Büyükşehir Belediyesi, Kentin Tarih Ve Kültür Envanterini Ortaya Çıkarıyor

Güncelleme Tarihi:

Büyükşehir Belediyesi, Kentin Tarih Ve Kültür Envanterini Ortaya Çıkarıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2015 09:02

VAN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KENTİN KÜLTÜR ENVANTERİNİ ORTAYA ÇIKARIYOR.

Van Büyükşehir Belediyesi, kentin kültür envanterini ortaya çıkarmak için çalışma başlattı.
Van Büyükşehir Belediyesi Etüt ve Projeler Daire Başkanlığı kentin kültür envanterini ortaya çıkarmak ve gelecek kuşaklara aktarmak için önemli bir çalışma başlattı. Arşiv ve bibliyografya çalışmalarından edinilen bilgiler ve Van Bölge Koruma Kurulu’nun tescil listesinin de göz önünde bulundurularak yapılan çalışmalar doğrultusunda kentte bulunan taşınmaz kültür varlıkları hakkında okumalar yapıldı. Kentin tarihi için hayati önem taşıyan çalışma ile ilgili alanında uzman kişiler tarafından çalışmalar yapıldı. Çalışmalar doğrultusunda uzmanlar tarafından kentte bulunan “Taşınmaz kültür envanteri kayıt fişi” oluşturuldu. Yine arazi çalışmalarında taşınmaz kültür varlıklarının GPS koordinatları alınarak tüm taşınmazların kaydedilmesi için dijital verilerde kayıt altına alınması sağlandı.
Van Büyükşehir Belediyesi Etüt ve Projeler Daire Başkanlığı tarafından kentin Gevaş ilçesinde bulunan Selçuklu Mezarlığı, Halime Hatun Türbesi, Hişet Kalesi ve İzzettin Şir Camii ve Medresesi, ilçenin Göründü Köyü Kilisesi, Hasbey Şapeli ve Surp Astuacacın (Kırmızı) Manastırı, Altınsaç Köyiçi Kilisesi, Altınsaç Varis Mezrası Mevkii Göl Kıyısı Kilisesi, İnköy Kilisesi ve Surp Thomas Manastırı, Akdamar Kutsal Haç Manastırı ve mezarlığı ile Ağın Gözetleme Kulesi ve Yerleşim Alanı, Deveboynu Manastırı, Surp Etienne Manastırı ve Şaxurp Şapeli’nde çalışmalar gerçekleştirildi. Uzmanlar tarafından 4 manastır, 3 kilise, 2 şapel, bir yerleşim alanı, 2 mezarlık alanı, bir türbe, bir kale ve bir cami olmak üzere 16 eserde çalışılma yapılırken, çalışmada tescili yapılmamış olan İnköy Kilisesi, Ağın Gözetleme Kulesi ve Şaxurp Şapeli eserlerinin tescillendirilmesi için tescil dosyaları hazırlanarak, Van Bölge Koruma Kurulu’na sunulacak.
Van’ın taşınmaz kültür varlıkları envanteri çalışması ile kentte bulunan fakat günümüze kadar kayda geçmemiş eserlerin durum tespitleri, bilinmeyen eserlerin tespitinin yanı sıra Van Bölge Kuruma Kurulu’na tescili yapılmayan taşınmazların tescil dosyaları sunulacak. Yine uzmanlar tarafından yapılan çalışmalar doğrultusunda kayıt altında olan eserlere ilişkin fotoğraflama, çizim gibi güncellemeler yapacak. Ayrıca çalışmalar esnasında tespit edilen yapılar ise arkeoloji ve sanat tarihi literatürüne geçirilecek. Taşınmaz kültür envanteri ile kentin kültür varlıkları akademik çerçevede ele alınarak, kent ile ilgili yapılan araştırmalarında kapsayıcı başvuru kitabı olması amaçlanıyor. Yine yapılan çalışma ile kenti ziyaret edecek olan turistlerin kent hakkında broşürlerin yanı sıra kapsayıcı ve görsellerle desteklenmiş bir kaynaktan bilgi edinebilecek.
Çalışma için eylem planı hazırlayan Van Büyükşehir Belediyesi Etüt ve Projeler Daire Başkanlığı, çalışmayı 2 yıllık bir takvim çerçevesinde gerçekleştirerek hayata geçirecek. Çalışma sonrası yapılacak birçok akademik çalışma için taşınmaz kültür envanteri veri tabanı oluşturacak. Çalışma sonunda ise günümüze kadar ulaşamayan eserlerin istatistik bilgileri, tespiti ve tescili yapılan eserlerin listesi ve mevcut eserlerin istatistikleri gün yüzüne çıkacak. Ayrıca GPS aracılığı ile kentin sınırları içerisinde bulunan tüm tarihi eserlerin konumları haritaya yansıtılacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!