Bu seçim adil değil

BBP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Cevdet Tellioğlu’yu, Çırağan Sarayı’nda ikinci kez dinledik.

Haberin Devamı

BBP'nin 'Büyük Aile' projesini açıklayan Yazıcıoğlu tepkili

Genel Başkan Muhsin Yazıcıoğlu’nun önünde Tellioğlu, hayli iddialı olduğu ’Yerelden, Bireysel Kazanç ve Topluma Kalkınma Modeli’ adı verilen ’Büyük Aile’ projesini heyecanlı bir şekilde anlattı... Tellioğlu, Trabzon doğumlu, Eskişehir Anadolu Üniversitesi İletişim bölümü mezunu; Erdoğan’ın döneminde Büyükşehir’in ’Beyaz Masa’ projesinin de yaratıcısı...

Dinleyen herkesin dikkatini çeken ’Büyük Aile’ projesi seçimlerin kazanılmasının hemen ardından % 90’ı halka ait belediye kontrolünde bir şirket kurulmasını öngörüyor. Belediyenin tüm işleri bu şirket üzerinden yürütülecek. Sistemle her aile ve işyerine birer ’ortaklık aidiyet kartı’ dağıtılacak ve kentteki toplu tüketimden elde edilecek kár da halka dönecek. Sistemle belediyenin tüm ihaleleri halkın gözü önünde yapılacak. Belediye hizmetlerinden elde edilen kárın bir kısmı yine o yörede yaşayan halkın olacak. Proje ile halkın belediyesine ortak olacağını ifade eden Tellioğlu, projeyle ortak kaynakların eşit şartlarda eşit paylaşımının söz konusu olacağını dile getiriyor.

DÜRÜST İNSAN BOZULUYOR

Tellioğlu, "Fırsat verilse de televizyonda anlatsam" diyor. Gerçekten emek mahsulü ciddi bir öneri... Hangi başkan uygular; Tellioğlu patentini verir mi, henüz belirsiz.

Genel Başkan Yazıcıoğlu, AKP ve CHP’nin tartışmaları dışında sisteme yenilik getirecek projelerden konuşmak gerektiğini anlattı; imardan yeşile kadar şeffaf bir süreçte... "Mevcut sistem, örtülü ilişkileri teşvik eden, yönetime gelmiş kişi ve çevresini bozan, onun cebine şeytan koyup, sonra da şeytana uyduran bir sistemdir. Bundan dolayı dürüst insanlar da bozuluyor. Öyle bir sistem olsun ki insanlar yanlış hisler beslese bile sistem buna müsaade etmesin. Buna da biz ’zorunlu dürüstlük sistemi’ diyoruz. Bugünkü ise ’zorunlu bozulma sistemi’dir" diye konuşuyor.

Yazıcıoğlu, "Siyasetin ve seçimin finansmanı şeffaf değil, adil değil. Sadece 3 parti var gibi yaklaşılıyor. Şehidinin çocuğuna burs veremeyen, asgari ücreti vergi dışı bırakamayan, işçisine, emeklisine kaynak ayıramayan Türkiye’nin, seçimlerde ’alın kullanın’ diye siyasi partilere bu kadar paralar (Hazine) veriyor olması adil mi?" Çok haklı; adil bir seçimden kaygı duyan Yazıcıoğlu... Ancak sorgulanmıyor. "Seçime katılmadığınız yerlerde AKP’yi mi destekleyeceksiniz?" sorumuza, "Hayır, hiçbir partiyle açık veya örtülü bir ilişki içinde değiliz" diyor.

27 il gezdiğini, krizin teğet değil, vatandaşı yüreğinden vurduğunu söylüyor. AKP’nin oyunun düşeceği görüşünde olduğunu, kendilerinin de Sivas’ı kazanacaklarını savunuyor.

Yazıcıoğlu’nun, ünlü ’Denizyıldızı’ öyküsünden yola çıkılarak hazırlanan tanıtım filminde yer alması, ’Alperenler’ sözcüğünden uzak durulması ve yeni sloganları değişimin bir habercisi midir yoksa?

Caddebostan’a adacık FB Stadı taşınabilir

YEREL seçim kampanyası öncesinde ismi en öne çıkan bir isim; Dr. M. Sinan Genim...

Fatih Altaylı-Murat Bardakçı’
nın TV programında siyasilerce ’keşfedildi’. Belirli bir çevre kendisini tanıyor ama ’halk’ ayağı noksandı; o da tamamlandı. AKP’liler ilk başta Fatih-Eminönü belediye başkan adaylığı önermiş kendisine... Başbakan Erdoğan, Beşiktaş’ta ANAP’tan 4 dönem (Sevgi Gönül ve Sevinç İnönü’nün de bulundukları dönem dahil) Belediye Meclis üyeliğinde bulunan Genim’i Büyükşehir’den zaten tanıyormuş. Önce Kadir Topbaş, sonra da Başbakan Erdoğan konuşmuş kendisiyle... Erdoğan, "Hocam seni Fatih’ten değil ama Kadıköy’den aday gösterelim" demiş. Tayyip Bey’in "Neden Kadıköy?" gerekçesini ancak Sinan Genim anlatabilir. Bir rivayete göre de, Beyoğlu Belediye Başkanı iken Kadir Topbaş’ı, Tayyip Erdoğan’a Büyükşehir adaylığı için öneren de kendisiymiş. Genim’in, Topbaş’la arkadaşlıkları Beyoğlu Belediye Başkanı iken pekişmiş...

Genim mimar, tasarımcı, kültür adamı, restorasyon alanında Türkiye’nin en önemli isimlerinden sayılıyor. Onunla kim konuşursa keyif alıyor; sonra da Çengelköy’de balık yeme daveti yapıyor.

Kadıköy’de gerçekleştirilmiş bir projesi yok; hepsi de Avrupa yakasında...

"Kadıköy için 35 proje hazırladık; kentsel tasarım, meydan düzenlemeleri, otoparklar gibi... Oluşturacağımız 4 enstitüye çok önem veriyorum; Engelliler, Kentsel Tasarım, Üretim ve Kadıköy Araştırma Enstitüsü" diyor. Çok şey anlatıyor; en önemlisi de Caddebostan sahilinde yaratılacak küçük adalarda, Barcelona’daki bir etkinlik alanı yaratmak; hatta gibi Fenerbahçe Stadı’nı ortadan kaldırıp bu bölgede yeniden inşa etmek... İstanbul’un tarihte altı kez yenilendiğini söylerken, çarpıcı şu sözleri ortaya atıyor: "Cumhuriyetin bize ilk yıllarının coşkusu gerekiyor. CHP getiremediğine göre bunu AKP yapacak. Ben hizmeti askerlik gibi görürüm; hocalığım, Koruma Kurulu üyeliğim öyleydi. Şimdi de adaylığımı da böyle görüyorum."

Uzmanından doların seyri: Aşağı değil yukarı çıkacak

TÜRKİYE Kalkınma ve Sınai Bankası Finans Bölümü Başkanı Doç. Dr. Gündüz Fındıkçıoğlu, doların çılgın yükselişinin nedenini anlatıyor:

"Kur yükseliyor, çünkü global piyasalarda yaşanan olumsuz gelişmeler ortada. Buna bağlı olarak sadece Türkiye’yi değil gelişmekte olan ülkeler olarak tabir edilen ülkelerin para birimlerini de olumsuz etkileyen riskli varlıklardan kaçınma davranışı yaygınlaşıyor. Türk lirası son 2 ayda euro-dolar sepeti karşısında % 6.50 değer kaybederken, özellikle Orta Avrupa ülkeleri para birimlerinin % 10-25 arası değer kayıplarına uğradığını görüyoruz. Özel sektörün yüksek döviz borcu önemli bir risk; hafife alınmamalı. Üstelik yükselişler kademeli olduğu, birdenbire olmadığı için döviz tevdiat hesaplarındaki dövizlerin kur yükseldiğinde satılarak yükselişi sınırlı hale getirmesi eğilimi de azalıyor. Bir ayı aşmayacak kısa vadede 1.85-1.90 aralığını ziyaret etme ihtimali eskisine göre daha yüksek. Yön yukarı; aşağı değil..."

Yazarın Tüm Yazıları