Cahide Teyze’nin döviz kredisine yılbaşı müjdesi

DÜN yayımlanan bir Kararname, Cahide Teyze’nin imdadına hızır gibi yetişti. Sadece onun değil, döviz cinsinden "tüketici kredisi" kullanan, binlerce vatandaşın da imdadına yetişti.

Okurlarımız hatırlayacaktır, 20 Aralık Cumartesi günü "Cahide Teyze’nin Döviz Borcu Paniği" başlıklı yazımızda, doktor olan torununa otomobil almak için "döviz cinsinden tüketici kredisi" kullanan Cahide Teyze’nin, kur artışından dolayı başına gelenleri yazmıştık.

SORUN NEYDİ?

Daha önce 6 Aralık tarihli yazımızda da "Tüketiciye Yüzde 15 Fon İşkencesi Bitmeli" başlığı altında dile getirdiğimiz sorun, aşağıdaki gibiydi;

Döviz cinsinden kredi kullanan tüketiciden, kur artışı olduğunda, kur farkının da yüzde 15’i oranında KKDF ödemesi isteniyordu.

ÖRNEK: Vatandaş Ali Bey, dolar 1200 YTL iken 100 bin dolar, "tüketici kredisi" kullanmış.

Borcunun 20 bin dolarlık kısmını ödemiş, 80 bin dolar borcu vardı. Veli Bey de 100 bin dolar "ticari kredi" kullanmış, borcunun da 20 bin dolarlık kısmını ödemişti. Bu arada dolar aniden hareketlenmiş ve 1700 YTL’ye kadar çıkmıştı.

İşte bu aşamada banka, kur farkından dolayı 40 bin YTL artan borcu nedeniyle "tüketici kredisi" kullanan Ali Bey’den, kur artışının yüzde 15’i kadar yani 6 bin YTL, KKDF ödemesini istiyordu. "Ticari kredi" kullanan Veli Bey’den ise, bırakın yüzde 15’i yüzde 1 bile KKDF istenmiyordu.

Neden?

Neden olacak, mevzuat böyleydi de onun için!..

Tüketici kredisi kullanan perişan oluyor, ticari kredi kullanana ise hiçbir şey yapılmıyordu.

Döviz cinsinden tüketici kredisi kullanan vatandaş Ali Bey "Lanet olsun" deyip, bir yerden bulup buluşturarak, kalan 80 bin dolar kredi borcunu, bir defada kapatsa bile, kur artışından kaynaklanan yüzde 15 KKDF kendisinden yine isteniyordu (Bkz. Maliye B. Gel. İd. Bşk’nın 10 Temmuz 2008 tarih ve 69621 sayılı yazısı).

Bu olayda, Ali Bey tek değildi. Ali Bey’in başına gelenler, Cahide Teyze’nin başına da gelmişti. Torununa otomobil almak için kullandığı döviz cinsinden tüketici kredisi nedeniyle, "kur farkı" işkencesini anlattıktan sonra "Evladım bu ne biçim kanun, ’tavuğun suyunun suyunun suyu’ gibi bir şey. Belki Başbakan’ın haberi yoktur. Köşende bir yazsan da okuyup düzeltseler" demişti.

SORUN ÇÖZÜMLENDİ

Cahide Teyze’nin dediği oldu ve bir Kararname ile önemli bir düzeltme yapılarak, soruna çözüm getirildi (Bkz. 30 Aralık 2008 Tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 2008/14420 sayılı Kararname).

Buna göre; Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu Uygulamasında, dövize endeksli ve diğer endeksli kredilerde fon kesintileri, taksit tutarı içindeki ana paranın kur farkı veya endeks farkı ile dönem faizinin cari kurdan YTL karşılığı veya fark faizin (spread) toplam tutarı üzerinden hesaplanacak.

Dövize endeksli, taksitli kredilerde, taksit tutarı içindeki anapara kur farkının hesaplanmasında, taksit ödeme tarihindeki cari kur ile kredinin kullandırıldığı tarihteki kur arasındaki fark esas alınacak.

30 Aralık 2008 tarihi itibariyle yürürlüğe giren bu kararname ile tüketiciye yüzde 15 fon işkencesi, önemli ölçüde önlenmiş oldu.
Yazarın Tüm Yazıları