Buz gibi hoşafın sırrı

Sultan Mahmut devrinin ünlü Şeyhülislamlarından Dürrizade’nin sunduğu iftar yemeklerinin ünü saraya dek ulaşmış.

Padişah da bir akşam şehirde gezinti yapmak istediğini söylemiş ve arabasını hazırlatmış. Tesadüfe bakın ki, araba Dürrizade’nin konağının önünden geçerken tam da iftar saatiymiş. Neyse, sarayda bile rastlanmayacak bir ziyafet bulmuş karşısında padişah. Altın sahanlar, kristal bardaklarÉ Ancak, hoşaf adi cam içinde gelmiş. Padişah dayanamamış, "O canım hoşafı koyacak kristal bir kase bulamadın mı a efendi?" demiş. Tarihe geçecek bir yanıt olmuş Dürrizade’nin verdiği : "Şevketlüm, hoşafa buz katmış olsaydık, hoşafın tadını ve kıvamını bozardı. Bu sebeple biz buzu kase biçiminde oyarak, hoşafı içine koyduk."

İNCE NOKTALAR

Yumurtayı bir kepçe içinde kaynama kabına koyarsanız, yumurtanın çatlamasını engellemiş olursunuz.

İFTAR YEMEĞİ

Kavurmalı bulgur pilavı

Yapılışı:

Yıkayıp süzdüğünüz etleri, orta ısılı ateşte 8-10 dakika karıştırarak kavurun. İçine yağı, soğanı, sarmısağı, yeşil ve kırmızı biberleri ekleyip, 4-5 dakika kavurun. Bulguru da ekleyerek, birkaç dakika karıştırdıktan sonra suyu, tuzu ve karabiberi ilave edin. Pilavı orta ısıdaki ateşte pişmeye bırakın. Suyunu çekince kısık ateşte 5 dakika daha pişirip, ocaktan alın. Kapağını hiç açmadan 15-20 dakika dinlendirin. Tahta bir kaşıkla hafifçe karıştırdıktan sonra servise sunun.

8 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi 30 dakika

Malzeme listesi

250 gram kuşbaşı kuzu eti

1 yemek kaşığı tereyağı

2 su bardağı pilavlık bulgur

3 adet orta boy kuru soğan

3 diş sarımsak

1 adet yeşil sivri biber

1 adet kırmızı biber

3 su bardağı su

1 çay kaşığı tuz, karabiber

SAHUR YEMEĞİ

Sultanahmet omleti

Yapılışı:

Derin bir kapta yumurtaları mikserle 2-3 dakika çırpın. Yumurtalar köpük köpük olunca, unu, sütü ve zeytinyağını ekleyip, 1-2 dakika daha çırpın. Dereotunu ve maydanozu ekleyip, tuzunu ve karabiberini de katın. İyice harmanladığınız karışımı, 5 dakika kadar dinlendirin. Orta boy teflon tavada fındık kadar yağı kızdırıp omlet harcını yavaş yavaş içine aktarın. Tavayı ara sıra sallayarak ve hafifçe karıştırarak, altını iyice kızartın. Bir kapak yardımıyla çevirip, diğer yüzünü de kızartın. Dilimleyin ve sıcak olarak servise sunun.

4 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi 10 dakika

Malzeme listesi

6 adet yumurta

2 yemek kaşığı un

4 yemek kaşığı süt

2 yemek kaşığı zeytinyağı

1 demet dereotu

1 demet maydanoz

1 çay kaşığı tuz, karabiber

1 tatlı kaşığı tereyağı
Yazarın Tüm Yazıları