Bu pazarda herşey el yapımı

Güncelleme Tarihi:

Bu pazarda herşey el yapımı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2007 00:00

Pursaklar’da, Türkiye’nin çeşitli kentlerinden gelen zanaatkarlar kurulan pazarda el emeği ürünlerini satışa sunuyor.

Pursaklar Belediye Başkanı Selçuk Çetin,, unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının günümüzde yeniden canlandırılmasını ve gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak istediklerini bildirdi.

Bu kapsamda Pursaklar Belediyesi olarak her hafta cumartesi günü açılan "El Emeği Göz Nuru Pazarı"nda, meraklılarının hem bu ürünleri alabilme hem de nasıl yapıldığını zanaatkarların elinden görebilme imkanı yakalayacağını bildiren Çetin, şunları kaydetti:

"Bir çok uygarlığa ev sahipliği yapmış Anadolu toprakları eşsiz bir kültüre sahiptir. Başka ülkelere nasip olmayan bu zenginlik, yaşamımızın her alanında kendini göstererek, el işçiliğinde de farklılık olarak yansımaktadır. Geleneksel sanatların gelecek nesillere aktarılmasına vesile olarak, zanaatkarlarımıza sahip çıkmak amacıyla açılan pazarın her kesimden ilgi göreceğine inanıyorum."

EL YAPIMI OLMASI ŞART

Beldede, unutulmaya yüz tutan, bir çoğu sadece babadan oğluna, anneden kızına kalan el sanatını yeniden tanınmasını ve canlanmasını istediklerini kaydeden Çetin, "Öyle sanatlarımız var ki, o işi yapan zanaatkar ölürse tamamen kaybolacak. Biz açtığımız bu pazarda hem bu sanatların tanınmasını sağlayacağız hem de bu ustalarımızın kendi yerlerini alacak kişileri yetiştirilmelerine imkan tanıyacağız" dedi.

El sanatları pazarında, tezhip, çini, ebru, rölyef, seramik gibi bir çok geleneksel el sanatının yanı sıra el yapımı sabun, çinicilik, cam işçiliği, bakır süsleme, hattat, oya, deri süsleme, kukla yapımı gibi bir çok farklı sanatın bir arada olacağını kaydeden Çetin, pazarda yer almanın temel şartının, "ürünün el yapımı olması" zorunluluğu olduğunu bildirdi.

Bu şarta uyan herkesin pazarda tezgah açabileceğini ifade eden Çetin, zabıta kontrolünde fabrikasyon mal sattığı belirlenen kişilerin tezgahının kapatılacağını ve bir daha açtırılmayacağını söyledi. Ankara’da sadece el yapımı ürünlerin satışının yapıldığını bir pazarın bulunmadığını ifade eden Çetin, ayrıca beldede oturan herkesin ayağına gelmiş bir hizmetten yararlanmalarını sağlayacaklarını kaydetti.

Bu çerçevede ev hanımlarının da el emeği göz nuru olan işlemelerini, dantel ve oyalarını satarak pazarlama olanağı bulacaklarını anlatan Çetin, beldedeki ticari hayata da canlılık kazandırmış olacaklarını bildirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!