Bu yaz ne içelim?

Başlığa bakıp da size yeni bir yaz içeceği tavsiye edeceğimi sanmayın. Başlık bir tuzak! Yazımda, daha ziyade “Bu yaz ne içmemeliyiz? Hangi içeceklerden uzak durmalıyız?” sorularına yanıt vermeye çalışacağım.

Haberin Devamı

İçine “şeker” katılmış ya da kalorisi düşük olsun diye şeker yerine “tatlandırıcı” eklenmiş içeceklerin sağlığımızı bozduğunu sağır sultan bile duydu. Ortalama 300 ml civarında şekerli içecek içeren, kolalı, meyve konsantreli ya da çay ve benzeri aromalar eklenmiş meyveli içeceklerde ortalama 8-10 kesme şeker kadar şeker var. Bu içeceklerin tümü vücudumuza “boş kalori” veya “toksik kalori” olarak tanımladığımız zararlı kalorileri yükleyiveriyor. Dahası kanımıza karışan şeker aşırı insülin üretimine ve “insülin direncine” ulaşarak metabolizmamızın canına okuyor. Bizi “hipoglisemi” riskiyle baş başa bırakıyor.
Susuzluktan kıvranırken, sıcaktan bunalınca ya da sıcak yaz sohbetlerine katık olsun diye içtiğiniz bu tür içeceklerin yarattığı sorunlar yalnızca içlerindeki şekerle de sınırlı değil. Bunların neredeyse tamamı “asit yüklü” içecekler. Vücudumuzun asit-baz dengesini bozuyor, asit yükünü artırıyorlar. Asit yükünün artması demek kemiklerin daha hızlı kalsiyum kaybetmesi, hızla koflaşması, daha kolay kırılması demek! Asit yükünün artması demek, daha çok yorgunluk, halsizlik ve şişkinlik demek! Daha güçsüz, daha sorunlu bir bağışıklık sistemi demek!
Sorun bunlarla da bitmiyor. Bu tür içeceklerin içine eklenen “aroma”ların, örneğin çilek, elma, şeftali ya da kavun aromalarının doğal meyvelerle hiçbir ilgisi yok. Bunların tümü fabrikalarda üretilen meyve tadı ve kokusunu taklit eden yapay kimyasallar.
Bedenlerimiz onları tanımıyor, ne olduklarını bilmiyor, karşı karşıya kalınca da aptallaşıyor, şaşırıp kalıyor. Neticede açık ya da gizli alerjik tepkiler vermeye başlıyor. Oranız buranız kaşınıyor, vücudunuz su topluyor, bağırsaklarınız gaz yapıyor, şişkinlikten, ödemden yakınmaya başlıyorsunuz.

NE YAPMALI?

Haberin Devamı

Özetle ben bu yaz da bu tür yapay içeceklerden (!) uzak kalmanızı öneriyorum. Eğer buz gibi bir şeyler içip de serinlemek istiyorsanız taze bir yeşil ya da siyah çay demleyin, soğutun ve içine buzla limon ekleyip afiyetle “lıkır lıkır” için. Su en sağlam, en sağlıklı içecek. Suya bu yaz da birinci sırada yer verin. Yarım yağlı ayran da sağlıklı bir içecektir. Ayranı zenginleştirmek istiyorsanız ona farklı lezzetler eklemek için içine dereotu, nane ve bol buz ilave edebilirsiniz. Bir başka tavsiye de şu olabilir: Bol buzlu soğuk sütlü kahve! İçine şeker yerine toz tarçın ekleyebilirsiniz. Ev yapımı, az şekerli bir limonata da farklı bir seçenek olabilir.
Evinizde bazı yaz içeceklerini denemenizi de öneririm.
Kavun, şeftali parçaları kullanarak, limon, salatalık parçaları, nane, fesleğen ekleyerek doğal suyu veya bol mineralli maden sularını keyifli yaz içecekleri haline getirebilirsiniz.

BİR UYARI

Haberin Devamı

Yüzerken kramp girerse

Yüzerken krampla karşılaşırsanız, varsa yanınızdaki arkadaşınızdan yardım isteyin. Kıyıya ulaşmaya gayret edin. Krampı önlemek için aşağıdaki manevrayı yapmak gerekiyor: Sırtüstü uzanın. Arkadaşınız, kramp girmiş ayağı bir eliyle kavrayıp diğer eliyle baldırı hafifçe ovarak masaj yapsın. Eğer yanıt alınamazsa, baldırı sıkmak veya küçük darbeler şeklinde vurmak da mümkün. Yalnızsanız, sırtüstü yüzmeye ve ayak hareketleri
yapmaya çalışın... Dr. Evren ALTINEL

Yazarın Tüm Yazıları