Cahide Teyze’nin döviz borcu paniği

CAHİDE Teyze, akşam telefon edip "Evladım, müsaitsen bir on dakika uğrayacağım" dediğinde, "Herhalde bir şeyler soracak" diye düşünmüştüm.

Ancak, telaşlı bir şekilde odaya girişinden, olayın farklı olduğunu hissettim.

Evladım, başıma neler geldi ahh bir bilsen. Hani ’pişmiş tavuğun başına gelmez’ derler ya onun gibi bir şey.

Hayrola Cahide Teyze, hele şöyle bir otur, nefeslen. Bir bardak su iç de rahatla.

DÖVİZLE KREDİ


Cahide Teyze, suyundan bir yudum aldıktan sonra başladı anlatmaya;

Evladım, toruna fakülteyi bitirip, doktor olursa, banka kredisi de kullanarak otomobil almaya söz vermiştim. O da çalıştı çabaladı, fakülteyi bitirip doktor oldu. Eş-dost dedi ki ’Boşuna YTL kredisi almayın. Dolar kredisi kullanın. Dolar nasıl olsa artmıyor, hatta düşüyor’. Baktım, herkes aynı şeyi söylüyor. Bitişik komşumuz olan bankadaki hanım kız da tavsiye edince, dört ay önce dolar cinsinden ’tüketici kredisi’ kullanıp, toruna bir otomobil aldık.

Hayırlı olsun Cahide Teyze..

ŞANSSIZLIĞIN BÖYLESİ

Pek hayırlı olmadı evladım. Sanki benim kredi almamı bekliyormuşçasına, dört yıldır düşen döviz başladı tırmanmaya. Evdeki hesap çarşıya uymadı. Başladık kıvranmaya. Biz kıvrandıkça, torun da mahcup oldu.

Neyse. Canın sağolsun Cahide Teyze. Allah can sağlığı versin.

BİTMEDİ DEVAMI VAR


Cahide Teyze’yi teselli etmeye çalışıyordum ama çok doluydu.

Bitmedi evladım, bir de devamı var.

Hayrola Cahide Teyze, devamı ne?

Devamı inanılır gibi değil!..

Ben kredi kullandığımda, dolar 1.200 YTL idi. Bir ara 1.700’e hatta biraz üstüne bile çıktı, sonra düştü. Şimdi banka diyor ki, dolar 1.200 YTL iken 1.700 YTL’ye çıkınca, borcun da arttı. Mesela 50 bin dolar borcun varsa, kur farkı nedeniyle borcun 25 bin YTL arttı. Şimdi artan borcunun yüzde 15’i kadar KKDF yani kaynak kullanımı destek fonu ödeyeceksin.

Akıl alacak gibi değil. Müdüre çıktım;

Evladım, bu da neyin nesi, hem faiz alıyorsunuz hem de kur farkı ödüyorum. Bir de Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi mi ne onu alıyormuşsunuz. Şimdi bütün bunlar yetmedi bir de yüzde 15 KKDF çıkardınız, bu da neyin nesi? Hem dolar şu anda 1.700 değil ki, çıktı ama şimdi de 1.580’e indi.

Teyzecim, bu KKDF’yi biz istemiyoruz, Maliye istiyor. Biz sizden alıp, Maliye’ye yatırıyoruz. En yüksek kur neyse onun üzerinden istiyoruz. Dolar 1.700’den 1.600’e hatta 1.500’e düşerse, aradaki farkın KKDF’sini de iade etmiyoruz. Çünkü mevzuat böyle.

Cahide Teyze suyundan bir yudum daha içti. Ardından "Evladım bu ne biçim kanun, ’tavuğun suyunun suyunun suyu’ gibi bir şey. Belki Başbakan’ın da haberi yoktur. Köşende bir yazsan da okuyup düzeltseler."

"Fıkra gibi"
diyebileceğiniz bu uygulamayı daha önce yazdık, düzelmedi. Bakalım belki Cahide Teyze’yi dinleyip düzeltirler...
Yazarın Tüm Yazıları