Bunlar basit badana boya

BEŞİKTAŞ Belediye Başkanı Sn. Namoğlu ile ilgili yazınızı okudum. Çağdaş Levent Derneği adı altında kurmuş olduğumuz ve ağırlıklı olarak Levent semtini korumaya çalışan kuruluşumuzun da en büyük sorunu fütursuzca imar katliamı yapan Namoğlu...

Belediye'ye defalarca dilekçe vermemize rağmen İmar Müdürlüğü'nün ‘denetim ve gözetiminde’ Levent'te imara aykırı yapılaşma hızla devam ediyor. Fotoğraflarla belgelediğimiz ve hastahane, lokanta, iş yerine dönüştürülmekte olan binalarla ilgili şikayet dilekçelerimize alay edercesine ‘‘basit boya badana’’ diye cevap yazıyor Beşiktaş Belediyesi... Kaymakamlık ve valilik de herhalde ‘‘Canım Levent gibi lüks bir muhitin de sorunu olur mu?’’ düşüncesiyle imar katliamı ile ilgilenmiyor.

Namoğlu şimdi de yeşil alanlara saldırıyor. Levent futbol sahasının altı, gökdelenlerin kira gelirini arttırmak için otoparka dönüştürülüyor.

Futbol Federasyonu'nun alt tarafındaki alan kilometrelerce duvar çekilip hafriyat yapılarak betonlanıyor ve sözüm ona parka dönüştürülüyor. Her 500 metrede bir Kültür Merkezleri inşa ediliyor. Leventli emlak vergilerinin yüklenicilere aktarıldığının farkında ama bir şey yapamıyor.

Alper ELİÇİN- Çağdaş Levent Derneği


Kazlar bağırtılıp soyuluyor

HERHALDE Türkiye dışında dünyanın her yerinde politikacılar vergileri arttırırken, yeni vergiler koyarken utanırlar, sıkılırlar, halka açıklarken de zorlanırlar. Vergi koymak bir hükümet, bir bakan için gurur değil utanç duyulması gereken bir uygulamadır.

Zira bir ülkede tabii afet, savaş gibi olaganüstü bir durum yoksa yeni vergi beceriksizliğin, yeteneksizliğin, israfın ve kötü kamu yönetiminin bir göstergesidir.

Hukuk devleti olduğu iddia edilen bu ülkede, ülkenin en yüksek mahkemesi hükümetin koyduğu bir verginin hukuka aykırı olduğunu beyan ediyor. Maliye Bakanı tebessüm ederek ve gururla 'daha ağırını' getireceğini ifade ediyor.

Vergi toplamak kazları bağırtmadan yolmak sanatı diye bilinirdi, bu ülkede, sanattan fazla anlayan olmadığından,‘‘kazları bağırsalar da yolarız’’ anlayışına dönüştü.


Metroda gazete

METRO istasyonlarında nasıl ki bisküvi ve meşrubat dolapları varsa, acaba gazete ve kahve için de bir sistem kurulamaz mı? İstasyonlarda beklerken bir kahve içmek ve gazete almak ayrı bir keyif olsa gerek. Bozuk para ile bana gazetemi veren makinalar istiyorum. Bunlara İstanbulluların alışması gerek.

Ece ALPTEKİN-İSTANBUL


TDİ sahip çıkmıyor

MİLLİYET
çok güzel başlık atmış Rumelihisarı İskelesi'nde hizmet veren restoran için ‘‘İskele boy attı’’ diye... Karadan geçince görülmüyor; restoran denize doğru enden boydan uzanmış...

Peki, mal sahibi sayılan Türkiye Denizcilik İşletmeleri (TDİ) Genel Müdürü Burhan Külünk
tarihi iskelenin ne hale geldiğini hiç görmüyor mu (Öteki iskeleleri de...)

Yasadışılığı Boğaziçi İmar Müdürlüğü tespit edecek, Büyükşehir yıktıracak. Ama ne gezer; müstecir değil de Külünk yarın yargı önüne çıkarsa hiç şaşmamalı.

Y.M.-BEŞİKTAŞ


Borçlular ödüllendiriliyor

TBMM
Genel Kurulu'nda 12.6.2003'te kabul edilen 4876 sayılı Çiftçi Borçlarının Yeniden Yapılandırılması Hakkındaki Kanun'dan haberiniz var mı? Kanun uyarınca 2001'den önce kredi alıp da bir daha hiç bankaya uğramayan borçlular ödüllendiriliyor. Bu çiftçiler borçlarını çiftçi TEFE'sine göre faiziyle ödeyecekler.

Oysa bizim gibi 2001 krizinden sonra % 140 faiz olmasına rağmen halısını televizyonunu satıp icraya düşmeden borcunu yapılandıranlar, 4876 sayılı yasadan yararlanamayacaklar. Borcu aldığımızdan bugüne kadar borç anaparasının yaklaşık iki katı faiz ve anaparanın da 1/3'ünü ödememize rağmen hálá anaparanın 2/3'ü duruyor ve % 56'dan faizi çalışmaya devam ediyor.

Ziraat Bankası'nın kullandırdığı usulsüz krediler bile 4876 sayılı yasada zikredilirken, bankanın kendi hazırladığı 6621 sayılı genelgeden yararlanarak borçlarını zamanında yapılandıranlar, borçları tasfiye olacak alacaklar kapsamına girmediğinden 4876 sayılı yasadan yararlanamamaktadırlar.

Hırsızlar, soyguncular, hortumcular istedikleri gibi at oynatırken borcu namus bilenler, namuslu olmanın cezasını çekmeye devam ediyorlar.

Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olan bu konuda bize kim yardımcı olacak?

Memduh Erden KÖKBUDAK


122 yıllık okulumuz yıkılacak mı?

ANKARA
Atatürk Lisesi, 1881'de Ankara Sultanisi adıyla kurulmuş, daha sonra Ankara Erkek Lisesi ve en son Atatürk'ün okulumuzu ziyaret ederek sancak vermesi üzerine bu adı almıştır.

Okulumuz 100 yılı devirmiş, Ankara'nın en köklü lisesidir.

Yetiştirdiği öğrencilere bakıldığında bu apaçık belli olmaktadır. İşte birkaç örnek; Mehmet Barlas, Hasan Cemal, Can Dündar, Can Yücel, Orhan Veli, Hikmet Uluğbay, Gazi Yaşargil, Kenan Işık, Altan Öymen, Hikmet Çetin, Hüsamettin Cindoruk, Erol Üçer, Mustafa Bumin.

Okulun mimarisi Fransız bir mimar tarafından projelendirilmiştir.

Anadolu ve Fen Liseleri sınavında Türkiye'de ilk 10 arasında yer alıyor. ÖSS'de ise Türkiye'de üç, Ankara'da birinci lisedir. (Bakınız; ataturklisesi.k12.tr)

Bu okul acaba London College, Cambridge College gibi okul olsa ve satılsa ülke ayağa kalkmaz mı?

Ve bu 122 yıllık okul yıkılacaktır. Her şeyi sattık, şimdi sıra okullara mı geldi?

Cumhuriyet'in izleri mi silinmek isteniyor?

Biz okulumuzu istiyoruz.

Okulların kalitesini, yeri ve eğitimi belirler. Atatürk Lisesi'ni yıkmak bir ekolü yıkmaktır.

Volkan YOLDAŞ

Ankara Atatürk Lisesi öğrencisi



Talimat var uygulama yok

RTÜK
tarafından Ocak 2003'te çıkarılan yönetmelikle radyo istasyonlarının bir yerleşim biriminde birden fazla frekanstan yayın yapamayacağı hükme bağlanmıştı. Uzan Grubu'na ait Metro FM adlı radyo istasyonu ise 5 yıldan beri İstanbul'da ana frekansı olan 97.20 dışında, biri Cem Radyo'nun frekansı olan 96.40 olmak üzere iki frekanstan daha yayın yapmaktadır.

Şimdiye dek yasa ve yönetmelikler muğlaktı ancak Ocak 2003'te çıkan yönetmelik, durumu son derece net ve açık bir hale getirdi. Ancak Metro FM yönetmeliğe uymamakta direndi.

Bu konuda RTÜK'e yaptığımız başvurulardan bir sonuç alamadığımıza dair şikáyetimizi dile getirmiş ve siz de bu yazımızı sütunlarınızda yayınlamıştınız.

Bu yayının ardından RTÜK Üst Kurulu bir buçuk ay sonra bile olsa toplanıp nihayet karar verdi ve Metro FM ile birlikte yine aynı gruba ait Süper FM'e bir yazı göndererek işgal ettikleri frekanslardan çıkmalarını istedi. Ancak her iki radyodan da yanıt gelmedi.

Aldığımız bilgiye göre prosedür gereği RTÜK Üst Kurulu'nun toplanarak söz konusu radyo istasyonlarının Kanlıca'daki vericilerinin zabıta gücüyle kapatılmasına karar vermesi bekleniyor. RTÜK Üst Kurulu'nun bu kararı ne zaman vereceğini merakla bekliyor ve uygulamaya geçmesini istiyoruz.

Fuat UĞUR

Cem Radyo Genel Müdürü



Konseri Çankaya'da yapalım

TÜRK-Alman Dostluk Federasyonu Başkanı Ali Kılıç'ın, Antalya Aspendos Tiyatrosu'nda Alman sanatçılarla gerçekleştirmek istedikleri ve depremde zarar gören Pülümür Yatılı Bölge Okulu'nu onarmak amaçlı dostluk gecesine Kültür Bakanlığı'nın gerekli ilgiyi göstermediğini üzülerek okuduk.

Federasyon yöneticileri, eğer Ankara'da böyle bir gösteriyi yapmayı uygun buluyorlarsa, benimle (0312-434 15 46-47) veya sosyal etkinliklerden sorumlu başkan yardımcısı Yüksel Işık (0312-431 13 56-57) ile temas edebilirler. Çankaya Belediyesi, üstlendiği misyon gereği kimsesizin kimsesidir. Ünlü şairimiz Názım Hikmet'in affına sığınarak, bir dizesini şöyle değiştirerek, diyebilirim ki, biz ‘‘Kırk günlük yolda yaprak kımıldasa, bulunduğumuz yerde ürpeririz’’. Ülkemizin görünmez yüzü için yapılacak her türlü olumlu adımın içinde olmak bizim için vazgeçilmez kamusal bir görevdir.

Bu görevi seve seve yerine getireceğimizden kimsenin kuşkusu olmasın.

Haydar YILMAZ-Çankaya Belediye Başkanı


Mesaj Panosu

YERELDEN
evrensele 'insanı' anlatan haftalık 'Beyoğlu' çıktı. Gazetenin ilk dosya konusu Beyoğlu'nun yeni güvenlik konsepti... Yılmaz Erdoğan'ın 'Beyoğlu', Başbakan Erdoğan'ın Kasımpaşa ile ilgili anıları yanında Doğan Hızlan, Vecdi Sayar, Cezmi Ersöz, Deniz Türkali, Haldun Dormen, Murathan Mungan, Hasan Kaçan, Ersin Kalkan, Mehmet Metiner, Sergün Ağar,

Mıdırgıç Margosyan'
ın yazılarının yeraldığı Beyoğlu, 52 sayfa, 1 milyon lira.


GÜNÜN SÖZÜ

‘‘(TBMM Yolsuzlukları Araştıram Komisyonu raporunda Karayolları ihaleleri ile ilgili soruşturma komisyonu kurulması istenmesi üzerine)

‘‘Saçmalıyorlar.’’

(MHP'li eski Bayındırlık Bakanı

Prof. Abdülkadir Akcan)
Yazarın Tüm Yazıları