Büyükşehir'deki işten çıkartmalara DİSK tepkisi

Güncelleme Tarihi:

Büyükşehirdeki işten çıkartmalara DİSK tepkisi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2017 11:57

Büyükşehir'deki işten çıkartmalara DİSK tepkisi

Haberin Devamı

İZMİR Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı şirketlerden geçen ay 51 işçinin işten çıkartılmasına DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası tepki gösterdi. İşçilerin belediye önünde yaptığı protesto eyleminde açıklama yapan Genel-İş Sendikası 2 No'lu Şube Başkanı Arif Yıldız, işçiler geri alınmazsa sendikanın iş bırakma eyleme yapacağını açıkladı.

Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden performans ve verimliliğe bağlı olarak işten çıkartıldıkları belirtilen 51 işçi ve DİSK'e bağı Genel-İş Sendikası yöneticileri belediye önünde basın açıklaması yaptı. "İş ekmek yoksa barış da yok", "Adalet yoksa direniş var", "Direne direne kazanacağız" sloganları atan işçilerle birlikte gelen Genel-İş Sendikası 2 No'lu Şube Başkanı Arif Yıldız, işçilerin ilave tediye ücretleri ve kadro davası açtıkları için işten çıkartıldıklarını söyeldi.  Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun "İşten çıkartmaların açılan davalarla ilgisi yok" sözünün gerçeği yansıtmadığını öne süren Yıldız, "Mağdur işçilerin tamamı belediyeden davacı işçilerdir. Örgütlü olduğumuz İZENERJİ, İZELMAN ve İZULAŞ gibi belediye şirketlerinde çalışan 50'ye yakın işçi işten çıkarılmıştır. Bu işçilerin hemen hepsi 'ilave tediye' başka bir adla 'devlet ikramiyesi' davası açan işçilerdir. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Aziz Kocaoğlu işten çıkarma gerekçesi olarak 'verimlilik' ve 'performans' yetersizliği gibi sebepler ileri sürse de, gerçeğin böyle olmadığı herkes tarafından biliniyor. Kaldı ki bu işten çıkarmalar işyerlerinde uygulanmakta olan toplu sözleşme hükümlerine de aykırıdır. Performans gerekçesi ileri sürülen işçilere bugüne kadar performansları ile ilgili tek bir uyarı ya da ceza verilmemiştir. Bu durum çok açık olarak adaletsiz bir uygulamadır" dedi.

Yıldız, işçilerin davaları geri çektikleri takdirde işe geri alınacakları yönünde söz verildiğini, buna karşın, davalarından vazgeçen personelin de işe alınmadığını söyledi. İşçilerin hak aramasının suç olmadığını belirten Yıldız, "Adalet her şeyden önce işçinin alın teridir. Hakkını alması, haksız ve hukuksuz olarak işten çıkarılmamasıdır. Tüm şirketlerde işten çıkartılan 51 işçinin işlerine geri dönmelerini istiyoruz. Sorunlar çözülmediği, taleplerimiz karşılanmadığı durumda her türlü mücadeleyi vermeye hazır olduğumuzu ilan ediyoruz" diye konuştu. Yıldız, işçiler geri alınmazsı sendikanın iş bırakma eylemi yapacağını söyledi.

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Sarı ise uyarı eylemi yaptıklarını belirtti. Sarı "Eğer işçilerin haksız yere atılmalarına göz yumacaksak, o zaman emek kavgası, sınıf mücadelesi vermenin bir anlamı yok. Bugün işten atılanlara sessiz kalırsak, yarın yaşanacakların önüne geçemeyiz. Önümüzdeki hafta yeni bir eylem planı açıklayacağız" dedi.

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!