Buğdaydan düğün pastasına

Düğünlerin vazgeçilmez parçasıdır pasta. Güzel bir müzik eşliğinde pasta ortaya gelir, gelin ve damat birlikte kestikleri pastayı birbirlerine yedirirler. Bu belki de her şeyi paylaşmanın sembolik anlatımıdır.

Çok eski zamanlardan beri gelinin başından buğday taneleri dökülür ve bunun da evliliğin bereketini arttıracağına inanılır. İlk kez 1600’lerde düğün pastası yapma fikrini geliştiren Romalılar, kuru pastaları üst üste koyarak bu fikri pratiğe geçirmişlerdir. Sonradan İngiltere Kralı II. Charles’ın Fransız aşçısı çok katlı düğün pastaları yapar. Günümüzde ise pastasız düğüne rastlamak pek mümkün olmuyor. Hatta Anadolu’da uzun zamandır süregelen kurabiye dağıtma geleneği bile pasta kesmenin yanında ek olarak sürdürülüyor.

Buzdolabınızdaki kötü kokuları gidermek için bir tabağa koyduğunuz limon dilimlerini buzdolabınızın en alt gözüne yerleştirmeniz yeterli olacaktır.

Baharatlı jambalya

8 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi 25 dakika

Malzeme listesi

1/2 paket spagetti

2 adet tavuk göğsü

4 yemek kaşığı zeytinyağı

3 adet orta boy kuru soğan

3 adet sivri biber

1 tatlı kaşığı kimyon, kekik

1 çay kaşığı köri

3 adet orta boy domates

10-15 adet dondurulmuş karides

1 adet kırmızı biber

1 çay kaşığı tuz, karabiber

Makarnayı kaynayan tuzlu suda 9 dakika kadar haşlayıp süzün. Zeytinyağını bir tavada kızdırıp iri kuş başı formunda doğradığınız tavuk etlerini 2-3 dakika kavurun. Yarım ay şeklinde ve ince ince doğradığınız soğanları ekleyip 2-3 dakika daha kavurun. Halka halka doğradığınız sivri biberleri ve dondurulmuş ya da yıkanmış karidesleri de ilave edip karıştırın. Yaklaşık 4-5 dakika daha pişirdikten sonra tuzu ve tüm baharatları serpiştirin.son olarak, soyup tavla zarı formunda doğradığınız domatesleri de aktarıp 5 dakika sonra ocaktan alın. Bu baharatlı ve etli karışımı makarnayla harmanladıktan sonra sıcak sıcak servise sunun.

A>yvalı panna kota

4 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi 10 dakika

Malzeme listesi

2 su bardağı hazır süt kreması

2 yemek kaşığı toz şeker

1 paket vanilya

3 adet yaprak jelatin veya 2 yemek kaşığı limon jölesi

1 adet orta boy ayva

3 yemek kaşığı toz şeker

1/2 limonun suyu

Krema, vanilya ve toz şekeri orta boy bir tencerede karıştırın. Kısık ateşte kaynamaya başlayıncaya kadar sürekli karıştırıp ocağın altını kapatın. Diğer taraftan, kırdığınız yaprak jelatinleri ya da limon jölesini orta boy cam bir kaba aktarın. Üzerine 5 yemek kaşığı kadar soğuk su ekleyip jelatinlerin ya da jölenin erimesi için 5 dakika kadar bekleyin. Eriyince hiç beklemeden sıcak haldeki kremaya ekleyip karıştırın. Karışımı 4-5 adet küçük cam kaseye paylaştırıp bir gece buzdolabında bekletin. başka bir tarafta küp küp doğradığınız ayva, limon suyu ve 3 yemek kaşığı toz şekeri ayvalar yumuşayıncaya kadar pişirin. Kaseleri buzdolabından çıkarıp servis tabağına ters çevirdikten sonra, pişirdiğiniz ayvalarla süsleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları