Bursaspor'a 'Timsah Gözü'

Güncelleme Tarihi:

Bursaspora Timsah Gözü
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2013 11:20

Bursaspor Kulübü, benzerlerini İspanya'da Barcelona ve İngiltere'de Manchester City kulüplerinin kullandığı, "Timsah Gözü" adını verdikleri scouting (futbolcu izleme ağı) laboratuvarı kurdu. Yeşil-beyazlılar, bu alanda iki yıl içinde dünya devleriyle yarışmayı hedefliyor.

Haberin Devamı

Kulübün scouting direktörü Tarkan Batgün, 22 yıl Avustralya'da yaşadığını ve 20 yıldır scouting endüstrisinin içinde bulunduğunu söyledi. Scouting için Türkiye'ye ilk olarak 2010-2011 sezonunda Fenerbahçe Spor Kulübü için geldiğini ve 6 ay çalıştığını belirten Batgün, daha sonra Galatasaray Spor Kulübünde Cüneyt Tanman ile aynı sürede görev yaptığını anlattı. Bunun ardından Haliç Üniversitesinde bilgisayar destekli performans dersleri vermeye başladığını dile getiren Batgün, "Aslında Türkiye'ye ilk geliş hedefim bir sistemleşmeye adım atmaktı. Çünkü scouting konusu Türkiye'de yanlış anlaşılan bir olguya sahip. Scouting bir futbolcu avcılık sistemi değil, çok meşakkatli bir iş ve inanılmaz bir sistemleşme ve programlanma gerektiriyor" dedi. Dünyada bu konuda çok önemli sayılan "wyscout" adlı sistem bulunduğuna dikkati çeken Batgün, Türkiye'nin ilk olarak buna entegre olması gerektiğini bildirdi.

Batgün, Spor Toto Süper Lig'de 16, PTT 1. Lig'de ise 7 kulübün bu sistemden yararlandığı bilgisini vererek, şöyle devam etti: "Artık o transferlerdeki DVD'ler, kasetler biteli yaklaşık 1,5 sene oldu. Türkiye'de 5 senelik bir scouting sistemleşme dilimi hesaplamıştım. Bunun ilk iki senesi bu sistemleşmeyle gitti. Daha sonra milli takımlarımız bu sistemin içine girdi. Milli takım hocalarımızla o konuyla ilgili önemli işler yaptığımızı söyleyebilirim. Bursaspor Kulübü yeni yapılanmaya gidince bana böyle bir teklifle geldiler. Kulüp Başkanı Erkan Körüstan, yönetim kurulu ve Teknik Direktör Christoph Daum'un scoutinge büyük önem verdiğini gördüm. Bundan dolayı teklifi kabul ederek çalışmalara başladım."

Spor Toto Süper Lig maçlarındaki tüm hareketler data bankasında toplanıyor
Batgün, geçmişte Barcelona'nın scouting departmanının yapılanmasında yer aldığını, Manchester City'de bu sistemin işleyişini gördüğünü anlattı. Bursaspor'da bunların da üzerine çıkabilecek bir model hazırlamaya çalıştıklarına dikkati çeken Batgün, şunları kaydetti: "Bursaspor Kulübünde yaptığımız scouting laboratuvarı, gururla söyleyebilirim ki bu ikisinden de daha üst düzey çıkabilecek şekilde planlandı. Bunun ilk semeresini de geçtiğimiz günlerde Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) düzenlenen 'wyscouting konferansı'nda aldık. Burada kulübümüzü, takımımızı, teknik kadromuzu tanıttık. Bu tanıtım oradaki televizyonlarda yayınlandığı gibi tüm global platformlarda da yayınlanarak güzel bir tanıtıma vesile olduk. Yavaş yavaş bu modeli oturtacağız. Bursaspor'un dünya kulübü olması için öncelikle bu scouting yapılanmasıyla kendimizi tanıtma amacındayız. İlk hedefimiz; içimizdeki en iyiyi ortaya çıkarmak. Bunun için öncelikle Türkiye liginin seviyesini belirledik. Türkiye'de oynayan tüm oyuncuların ayağına değen bütün toplar görüntü olarak data bankası haline getiriliyor. Bunun dışında gençlik geliştirme bölümünde de önemli bir çalışma içindeyiz. Kulübümüzün U16'dan U21'e kadar tüm takımlarının maçlarını Bursaspor TV'ye çektiriyoruz. Daha sonra o görüntüleri data bankasına yerleştiriyoruz. Böylelikle tüm oyuncularımızın değerlendirmesini de bu sistemle yapıyoruz."

Bursa'daki laboratuvar, bazı Arap kulüplerine örnek olacak
Tarkan Batgün, Bursaspor Kulübü olarak üzerinde çalıştıkları sistemin kapılarını, Türkiye'deki tüm kulüplerin yanı sıra Arap ülkelerindeki kulüplere de açtıklarını belirtti. Türkiye'nin Arap ülkeleriyle tarihi bağları bulunduğunu söyleyen Batgün, "Katar, Dubai ve Abu Dabi'deki futbol takımlarının temsilcileri önümüzdeki birkaç ay bizi ziyaret edecek. Bu tür bir planlamamız var. Herkesten önce onların oyuncularını biz görelim, kendi oyuncularımızı da onlar seyretsin" ifadesini kullandı. "Timsah Gözü" adını verdikleri scouting laboratuvarını 3 hafta sonra İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenecek konferansta dünyaya tanıtma imkanı bulacaklarına da değinen Batgün, oluşturdukları sistemin büyük kulüpler tarafından örnek alınacağına inandığını ifade etti.

Batgün, Bursa'da iyi bir ekiple çalışmalarının sürdüğüne işaret ederek, şöyle konuştu: "Bu laboratuvar, Türkiye'de hiçbir kulüpte olmadığı gibi Avrupa'da bir Barcelona bir de Manchester City'de var. Bursaspor scout ekibi çok özenle seçildi. 7 arkadaşımız, 200 öğrenci arasından seçildi. Son derece iyi şekilde yabancı dil bilen, futbol matematiğine vakıf insanlardan kurulu bir ekibiz. Buradaki operasyon tamamen bir sisteme bağlı. Arkadaşlar burada önce işin mutfağını öğreniyor. Yaz transfer döneminde ise yaptıkları egzersizleri, araştırmaları gözleriyle takip edecekler. Bir scouting sisteminin tamamen devreye geçip gerçek anlamda verim alınması minimum iki sene sürüyor. Ben ve ekibimin ilk hedefi; içimizdeki en iyiyi ortaya çıkarmak ve teknik direktörümüzden sahada en yüksek dakikaları aldırmak. Bizim Enes Ünal, Batuhan Altıntaş gibi oyuncularımız var. Sistem olarak bu oyuncularımıza en yüksek dakikaları aldırmak, daha sonra da alttan gelen oyuncularımızı bu olayın içine monte etmek istiyoruz. Futbolun ömrü çok kısa ve genelde galibiyetlere dayalı. Bu şans burada devam ederse önümüzdeki iki sene içinde Bursaspor scouting departmanı dünya devleriyle yarıştığı gibi kulübümüz de dünya devleriyle yarışacak konuma gelecek."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!