GeriSeyahat Bu davete hayır demek zor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Bu davete hayır demek zor

Bu davete hayır demek zor

Sonbahar geliyor, sessizliği dinlemek isteyenler için çöl mevsimi açılıyor

Hayata yeniden, yeni hayallerle, çölde başlamak isteyenler için vakit geldi. Eylül ayından itibaren kendini sessizliğin yaşanmadıkça inanılması güç büyüsüne bırakmak isteyenler harekete geçebilirler. Seçeneklerden biri Fas olabilir. Gidenlerin anlattıklarına göre, Kuzey Afrika'nın keşfedilmeyi bekleyen memleketi Fas, ‘‘rengiyle, kokusuyla erotik bir ülke.''

Ne doğu, ne batı. Bir tarafı okyanus, diğer tarafı çöl. İnsanı heyecanlandırmaya yetecek herşey mevcut. Hatta davetkar bile denebilir, baştan çıkarıcı. Fas'a gitmeyi düşünmek bile kışkırtıcı. Kültürü, rengi, kokusuyla cezbediyor. Eğer mehtabı, yalnız veya aşkınızla birlikte, çölde karşılamak istiyorsanız, vakit geldi. Eylül'de yolculuk başlıyor. Yerli halkın söylediğine göre en güzel mevsim eylül sonunda başlıyor, Mayıs ayına kadar devam ediyor. Rüya görmek için uzun bir süre. Gidin çölde çadır kurun, yalnız kalın ya da Bedeviler'le yemek pişirin, insanları, sıcak, güleryüzlü, dört uygarlık görmüşler.

Bir de midenize düşkünseniz, tam cennet. Salata, tatlı, çorba sevenler için çok zengin bir mutfağa sahip. Diğer komşu memleketlerinde olduğu gibi milli yemeği, kuskus. İki saatte pişiyor. Sade servis yapılmıyor. Tavuk, et, sebze, ağır soslarla zenginleştiriliyor. Fakat Fas mutfağına bağımlı değilsiniz. Fransız yemekleri de rahatlıkla bulunabiliyor.

Marakeş'i görmeden ölmemeli

Fas'a kadar gidip, Jemaa El Fena meydanını dolaşmadan, yere çöküp, insanları seyretmeden, muhteşem mimarisinin arasından süzülen güneşin batışına hayran olmadan dönecekseniz, hiç dönmeyin. Büyük bir pazar yeri gibi. İlginç eşyalarla dolu. Mal alanlar, satanlar, esrar meraklıları, hayatın öbür yüzü, orada. Marakeş'te sanata meraklı insanlar için de gezilecek çok yer var. Sanıldığı kadar sıcak bir ülke değil. Kıyılarda ısı ortalama olarak 23 dereceye yükseliyor. İç kesimlerde biraz daha yüksek. Dünyanın en belalı deprem kuşaklarından birinde yer alıyor.

Deniz ürünlerine meraklı olanlar için bir cennet olduğunu söylemeye gerek bile yok. Gidenlerin anlattığı bir şey daha var, insanı yüreğini açmaya kışkırtan bir memleket burası. Yüreğinizi açacaksınız, kaçış yok!

Fas insanı fotoğraf çektirmekten nefret ediyor. Turistlerin en çok şaşırdığı şeylerden biri bu. Ancak Faslılar fotoğrafları çekilirse, ruhlarının donacağına inanıyorlar. Yüzlerini gizlemek için sürekli çaba gösteriyorlar.

PEÇE VE KIRMIZI RUJ

Kadınlar kapalı, yüzlerinde peçe var ama kırmızı ruja hayranlar. Elleri de kınalı. Marakeş'in toprağı da kırmızı. Bu memleket, kırmızı delileri, kırmızının çekiciliğine inananlar için daha da etkileyici.

False