Bulgaristan'ın Kuker Festivali Edirne'de

Güncelleme Tarihi:

Bulgaristanın Kuker Festivali Edirnede
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2018 16:54

Bulgaristan'ın Kuker Festivali Edirne'de

Haberin Devamı

 

EDİRNE,(DHA)- AVRUPA Birliği Bakanlığı'nın ulusal otorite görevini yürüttüğü Interreg-IPA Bulgaristan - Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programı 'Yambol ve Edirne- Tunca'nın iki şehri' isimli proje kapsamında Yambol'un ünlü Kukerlandia Festivali Edirne'de düzenlenecek. Binlerce yıllık bir geçmişe sahip olan Kukerlandia geleneği, Yambol'un Kuker Topluluğu tarafından el yapımı maskeler ile Edirne'de sergilenecek.

Interreg IPA Sınır Ötesi İşbirliği Bulgaristan - Türkiye Programı kapsamında Edirne Belediyesi ve Yambol Belediyelerinin ortak olarak hazırlayıp, uygulamakta oldukları CB005.1.21.099 numaralı ve 'Yambol ve Edirne- Tunca'nın iki Şehri' projesi kapsamında, Yambol Belediyesi'nin 19 yıldır düzenlemekte olduğu geleneksel Kukerlandia Festivali, Edirne'de gerçekleştirilecek. 'Yambol'un Gelenekleri-  Gör ve Hisset' isimli etkinliğine Yambol Belediyesi'nden bir heyet de eşlik edecek. 17 Şubat 2018 Cumartesi günü Saraçlar Caddesi'nde düzenlenecek etkinlik kapsamında ilk olarak 19 yıllık bir geçmişe sahip olan Kuker Festivali'ni anlatan fotoğraf sergisi Edirneliler ile açılacak. Saat 12.30'da ise festival Kuker gösterisiyle devam edecek.
İki kentin turistik cazibesinin artırılması amacıyla gerçekleştirilen proje hakkında bilgi veren Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, "Bu projenin toplam bütçesi 504 bin Euro. 233 bin 187 Euro Edirne Belediyesi'ne ait. Proje kapsamında Edirne Belediyesi'ne ait Ulaşım Hizmetleri binasını restore ediyoruz. Yüklenici firma ile sözleşmemizi geçtiğimiz haftalarda imzaladık. Projede ulaşılması gereken ikinci temel amaç da iki ülkenin kültürlerinin tanıtımını gerçekleştirmek, turizm potansiyellerini arttırmak. Bu kapsamda Edirne, 17 Şubat Cumartesi günü Yambol'un ünlü Kukerlandia Festivali'ne ev sahipliği yapacak. Kakava ve Hıdrellez Şenlikleri'ni de Mayıs ayında Yambol'da düzenleyeceğiz" dedi.
KUKERLANDİA FESTİVALİ HAKKINDA

"Kuker oyunları geleneği Antik çağlara Trakların Dionysus tanrısı şenliklerine uzanıyor ve günümüze bölge halkı tarafından yaşatılarak taşınmıştır.  Kuker toplulukları el yapımı maskeler ve üzerlerindeki sayıca fazla çanlarla gösterilerini sunuyorlar.  Maskeli ve renkli kıyafetli gruplar köy ve kasabalarının sokaklarını ve evlerin avlularını dolaşarak baharın yaklaştığı günlerde bağıra çağıra ve gürültü yaparak kıştan kalan kötü ruhları, hastalıkları, kötülükleri ve soğuk havayı uzaklaştırmak ve diğer yandan sağlık ve bereket için sürüm, ekim ve hasat gibi sembolik hareketler yapıyorlar."
 
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!