Bu festival Bergama'ya yakıştı

Güncelleme Tarihi:

Bu festival Bergamaya yakıştı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2018 12:19

Bu festival Bergama'ya yakıştı

Haberin Devamı

BERGAMA Uluslararası Tiyatro Festivali'nin 2'inci gününde birçok gösteri ve oyun ile sanatseverlere keyifli anlar yaşatıldı.

Tiyatroya gönül vermiş birbirinden değerli ekipler ve oyuncular, Bergama'da tiyatro severlerle buluştu. İlk olarak meddahlığın ruhuna uygun Tarihi Bergama Arastasında Neslihan Arol'un 'Meddah Geldi Haaanım' isimli oyunu ile erkek egemen meddahlık geleneğine farklı bir yorum katıldı. Neslihan Arol'un performansı izleyenlerden büyük alkış aldı.

Bergama Kültür Merkezi (BerKM) sahnesinde ise tiyatroya emek vermiş 3 grup izleyiciyle buluştu. Tiyatro BeReZe'nin parasız bir sokak müzisyeni ile bir sokak ressamının dışarıda nasıl çalıştığını anlattığı ve caddede keşfettikleri gizemli ve küçük yer için birbirleriyle olan mücadeleleri, Bergamalı çocukları kahkahaya boğdu. Tiyatro BeReZe'nin hemen ardından ise İspanya İç Savaşı'nın başlangıcında öldürülen İspanyol şair ve oyun yazarı Federica Garcia Lorca'nın hayatından ve şiirlerinden kısa kesitlerin anlatıldığı 'Lorca'nın Acıklı Güldürüsü' ve Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu'nun efsane performansını izleyici ayakta alkışladı. Son olarak ise Bergama Kültür Sanat Vakfı oyuncuları Kemal Kırlar yönetmenliğinde 'Karmakarışık' ile izleyiciyi güldürdü. Bir ailenin üç kuşak kadının sürekli değişen ve yükselen bir ev ekseninde birbirlerine söyleyemedikleri ve iç seslerinden oluşan bir dertlenmenin anlatıldığı BAM İstanbul tarafından sahnelenen 'Sen İstanbul'dan daha güzelsin' yine Bergama Arastasında izleyiciyle buluşan bir diğer oyun oldu.

ASKLEPİON'DA KAPALI GİŞE

Tarihi antik tiyatroda Fransız Yazar Kafka'nın yüzyılı devirmesine rağmen zaman aşımına uğramayan 'Dava'sının modern dünyaya uyarlandığı ve oyuncular Mert Fırat, Didem Balçın, Onur Dilber ve Özgün Aydın'ın tiyatro sahnesinde izleyiciyle bütünleştiği 'Joseph K.' Kapalı gişe oynayarak izleyiciye keyfli bir sanat şöleni yaşattı.

PANELLER VE ATÖLYELER

Bergama Tiyatro Festivali'nde farklı atölye ve söyleşiler de tiyatroseverlere keyifli bir deneyim sundu. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü'nde eski öğretim görevlisi Prof. Dr. Beliz Güçbilmez katılımcılarla bir araya gelerek tiyatroda tekrar etme fikrinin nasıl çalıştığı konusunda fikirlerini paylaştı.

Haluk Elbe Toplantı Salonu'nda ise Dr. Malte Fuhrmann, Dr. Güler Ateş ve Arkeolog Bülent Türkmen Bergama ve Berlin İçin Antik Pergamon'un Tarihsel Anlamı konusunda katılımcılarla bir araya geldi.

Bergama'nın en önemli kültürel değerlerinden parşömeni ise parşömen ustaları Demet Sağlam Tokbay ve Nesrin Ermiş uygulamalı olarak katılımcılara anlattı.

BERGAMA (İzmir), (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!