vermek için üzerine çan koymak gerekiyor. Bir metre eninde, en ufak yerlere girebilir durumda. Bununla toplanan çöp daha büyük konteynerlere, kaplara transfer edilecek, bizim kendi denetimimizdeki çöp kamyonlarına. Oradan da ayrıştırma tesislerine gönderilecek” ifadesini kullandı. Elektrik tüketim maliyeti 100 kilometrede 3 lira olacak söz konusu araçlar, 1,1 metre genişliği sayesinde büyük araçların giremediği bölgelerde çöp toplama imkanı sağlayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!