Bu kur politikasıyla turizm olmaz

DENİZ ve ormanın buluştuğu tatil ilçesi Marmaris’in Belediye Başkanı Ali Acar, yıllardır uygulanan kur politikası ile turizm gelirlerinin giderek azaldığını söyledi. Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar ile turizm sektörünü ele aldık.

Gelirler düşüyor

Marmaris’teki turizm sezonunu değerlendirebilir misiniz?

Turist sayısı her geçen yıl artıyor. Ancak gelirler artan sayıyla ters orantılı olarak düşüyor. 7 yıl önce 1.5 trilyon lira ciro yapan turizmciler bugün de aynı rakama ulaşabiliyor. Hatta 2 trilyon liralık ciro da yapabiliyor. Ne var ki 7 yıl önce 1.5 trilyon lira ciro yapan otelci o tarihte 400 milyar lira gelir elde edebiliyordu. Onunla da kış mevsiminde otelinde tadilat yapabiliyordu. Ancak bu gün 1.5 trilyon lira ciro yapan turizmci sezonu eksi 300 milyar lira kapatıyor. Dolardaki kur politikası diğer illerde ihracatı, tatil yörelerinde ise turizmi vurdu. Yeni Türk lirası değer kazanıyor ama dolar 7 yıl öncesine oranla daha düşük konumda. Bugün Marmaris gibi tatil yörelerinde esnaf kan ağlıyor. Hem döviz kuru konusunda hem de her şey dahil politikası hiç kimseyi memnun etmedi. Bu duruma merkezi hükümetin el koyması gerekir. Ülkede şu anda tam tamına bir tüketim ekonomisi uygulanıyor. Halbuki Üretim ekonomisi uygulanmalıydı. Hükümet kolayına kaçtı ve her şeyi ithal etmeye yöneldi.

Otelciler ağlıyor

Turizm açısında da görüntü farklı değil. Bugün Marmaris’te turist sayısında patlama var. Otellerde yer yok. Buna karşın bugün bütün otelciler ağlıyor. Hepsi de zararda. Esnaf ise daha dertli. Her şey dahil politikası esnafı çökertti. Turist otelden çıkmaz hale geldi. Esnaf vergi mi verecek. Herkesten çok vergi veriyor. Belediye ye vergi ödüyor. Esnaf adına ben başkan olarak çok üzülüyorum. Kazanmadıkları paranın vergisini ödüyorlar. Bu bizleri çok etkiledi.

Hem biz hem esnaf kaybetti

Belediye olarak turizme katkılarınız?

İmkanlarımız oldukça sınırlı. Örneğin biz belediye olarak Maliye ile sözleşme imzaladık ve bu sözleşme oldukça anlamlı. Oteller sahil şeridine şezlong koyuyordu. Biz imzaladığımız protokol ile bu şezlonglardan para tahsil ediyorduk. Bunun bir kısmını da maliyeye belediye olarak vergi ödüyorduk. Bu para bize 400 milyar lira gibi bir gelir getiriyordu. Ancak Marmaris Ticaret Odası hakkımızda dava açtı ve davayı kaybettik. Gelirler tekrar maliyeye kaldı. Kaldı ama temizliğini yine biz yapıyoruz sahillerin. Sonra turizmci esnaftan bizim üç katımız kadar para tahsil etmeye başlanıldı. Davayı biz kaybettik ama turizmci esnafı da kaybetti.

1955 Marmaris doğumlu. İlk, orta eğitimini Marmaris’te lise öğrenimini ise Muğla Ticaret Lisesi’nde tamamladı. Ankara Üniversitesi İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi’nden mezun olan Ali Acar, Marmaris’in ilk turizmcileri arasında yer aldı. Son seçimde belediye başkanı olan Ali Acar evli ve iki çocuk babası.
Yazarın Tüm Yazıları