Bu işte bir terslik var

Güncelleme Tarihi:

Bu işte bir terslik var
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2013 17:08

Ülkemizde düzenlenen 20 Yaşaltı Dünya Kupası bize mesaj vermeye devam ediyor...

Haberin Devamı

Bu sezon başında gündemi en çok meşgul eden konuların başındaydı yabancı oyuncu sayısına sınırlama getirilmesi… 6+0+4, 6+2+2 derken sonuçta bir karar verildi ve ara ara halen gündeme getiriliyor. Serbest olmasını isteyen var kulüpler ve spor adamları var sınırı doğru bulan hatta yabancı oyuncu sayısının daha da azaltılmasını isteyenler var. Tüm bu tartışamaların nedeni yabancı oyuncu yerine kulüplerde yerli oyuncuların daha çok şans bulmasını sağlamak ve kulüpleri altyapıya yöneltmek.

Bu konu tartışıladursun ülkemizde gerçekleştirilen 20 Yaşaltı Dünya Kupası altyapı ve gençlere verilen önem anlamında hepimize bir ders verdi. Avrupa futbolu ile kıyasladığımızda gençlere şansa verme konusunda biraz çekingen davrandığımız artık bilinen bir gerçek... Ülkemizde genç futbolcu kelimesinin karşılığı ile futbol da yarıştığımız Avrupa ülkelerdeki karşılığının aynı olmadığını da biliyoruz.

Küçük bir araştırma ile bu durumu bir kez daha gözler önüne serebilmek mümkün...

Türkiye U-20 Milli Takımımızın kadrosunda bulunan oyuncularımızı ve turnuva sonrasında bu sezon kulüplerinde neler yaptığını inceledik. İncelerken de Türkiye Ligi'nde oynayan oyuncularımızı ve yurtdışında oynayan gençlerimizi ayrı ayrı değerlendirdik.

Bu işte bir terslik var

Haberin Devamı

Sonucu bir iki cümle ile özetleyecek olursak;

* U20 takımımızdaki isimlerden olan Hakan Çalhanoğlu Hamburg’da, bir diğer milli yeteneğimiz Alparslan Öztürk, Belçika’da şampiyonluk mücadelesi veren ve Avrupa kupalarında mücadele eden Standart Liege’de ilk 11’de düzenli olarak oynuyor.

* Liglerimizden örnek verecek olursak, geçen yılın en çok konuşulan genç oyuncusu olan Salih Uçan sakat olmamasına rağmen bu sezon yok denecek kadar az forma şansı buldu. Turnuvada sürati ile dikkat çeken ve takımımız adına en iyi isimlerin başında gelen İstanbul BB oyuncusu Cenk Şahin, PTT 1. Lig’de sonradan 3 kez oyuna girmiş ve sadece 78 dakika oynamış. U20 Dünya Kupası’ndaki bir diğer golcümüz İbrahim Yılmaz da, yine İBB formasıyla 4 kez sonradan oyuna girerek sadece 44 dakika sahada kalmasına karşın 2 gol atmasına rağmen ilk 11’de kendine yer bulamıyor.

* Geçtiğimiz sezon PTT 1. Lig'de ikinci sırada bitiren Çaykur Rizespor savunmasında banko oynayan Cumali Bişi, bu sezon Süper Lig'de 1 dakika dahi forma şansı bulamadı.

Haberin Devamı

Elbetteki kulüplerin antrenörlerinden daha iyi kimse bileme ve karar veremez. Ve oluşan bu tablonun kulüpler, teknik direktörler ve futbolcular açısından birçok nedeni olabilir ama malesef ki resim böyle...

İKİ İHTİMAL VAR

Ama yadsınamaz bir gerçek var ki Galatasaray’ın Portekiz U20 takımından Bruma’ya 10 milyon Euro ödediği, turnuvada bizi eleyen Fransa’nın orta sahasında ki Pogba’nın Juventus, Kondogbia’nın Monaco gibi şampiyonluk kovalayan takımlarda yaşlarına bakılmaksızın banko oynadığı düşünülecek olursa Türk futbolunun cevaplaması gereken iki basit soru var; Bizim oyuncularımız mı yeteneksiz, bizim mi onları oynatmaya cesaretimiz yok…

İşte U20 Milli Takım kadromuzdaki futbolcularımızın bu sezon mücadele ettiği takımlar ve bu zamana kadarki performanslarıı…

Haberin Devamı

AVRUPA’DA OYNAYANLAR:

Alpaslan Öztürk / Standart Liege (20): Geçtiğimiz sezonu Germinal Beerschot’tan, Belçika Ligi lideri Standart Liege’e transfer olan orta saha oyuncusu bu sezon hem Avrupa Ligi hem de Belçika Ligi’nde 13 kez forma şansı buldu.
Hakan Çalhanoğlu / Hamburg(19): U20 Dünya Kupası’nda kadromuzda en dikkat çeken isimler başında gelen Çalhanoğlu, Almanya’nın köklü kulüplerinden Hamburg forması giyiyor. Yetenekli orta saha oyuncusu, 5’i ilk 11 olmak üzere 8 maçta 471 dakika sahada kalırken 2 gol attı ve 1 de asist yaptı.
Aykut Özer / Eintracht Frankfurt(19): Türkiye’deki Dünya Kupası’nda Ay Yıldızlı ekibimizin kalesini koruyan Aykut Özer, Bundesliga takımlarından Eintracht Frankfurt’un kadrosunda yer alıyor. Özer, bu sezon henüz forma şansı bulamadı.
Fatih Turan / Fortuna Sittard(20): 20 yaşındaki savunmacı Hollanda 2. Ligi’nde mücadele eden Fortuna Sittard’ın savunma hattında geçtiğimiz sezon 25 maçta ilk 11’de şans bulurken bu sezon da 2 maçta 90’ar dakika sahada kaldı.

TÜRKİYE’DE OYNAYANLAR

Haberin Devamı

Salih Uçan / Fenerbahçe (19): Geçen sezon performansı ile çok konuşulan genç oyuncu bu sezon Fenerbahçe formasını sonradan oyuna girdiği maçlarda sadece 3 kez ve 88 dakika giydi.
Sinan Bakış / Kayserispor (19): Ülkemizdeki dünya kupasına 4-1’lik mağlubiyet ile veda ettiğimiz Fransa maçında tek golümüzü atan Sinan Bakış, sezon başında Leverkusen’den Kayserispor’a transfer oldu. Golcü oyuncu Kayserispor ile bu sezon 1’i ilk 11’de olmak üzere sadece 2 maçta 74 dakika forma giydi.
Enver Cenk Şahin / İBB(19): 19 yaşındaki golcü oyuncu U20 Dünya Kupası’nda performansı ve sürati ile göz doldurmuştu. Genç golcü kendi klübünde ise bu sezon forma şansı bulamıyor. PTT 1. Lig’de sonradan oyuna girdiği 3 maçta sadece 78 dakika forma giydi.
Cumali Bişi / Çaykur Rizespor (19): Beşiktaş altyapısından yetişen ve geçtiğimiz sezon PTT 1. Lig’i ikinci sırada bitiren Çaykur Rizespor’da ilk 11’de oynarken bu sezon ise Süper Lig’de mücadele eden Karadeniz ekibinde sadece 1 maçta forma giydi. O maç da Ziraat Türkiye Kupası’nda Darıca Gençlerbirliği.
İbrahim Yılmaz / İstanbul BB (19): İstanbul BB forması giyen golcü oyuncu takımı İstanbul BB ile bu sezon sadece sonradan girdiği 4 maçta forma giydi ve 1’i Türkiye Kupası olmak üzere 3 gole imza attı.
Sadık Çiftpınar / Galatasaray- Akçaabat (20): Galatasaray'dan bu sezon başında Trabzons Akçaabat'a transfer olmuş... Yeni kulübü ile 2. ligde bu sezon 8 maça çıkmış.
Kerim Frei / Beşiktaş(20):
Geçtiğimiz transfer sezonunda Galatasaray’ın da transfer etmek istediği genç yıldızı Beşiktaş kadrosuna katmıştı. Siyah beyazlı formayla sadece 1 maçta 12 dakika forma giyen Frei, yaşadığı sakatlık nedeniyle forma giyemiyor.
İlkay Durmuş / Gençlerbirliği(19):Gençlerbirliği A-2 takımında oynuyor. Bu sezon başından bu yana 2 maça çıktı golü yok.
Hakan Çinemre / Fenerbahçe – Bucaspor kiralık (19): Sezon başında F.Bahçe’den Bucaspor’a kiralanan genç savunmacı İzmir ekibi ile bu PTT 1. Lig’de 5 maça çıktı
Ahmet Yılmaz Çalık / Gençlerbirliği (19):Gençlerbirliği takımında bu sezon çoğu ilk 11’de olmak üzere 5 maçta forma giydi, bir de gol attı.
Taşkın Çalış / Gaziantepspor (20): 20 yaşındaki genç ortasaha bu sezon Gaziantepspor’da tamamı ilk 11’de olmak üzere 5 kez Süper Lig’de forma giydi.
Okay Yokuşlu / Kayserispor (19): Altay’dan Kayserispor’a transfer olduğunda ses getiren genç oyuncu bu sezon Kayserispor ile birçoğunda sonradan girerek 7 maçta 269 dakika süre buldu.
Artun Açıkalın / Gençlerbirliği(20): Artun Açıkalın bu sezon başında Gençlerbirliği’nden Fethiyespor’a kiralandı. PTT 1. Lig’de takımının ilk 11 oyuncusu olan genç golcü 1 Ziraat Türkiye Kupası’nda olmak üzere 4 gol attı.
Halil Akbunar / Göztepe (20): 2011 yılından bu yana Göztepe’de düzenli olarak forma giyen genç orta saha oyuncusu , bu sezon da Spor Toto 2. Lig’de yine ilk 11’de kendine yer bulmaya devam ediyor.
Muhammed Alperen Uysal/ Galatasaray (19): Milli kaleci 2 yıldır Galatasaray A2 takımının formasını giyiyor. Alt yapısından yetiştiği sarı kırmızılı kulüpte 2013 yılı şubat ayında porfesyonel sözleşme imzalayan Alperen, bu sezon da A2 takımında 5 maçta kaleyi korudu.
Ethem Ercan Pülgir / Kartalspor (20): Kartalspor altyapısından yetişen ve U20 Dünya Kupası’nda milli takımımızın tüm maçlarında oynayan savunma oyuncusu, bu sezon Spor Toto 2. Lig’de mücadele ediyor.
Onurcan Piri / Giresunspor(19):19 yaşındaki eldiven takımı Spor Toto İkinci Lig’de mücadele eden takımı Giresunspor’un sezon başında bu yana kalesini koruyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!