GeriSeyahat Bu şehirde ‘asla yalnız dolaşmayacaksınız’
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Bu şehirde ‘asla yalnız dolaşmayacaksınız’

Bu şehirde ‘asla yalnız dolaşmayacaksınız’

Beşiktaş’ın, dünkü Avrupa Ligi maçı için konuk olduğu Liverpool şehrini kolaçan ettik. The Beatles ve futbol ön planda olsa da bu şehir daha fazlasını vaat ediyor.

Bazı şehirler büyük kara sularında, büyük şehirlerin parıltısı ardında gözden kaybolur. Bu yüzden de en turistik noktaların ‘en özel ve en gezilecek yerleri’ diye adlandırılmaz. Haritada bakılırken es geçilir, bir gün gidilecek diye hayali kurulmaz. Liverpool işte o şehirlerden biri. Kuzey Britanya’nın saklı kalmış, kendi halinde gizli bir huzur şehri olan bu şehri gerçekten tanıdıktan sonra insana geçirdiği bir hafta az geliyor.

Liverpool’un en çok bilinenleri ezeli rakip futbol takımları Liverpool ve Everton ile efsanevi müzik grubu The Beatles’ın çıktığı şehir olması. Özellikle pazar akşamları sürekli maç yayını yapan publar ile sokaklarında dolaşırken bile kulağınıza çınlayan The Beatles tınıları da işte bu iki temel özelliği sürekli bir biçimde besliyor. Liverpool bu iki temel üzerine oturmuş gibi görünse de birkaç gün içinde çok daha farklı yörüngelere dalıp şehri birçok farklı biçimde kucaklamak da mümkün.

İlk gidilip görülesi yerlerden biri Albert Dock. Şehre ait Tate Modern, Liverpool Sanat Galerisi, Beatles Müzesi gibi en ana müzeleri bulabileceğiniz bu eski liman, size her anı ve her karesiyle bir liman şehrinde olduğunuzu hatırlatıyor.

Şehrin içinde kanallar olmasa bile Albert Dock’a indiğinizde sizi karşılayan koca nehir müzeleri gezip soluklanırken eşsiz bir ufuk manzarası sağlıyor. Bu yüzden de şehri anlamak, ruhunu keşfetmek için olmazsa olmazlardan biri Albert Dock kısmı. Müze gezmeyi sevmiyorsanız bile liman etrafında bir tur atabilir ve bir banka oturup güneşin batışını buradan seyredebilirsiniz.

HER YER THE BEATLES

Bu şehirde ‘asla yalnız dolaşmayacaksınız’


The Beatles, Liverpool’un ana odağı. Kitapçılarda onlara ayrılmış özel bölümler, hediyelik eşya dükkânlarındaki temalı eşyalarla tamamlanıyor. Beatles Müzesi’nde ise grubun bütün hikâyesine başından sonuna şahit olabiliyorsunuz hem de bulabileceğiniz en küçük ayrıntılar ve yıllanmış objelerle birlikte... Müze yetmediyse The Beatles’ın ilk çıktığı barlardan The Cavern’i şehrin merkezinde bulabilirsiniz. Burada da aynı ruhunu yaşatmak için akşamüstü canlı müzik başlıyor ve sürekli bu grubun şarkıları çalınıyor.

Liverpool turistik mekânları dışında alternatif mekânları da sürekli gelişen bir şehir. En önemli göstergesi Baltık Triangle yani Baltık Üçgeni. Son birkaç yıldır daha popülerleşen bu üçgen eskiden fabrika olan yerlerin publara dönüştüğü bir bölge. Buradaki publar daha alternatif, sanatsal üretimlerin yapıldığı hatta bir cuma akşamı yolunuz düşerse biranızı yudumlarken arkadaki projeksiyonda gösterilen bir filmle karşılaşabileceğiniz yerler. Şehrin orta kıyısında saklı olduğundan ancak biliyorsanız bulabileceğiniz bir nokta, bu yüzden de pek turistik sayılmaz. Tam da bu yüzden şehrin gündelik hayatındaki alternatifi görmek çok daha ilgi çekici bir fikre dönüşüyor.

Yine Liverpool merkezindeki Bold Street de alternatif mekânları bulabileceğiniz bir sokak kültürü yansıtıyor. Vegan marketlerden anarşist kitapçılara, ilginç kafelerden kendine özgü ikinci el dükkânlara uzanan bu sokak da keşfedilesi ve vakit geçirilesi bir yer.

MANCHESTER'A DA UĞRAYIN

Bu şehirde ‘asla yalnız dolaşmayacaksınız’


Liverpool, Kuzey Britanya’nın en görülesi yerlerinden biri. Burada geçireceğiniz yedi-sekiz günlük vaktiniz varsa, çok yakın mesafedeki Manchester’ı da görmeyi ihmal etmek olmaz. Manchester’ın da kendine özgü birçok özelliği var ama ayağınız değmişken şehrin kanalları arasında dolanarak ‘Curry Mile’ bölgesine inin. Burada Hint yemeklerinden Afgan mutfağına, Irak’tan Lübnan’a, oradan da Güney Asya’ya uzanan zengin bir mutfak kültürü bulacaksınız. Bölgeye Curry Mile denmesinin nedeni de yürümeye başladığınız anda etrafı köri (curry) kokusunun sarması. Burası, yine kuyumcu dükkânları ve yöresel kıyafetlerle birlikte Manchester içerisinde pek de görmeye alışkın olmayacağınız egzotik bir manzara sunuyor.

Liverpool dönüp baktığınızda iz bırakan, kendine ait ruhu olan yerlerden... Yine içinde olmak isteyeceğiniz mekânlarla dolu olduğu için de bir kez görmenin yetmeyeceği, geri dönmek isteyeceğiniz şehirlerden biri olarak zihinde yer ediyor.

Bu şehirde ‘asla yalnız dolaşmayacaksınız’

Şehre yayılmış parklardan bir tanesi olan Sefton Park, huzur veren noktalardan. Liverpool taraftarları takımlarına bağlılıkları ve Anfield’da yaşattıkları cehennem atmosferiyle meşhur. Vintage dükkânları herkese hitap ediyor, liman çevresinde ise başta müzeler, gezecek yer çok.

Bu şehirde ‘asla yalnız dolaşmayacaksınız’

False