Çakacak, Denizcilik Ve Kabotaj Bayramı’nı Kutladı

Güncelleme Tarihi:

Çakacak, Denizcilik Ve Kabotaj Bayramı’nı Kutladı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2015 10:36

Mersin Valisi Özdemir Çakacak, 1 Temmuz’un, Türkiye’nin denizlerdeki gelişiminin mihenk taşı olan müstesna bir gün olduğunu belirterek, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 89’uncu yıl dönümünü kutladı.
Vali Çakacak, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı dolayısıyla mesaj yayınladı. Mesajında, Kurtuluş Savaşı’nı takiben Atatürk’ün önderliğinde devletin siyasi bağımsızlığının yanında ekonomik bağımsızlığını da sağlamaya yönelik en önemli adımlardan birinin 1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe konan Kabotaj Kanunu olduğunu vurgulayan Çakacak, “Bu kanunla denizlerimizde yabancı ülkeler tarafından kullanılan imkan ve zenginliklerimizin ülkemiz tarafından kullanılması sağlanmıştır. Ekonomik alandaki bağımsızlığımızı sağlamlaştıran Kabotaj Kanunu, ülkemizin çağdaş medeniyetler düzeyine ulaşması amacıyla başlatılan kalkınma seferberliğine ivme kazandırmış, Türkiye limanlarında her türlü yük ve yolcu taşıma hakkını Türk bayraklı gemilere ve Türk vatandaşlarına tanıyarak, denizlerimizde ticari hakimiyet kurmamızı sağlamış, ülkemizin gelişme sürecinde önemli bir kazanım olarak tarihe geçmiştir” ifadelerini kullandı.
Kabotaj hakkının, ülke denizcilik sektörünün gelişiminde lokomotif görevi üstlendiğini, bu hakkın getirdiği güvenceler sayesinde de sektöre canlılık ve dinamizm geldiğini belirten Çakacak, şöyle devam etti: “Uygarlık tarihi incelendiğinde, suya ve denizlere hakim olan medeniyetlerin ekonomik yönden çok büyük güç kazandıkları görülmektedir. Dünyamızda bugün, ülke ekonomileri için lokomotif görevi yapan temel sektörlerden olan denizcilik sektörü, sağladığı girdilerin büyüklüğü ve önemi açısından ülkeler için hayati sektörlerden biri haline gelmiştir. Bu gerçekten hareketle devletimiz ve hükümetimiz, ülkemizin son yıllarda yaptığı yatırımlarla göstermiş olduğu büyüme ve ilerleme hamlesini denizcilik sektöründe de sergileyerek ülkemizin uluslararası denizcilik pazarından aldığı payın artmasına dönük çok ciddi gelişmelerin yaşanmasını sağlamıştır.”
Mesajında Mersin’e de vurgu yapan Vali Çakacak, Mersin’in, sahip olduğu 321 kilometrelik sahili ve geçmişten günümüze taşıdığı deniz ticareti birikimi ile Doğu Akdeniz, Ortadoğu, Orta Asya’nın deniz ulaşım yolları üzerinde olmasının verdiği stratejik avantajla deniz ulaşımı alanında bir merkez olma yolunda emin adımlarla yürüdüğünün altını çizdi. Çakacak, “Bugün dünyanın en büyük ilk 100 limanı arasında yer alan Mersin Limanı, ilimizin bu konudaki iddiasını güçlü bir şekilde sürdürmesine ön ayak olmaktadır. Ayrıca Mersin, ilde teşkilatlanmış Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanlığı gibi kurumları yanında sahip olduğu yat limanı, marina, feribot iskeleleri, balıkçı barınakları gibi tesisler ile de Türk denizciliğinin gelişmesine önemli katkılar sunmaya devam eden bir il olma konumunu sürdürmektedir. Gelinen noktada bugün, Büyük Atatürk’ün ‘Denizciliği Türk’ün büyük milli ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız’ sözleriyle gösterdiği hedefe her zamankinden daha fazla yaklaştık. Denizlerdeki gelişimimizin mihenk taşı olan bu müstesna günü bize kazandıran Büyük Lider Atatürk’ü ve ebediyete intikal eden tüm denizcilerimizi saygı ve minnetle anıyor, yolu denizden geçenlerin, deniz dostlarının ve tüm Türkiye’nin, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 89’uncu yıl dönümünü en içten duygularımla kutluyorum” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!