Bu tavuk parmaklarınızı yedirir

Güncelleme Tarihi:

Bu tavuk parmaklarınızı yedirir
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2013 00:00

Kimi "tenekede tavuk" der, kimi "çingene tavuğu"... Adına ne denirse densin, bambaşka lezzetine kimse bir şey diyemez. Üstelik bahar, piknik dönemi yaklaşırken, yapması da çok kolay; bir tavuğunuz, bir tenekeniz olsun yeter. İşte tarifi...

Haberin Devamı

Toprağa 1.5-2 karış uzunluğunda çatal şeklinde sağlam bir dal saplanır. İyice yıkanıp tuzlanan tavuk ön kısmından boydan boya aşağıya kadar yarılarak, ceket asar gibi çatala asılır.
İçine hiçbir zaman petrol ürünü veya yağ konmamış 18 litrelik peynir, turşu veya zeytin tenekesinin ağız kapak kısmı tam kesilmiş olarak ve tavuğa değmeden üstünden ters kapanır. Tenekenin üstüne bir çiviyle iki küçük delik açılır. Yerle temas eden kısımları, toprak ile kapatılıp tenekenin üstüne tavuk iriliğinde bir taş ağırlık konur.
Ardından tenekenin etrafında parmak inceliğinde çalı-çırpı ile teneke boyuna yükselecek ateş yakılır. Gerektikçe ateş çılı çırpıyla beslenir.
Ateşte yaklaşık 45 dakika piştikten sonra, 10-15 dakika kadar da etrafındaki közlerle bekletilir. Taş alınıp, teneke yavaşça kaldırıldığında salça sürülmüş gibi kızarmış, yağı ve suyu yere akmış en lezzetli tavuk çıkar ortaya.
Bir tarafından servis tepsisiyle desteklenip diğer tarafından çatal veya bıçakla tepsiye aktarılır. Kanadından-butundan sakın tutmayın. Tavuk o kadar yumuşaktır ki, kemik elinizde kalıp küllere düşürebilirsiniz.
İsterseniz, küllerin üzerine koyduğunuz bir tepsinin içine bütün olarak domates, soğan, biber koyup, üzerine başka bir teneke geçirerek onu da aynı yöntemle pişirebilirsiniz.
 
VİDEOLU TARİFİ İÇİN TIKLAYIN 

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!