Büyükşehir, Aşık Reyhani’yi Andı

Güncelleme Tarihi:

Büyükşehir, Aşık Reyhani’yi Andı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2015 17:58

AŞIK REYHANİ ANILDI

Büyükşehir Belediyesi, Erzurum yetiştirdiği değerlerden ve aşıklık geleneğinin önde gelen isimlerinden Yaşar Reyhani’nin ölümünün 9. yıl dönümümde anma programı düzenledi. Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezinde gerçekleştirilen anma programında Reyhani’nin eserleri aşıklar tarafından okundu. Dadaşlar şanlarına uygun bir şekilde vefa örneği göstererek anma programının yapıldığı salonu tıklım tıklım doldurdu. Programa AK Parti Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Eyüp Tavlaşoğlu, Büyükşehir Belediyesi AK Parti Meclis Grup Başkan Vekili Hüseyin Koçan, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Selami Keskin ve Zafer Aynalı, Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dilaver Düzgün, ilçe belediye başkanları, sivil toplum kuruluşu yöneticileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.
KESKİN, “ERZURUM’U, AŞIK REYHANİ’YLE DÜNYA’YA TANITTIK”
Açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Selami Keskin, Aşık Reyhani’yi Anma Gecesi’nde salonu dolduran vefalı Erzurumlulara teşekkür etti. Genel Sekreter Yardımcısı Keskin konuşmasına şöyle devam etti: “Erzurum Büyükşehir Belediyesi altyapı yatırımlarıyla, üstyapı yatırımlarıyla, belediyecilik hizmetleriyle Mehmet Sekmen Başkanımızın önderliğinde faaliyetlerine devam ediyor. Başkanımız Mehmet Sekmen Bey’in de ifade ettiği gibi, belediyecilik sadece yatırım ve inşaat değildir; belediyecilik aynı zamanda sosyal hizmetler, sosyal faaliyetler ve sportif aktiviteleri içermelidir. Bu sebeple göreve geldiğimizden buyana belediyeciliğin yasalar gereği bize vermiş olduğu sorumluluk çerçevesinde hem yatırımları hem de sosyal faaliyetleri devam ettiriyoruz. Bu zaman zarfı içerisinde birçok programla sizinle bir araya geldik. Öncelikle programlara iştirakinizden, yapmış olduğumuz faaliyetlere gönülden katılmanızdan ve bize gelerek bu faaliyetlerin sıklıkla yapılmasını istemenizden dolayı sizlere teşekkür ediyorum.” Reyhani’nin, aşıklık geleneğinin önemli ustalarından biri olduğuna dikkat çeken Keskin, “Vefatının 9. yılında andığımız değerli şairimiz Reyhani, âşıklık geleneğinin önemli ustalarından birisidir. Biz onu anarken tarihimizi, kültürümüzü ve doğunun medeniyette zirve şehri Erzurum’u Aşık Reyhani’yle Dünya’ya tanıttık. Allah gani gani rahmet eylesin, Allah ondan binlerce kez razı olsun. Aynı şekilde duruşuyla, Erzurumlu ve Alvarlı kimliğiyle bizim Türkiye’deki ve Dünya’daki gururumuz olan Aşık Reyhani’nin geleneğini, gerek yerel yönetimler olarak gerekse de sivil toplum kuruluşları olarak devam ettirmek durumundayız. Bu işe daha yeni başlayan evlatlarımızın eğitimleriyle, bu geleneğin temsilcilerini yeniden oluşturmalıyız. Bizim omuzlarımızdaki asıl yük, bu geleneğin devamını sağlamaktır. Çünkü bu gelenek mistik bir havada, tarihin, kültürün yoğrulduğu bir kapta hem ülkemize hem de dünyaya duruşumuzu sunan bir gelenektir” ifadelerini kullandı.
“WİNTERFEST ERZURUM 2015 ETKİNLİKLERİNE, TÜM HEMŞERİLERİMİZİ DAVET EDİYORUZ”
Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Eyüp Tavlaşoğlu da, Erzurum’da yetişen ve ülkemize mal olan Aşık Reyhani’yi anma programına gösterdikleri yoğun ilgiden dolayı vefalı dadaşlara teşekkür etti. Belediyeciliğin sadece kaldırım yapmak, asfalt yapmak, imar yapmak olmadığını kaydeden Tavlaşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Belediyecilik aynı zamanda şehrin kültürünü, sporunu, örfünü, âdetini hem yaşatmak hem de Dünya’ya tanıtmaktır. 2014 yılında Büyükşehir Belediye Başkanımız Mehmet Sekmen’in ve ekibinin Erzurum’da göreve başlamasıyla birlikte, Erzurum’u tarihiyle, kültürüyle, örfüyle, âdetiyle, kış ve yaz turizm potansiyeliyle, spor tesisleriyle dünyaya tanıtmak için elimizden gelen tüm gayreti gösteriyoruz. Siz hemşerilerimizin verdiği desteğe de çok teşekkür ediyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımız, Erzurum’da 17 Aralık’ta başlayacak olan Kış Festivali’yle ilgili İstanbul’da tanıtımlar yapıyor. Ulusal ve yerel sanatçılarımızla Erzurum’u tüm dünyaya tanıtacağımız Winterfest (Kış Festivali) Erzurum 2015 etkinliklerine, şimdiden tüm hemşerilerimizi davet ediyoruz.” Aşıklık geleneğinin yaşatılmasına yönelik Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı faaliyetlerle ilgili de bilgi veren Başkan Vekili Tavlaşoğlu, “Aşıklarımız, ilçelerimize giderek bu geleneğimizi gündüz okullarımızda öğrencilere tanıtıyor, akşam da salonlarda ilçe halkıyla bu geleneğimizi paylaşıyor. Şubat ayı içerisinde de Aşıklar Şöleni’ni Erzurum’da tekrarlayacağız. Sizin verdiğiniz destek var olduğu müddetçe, biz bu programları artırarak yapmaya davam edeceğiz. Daha fazla sanatçımızı Erzurum’la, sizlerle buluşturacağız” dedi.
MİLLETVEKİLİ ILICALI’DAN, VEFALI BAŞKAN SEKMEN’E TEŞEKKÜR
AK Parti Erzurum Milletvekili Mustafa Ilıcalı da konuşmasında, Aşık Reyhani’nin ölümünün 9. Yıl dönümünde Büyükşehir Belediyesi’nin bu önemli etkinliğinde bulunmaktan mutluluk duyduğunu kaydetti. “Büyükşehir Belediye Başkanımız Mehmet Sekmen’i ve ekibini, güzel bir vefa örneği göstererek böyle bir etkinliği gerçekleştirmelerinden dolayı canı gönülden tebrik ediyorum.” diyen Parlamenter Ilıcalı, Erzurum halkının da vefa örneği göstererek Aşık Reyhani’yi Anma Gecesi’nde salonu doldurduğuna dikkat çekti. Aşık Reyhani’nin hayatı hakkında da bilgiler veren Ilıcalı, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Rahmetli 1932’de doğmuş. Babası İran’dan gelmiş, Alvar’a yerleşmiş. Okula gitmeden okuma yazmayı öğrenmiş. Eline geçen kitapları okumuş, şiirler yazmış, bu üne sahip olmuş ve Türkiye’de herkes tanımış. Bu kadar imkânsızlık içerisinde Alvarımız’dan yetişmiş bu üstün yeteneği anmak bizim borcumuz. Değerlerimize sahip çıktığı için Büyükşehir Belediye Başkanımızı ve ekibini tebrik ediyorum.”
AŞIKLAR, USTALARI REYHANİ’DEN TÜRKÜLER OKUDU
Konuşmalardan sonra sahneye ilk olarak Aşıklardan Rahmi Sağlam, Mevlüt Merdoğlu ve Kamil Çalışkan gelerek, ustaları rahmetli Reyhani’den türküler okudular. Daha sonra taşlama ayağı açarak atışma yaptılar. İkinci sırada sahne alan Aşık Yıldırım, Reyhani’nin türkülerini seslendirdi. Akabinde Aşıklar Taner Öztürk, İhsan Yavuzer ve Erol Ergani sahneye gelerek, ustaları Reyhani’den birer türkü okuyarak serbest atışma yaptı. Aşıkların yaptıkları taşlamalar seyircilerin beğenisini aldı. Anma gecesine Sivas’tan katılan Aşık Recep Ateş okuduğu Dadaş ve Erzurum şiirleriyle salonu coşturdu. Aşık Mehmet Gülhani ustanın oğlu Şahin Sarıgül ise Reyhani’nin Erzurum’dan göç türküsü olan ‘Gidirem’ türküsünü okuyarak konuklara duygu yüklü anlar yaşattı. Programın sunuculuğunu yapan Baki Çetin de, Oltulu Mustafa Aras’ın Allahüekber Dağları’na yazdığı şiiri seslendirdi. Yıllarca Reyhani ustayla aynı sahneyi paylaşan Aşık Nuri Çırağı, Aşık Fuat Çerkezoğlu ve Aşık Ahmet Poyrazoğlu’nun güncel konulara yönelik yaptıkları atışma seyircilerden büyük alkış aldı. Aşık Nuri Çırağı rahmetli Reyhani’yle ilgili sahne anılarını anlatarak bir Erzurum Ağzı türküsü okudu. Aşık Fuat Çerkezoğlu bir semai seslendirirken, Ahmet Poyrazoğlu da türkü okudu.
“AŞIK REYHANİ AİLESİ’NDEN KUCAK DOLUSU SELAMLAR GETİRDİM”
Programın onur konuğu olan rahmetlik Aşık Reyhani’nin oğlu Ozan Reyhani, “Bursa’dan Aşık Reyhani Ailesi’nden kucak dolusu selamlar getirdim. Bu anma programını düzenleyen vefalı insan Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’e, ekibine ve Aşık Reyhani’yi Anma Gecesi’nde salonu dolduran siz Erzurumlulara çok teşekkür ediyorum” diyerek babası Âşık reyhani’ye yazdığı duygu dolu ‘Can Baba’ türküsünü okudu. Daha sonra Aşık Sıtkı Eminoğlu, Aşık Cemal Divani ve Aşık Selahattin Kazanoğlu sahneye gelerek Reyhani’den türküler okudular ve atışma yaptılar. Programın finalinde tüm aşıklar, salonu dolduran vefalı dadaşların alkışları arasında sahneye gelerek hep beraber final türküsünü okudular. Programın sonunda, protokol üyeleri tarafından programa katılan aşıklara hediye takdimi yapıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!