Bu star çocuklara enstrüman yardımı bekliyoruz

Doğan HIZLAN
Haberin Devamı

Aydın Doğan Vakfı Genç İletişimciler Yarışması ödül töreninde bugünün genç müzikçilerinden oluşan bir orkestrayı dinledik.

Anadolu Yıldızları adını taşıyan Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuarı Öğrenci Oda Orkestrası'nın şefi Nazım Rızayev. Bakü'de doğmuş, Moskova Devlet Konservatuarı keman bölümünü bitirmiş. Moskova Akademik Bolşoy Opera ve Balesi Orkestrası'nı yönetmiş. Azerbaycan Devlet Sanatçısı.

En aracısız iletişimi müziğin sağladığını düşününce, iletişim ödülleri gecesinin benim için unutulmayacak bölümü konserdi.

Repertuvarları da, Grieg, Vivaldi, Rossini, Bartok ve Monti'den oluşuyordu. Şefleri Rızayev, genç müzikçileri gerçekten çok iyi yetiştirmişti. Müziği hem seviyorlar hem biliyorlardı.

Eskişehir'de üniversiteden böyle bir orkestranın çıkmasından, çok sesli müziği destekleyen herkes büyük mutluluk duyacaktır.

Üstelik Andolu Yıldızları gibi orkestaralar, kentlerinde, Anadolu'nun başka yörelerinde konserler vermeli.

Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuarı Müdürü Bahadır Gülmez, yarının ustalarının yükseliş çizgilerini özetliyor:

‘‘Daha dün karda çamurda sırtlarında kendilerinden büyük sazlarıyla konservatuarın yolunu tutan bu minik öğrenciler, bugün lisans devresinin ikinci sınıfına ulaştılar.’’

Evet, kemanlarını, çellolarını, kontrbaslarını zor taşıyan bedenler bugün onu ustaca seslendirme yolunda önemli adımlar atıyor.

***

ŞEF Nazım Rızayev, bu yetnekli gençleri Moskova'ya götürmek istiyor. Mesleklerinde yükselmeleri için zorunlu bir aşama. Bilgilerini, görgülerini, yeteneklerini geliştirecekler.

Ne yazık ki şefin bunu gerçekleştirmesi mümkün değil. Çocuklar enstrümanlarının yetersizliği yüzünden Moskova kapılarında bekliyor.

Kişilerin, kuruluşların bu genç müzikçilerin enstrümanlarından daha iyi ses çıkarabilmeleri, yurt dışına gidebilmeleri için yapacakları çok şey var. Yarının sanatçı gençliğini yetiştirme onurunu kazanmak isteyen sponsorlara sesleniyorum.

Anadolu Yıldızları'nın parlamaları için yeni, iyi enstrümanlara ihtiyacı var.

Batıda bankalar, zengin kuruluşlar uluslararası değerde müzikçilerin çalması için onlara enstrüman verirler. Kullanma haklarını, yani çalma haklarını.

Ülkemizde bu yıl konser veren ünlü kemancı Maxim Vengerov'un çaldığı 1723 yapımı Stradivarius'unu Şikago Stradivari Cemiyeti vermiş.

Aynı biçimde ünlü kemancı Alexander Janiczek'in de çaldığı 1715 yapımı kemanın da sahibi Avusturya Ulusal Bankası.

Elbette Yıldızlara, Stradivarius alın demiyorum ama yukardaki yöntemi de uygulayabilirler.

Bu genç müzikçilerin gelişmeleri, Eskişehir'den dünyaya açılabilmeleri için enstrümanlarını yenileyelim.

Yazarın Tüm Yazıları