Bursa’da öğretmenlere diyabet eğitimi

Güncelleme Tarihi:

Bursa’da öğretmenlere diyabet eğitimi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2018 12:37

Bursa’da öğretmenlere diyabet eğitimi

Haberin Devamı

BURSA,(DHA)- BURSA’da sağlık hizmetleri alanında görev yapan öğretmenlere, diyabetli çocukların eğitim ve bakımlarının sağlanması amacıyla eğitim verilmeye başlandı.

Diyabetli çocukların okullarda bakımı konusunda eğitim ve farkındalığın sağlanması amacı ile Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Derneği işbirliği ile hazırlanan ‘Okulda Diyabet Programı’ protokolü çerçevesinde Bursa’daki ilk eğitim Faik Çelik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde gerçekleştirildi. Eğitime Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Derneği’nden doktor, hemşire ve diyetisyenler ile sağlık hizmetleri alanında görev yapan öğretmenler katıldı.

Diyabetin Tip 1 ve Tip 2 diyabet olarak iki farklı şekilde görüldüğünü belirten Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, özellikle Tip 1 diyabetin çocukluk çağında sık görülen bir sağlık sorunu olması nedeniyle öğretmenlerin konu hakkında bilinçlenmesinin son derece önemli olduğunu belirtti. Tip 1 diyabetin tedavisinde, insülin kullanılması ve kan şekeri takibi gibi uygulamaları nedeniyle sürekli yakın takip gerektirdiğinin altını çizen Dr. Akan, “Ülkemizde çoğu okul yaşında olmak üzere 15 bin civarında diyabetli çocuk bulunuyor. Bu rakam ile birlikte her yıl bin 500 ile bin 700 civarında çocuğa Tip 1 diyabet tanısı konulmaktadır. Bu sebeple diyabetli çocukların okula başladıkları zaman, kan şekerlerinin okul saatlerinde bakılması ve insülin yapılması uzun ve kısa dönemli komplikasyonların önlenmesi açısından önem arz ediyor” dedi.

350 OKULDA EĞİTİM VERİLECEK

‘Okulda Diyabet Programı’ protokolüne göre Bursa’da 350 okulda toplam 517 diyabetli çocuğun belirlendiği bilgisini veren Dr. Akan, “Bu okullardaki sağlık hizmetleri alanında görev yapan öğretmenlere; çocuklarda diyabet bulguları, diyabetli çocukların bakımlarının sağlanması gibi konularda eğitimler veriliyor. Ayrıca çocuklarda sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazandırılması konusunda da öğretmenlerimizin farkındalıklarını arttırmayı amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Derneği’nden doktor, hemşire ve diyetisyenler tarafından Tip 1 diyabette diyet, hipoglisemi tanı ve tedavisi, diyabetli çocuklarda psikoloji konularında sunumlar gerçekleştirildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!