Bu bir bilinçaltı derbisidir

Güncelleme Tarihi:

Bu bir bilinçaltı derbisidir
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2009 00:00

Ercan Saatçi, Türkiye’nin kanaat önderlerine, siyasi gündemini belirleyen usta gazetecilerine, farklı takımları tutan iş adamlarına sordu. F.Bahçe- G.Saray maçları neden önemlidir? Bu derbiyi kuruluşundan bu yana önemli hale getiren unsurlar nelerdir?

Haberin Devamı

USTA KALEMLER DERBİYİ YORUMLADI / WEB TV 

Ertuğrul ÖZKÖK: Bu derbi Türkler’in en derin bilinçaltının derbisidir. Bilge Karasu’nun romanında yazdığı ve Bizans’tan kaynaklanan ‘Maviler-Yeşiller’ rekabetinin, bugün sahalara mirastır. 

Yılmaz Özdil: Bizdeki derbi sidik yarışı
Dünyadaki bütün derbilere bakarsak Celtic-Glasgow Rangers derbisindeki gibi din, Roma derbisindeki gibi ideoloji, Buenos Aires derbisindeki gibi ırk, Milano derbisindeki gibi sınıf farkları yatar. Bizde ise din, ırk, sınıf, ideoloji farkı yoktur. Dolayısıyla bizim derbi sidik yarışı derbisidir.

Mehmet Barlas: Kamplaşmayı öğretti!
Biz Türkler, kendi aramızdaki kamplaşmayı ilk bu derbi ile öğrendik. Galatasaray ile Fenerbahçelilik bizim ilk alt kimliğimiz olmuştur.

Ali Sabancı: Para ve beceri
Para ile becerinin birleştiği nokta bu derbidir. Dolayısıyla bugün para ile beceri sahaya çıkacak. Hangisinin ‘para’, hangisinin ‘beceri’ olduğuna siz karar verin.

Haberin Devamı

Ünlü gazeteciler derbi için ne dedi?

Uğur DÜNDAR
(Star Haber Grup Başkanı)

4-2 ya da 3-1 Fener kazanır
HABERDE tarafsız, dürüst ve cesur olurum ama iş F.Bahçe’ye gelince pek tarafsiz olmam. Bu karşılaşmadan bizim takımın galip çıkacağını düşünüyorum. F.Bahçe’nin 4-2 veya 3-1 kazanacağını düşünüyorum.

M.Ali BİRAND
(Kanal D Haber Genel Yayın Yönetmeni)

G.Saray şeytanın bacağını kırar
F.Bahçeliler galip geleceklerini düşünüyor. Çünkü şimdiye kadar bunu hiç başaramadık. Ama bu defa şeytanın ayağı kırılacak gibi geliyor. Bakalım ben mi haklı çıkacağım Uğur Dündar mı.

Fatih ÇEKİRGE
(hurriyet.com.tr Genel Yayın Yönetmeni)

Galatasaray 3-1 alır
OLUMSUZ görüntüler olumsuz sonuçlar çıksın istemiyorum. Galatasaray, Kadıköy’de 10 senedir yeniliyor Fenerbahçe’ye. Ama ben bu sefer bir Galatasaraylı olarak 3-1 Galatasaray’ın kazanacağını söylüyorum.

Fikret ERCAN
(Hürriyet Gazetesi Yayın Koordinatörü)

Galatasaray-Fenerbahçe: 2-1
BENİM için en kolay derbi. Çünkü Beşiktaş oynamıyor burada. G.Saray’ın galibiyeti sürpriz olmaz. Ama F.Bahçe’nin de sonuca etki edecek sürpriz ayakları var. Yine güzel ve zevkli bir derbi izleyeceğiz gibi geliyor bana.

Haberin Devamı

Dostluk ve kızdırmaca
Ferit Şahenk: Ben çocukluğumda Mithatpaşa’da çok F.Bahçe-G.Saray maçı seyrettim. Bugüne kadar kızmaca-kızdırmaca ile ama en önemlisi dostlukla bir yere kadar geldik. Şu anda Türkiye müthiş bir açılımdan geçiyor. Türk futbolunun gelişimini de bu derbinin kalitesi ve dostluk çerçevesi içinde geçmesi sağlayacaktır.
UEFA ve 6-0 kıskançlığı
Hamdi Akın: Birinin yakalamış olduğu başarıyı diğerinin yakalayamamış olması bu işi önemli kılar. Örneğin, 6-0 gibi bir skoru Galatasaray’ın yakalayamamış olması. Ya da UEFA şampiyonluğunu Fenerbahçe’nin kazanamamış olması gibi.
Kızdırmak
Mehmet Y.Yılmaz: Önemli bir derbi olmasının nedeni Fenerbahçe galip geldiğinde kızdıracak çok sayıda Galatasaraylı arkadaşımın olmasıdır. Elbette bunun tersi de mümkündür.
Anlatılmaz
Zafer Mutlu: Hiçbir maç ve hiçbir galibiyet beni bu kadar etkileyemez. Bu çocukluğumdan beri böyledir. Nedenini sormayın, anlatamam.
Taraftar sayısı
Ali Şen: Bu derbinin önemli olmasının tek bir sebebi vardır. O da her iki takımın çok fazla taraftarının olmasıdır. Örneğin Londra’da bir tane Manchesterlı bulamazsın. Ama İstanbul’da da, Kars’ta da, Ankara’da da Fenerbahçeli ve Galatasaraylı bulursun.
Mutluluk
Ergun Gürsoy: Bakın G.Saray UEFA’yı kazandı ama herkes bir tek bu derbiye odaklı. O dönem F.Bahçe şampiyon olamayıp Galatasaray’ı yenmesine rağmen mutlu, G.Saraylılar da mutsuz olmuştu.
Anlatılmaz yaşanır
Gökmen Özdenak: Fenerbahçe Galatasaray rekabetini net anlayabilmek ve ifade edebilmek için içinde yaşamanız gerekir. Bu duyguyu ve rekabeti anlatmaya bu nedenle kelimeler yetmez. İyi ki varlar.
Renk çatışması
Hakan Bilal Kutlualp: Sarı renklerin ortak olması, kırmızı ile lacivertin bir biri ile çatışması. Bir Fenerbahçeli için dünyadaki en büyük mutluluklardan birinin, Galatasaray’ı yenmek olması.
İki kulübün tarihi
Hakan Şükür: Bana göre iki kulübün tarihleri. Fenerbahçe ve Galatasaray’ın tarihte yaşadığı başarılar, ezeli rakip olmalarının en büyük nedeni.
Üstünlük kaygısı
Turgay Şeren: G.Saray hep F.Bahçe’nin üzerinde olmak ister. Tabii böyle olunca da aradaki rekabet sürer gider. Biz sahada birbirimizi kucaklar, dışarı birlikte çıkardık. Şimdi ikisinin de sadece adı kaldı.
Huzur derbisi
Selçuk Yula: 100 yıllık dostluk ve yarış var. Birbirine sürekli üstünlük kurmaya çalışan iki camia. Sadece futbolda değil, tüm branşlarda kazanan taraf huzur buluyor.
Örneği bile yok
Mehmet Cansun: Yaklaşık 100 yıla, bir asra yaklaşan bir rekabet olmasıdır. Dünyada bile bunun örneğinin çok az olduğunu düşünüyorum.
Büyüklük yarışı
Şevket Yılmaz: F.Bahçe ile G.Saray arasındaki rekabeti en önemli kılan unsur, kuruluşlarından bu yana gelen büyklük yarışı. Tabii ki Beşiktaş da büyük kulüp ama bu rekabet çok farklı.
Artarak devam eder
Uğur Tütüneker: Camiaların büyüklüğü. Türkiye’de çok önemli taraftar kitlelerine sahip olmaları. Futbolcular gelip geçiyor, bu rekabet bozulmuyor. Üzerine koyarak her gün daha da artarak devam ediyor.
Kulüp rekabeti
Hakan Ünsal: Her ülkede mutlaka bir tane bu şekilde özellikle iki takımın rekabetini ön plana çıkaran ve futbolun izlenirliğini artıran kulüp rekabeti vardır. Bizimki de bu.
Hangisi büyük
Engin Verel: Geçmişteki rekabetin devamı. “Hangisi büyük” hesabı hiç bitmez. Fenerbahçe halk, Galatasaray aristokrat takımı olarak kendi görüyor.
Hiç bitmeyecek
Engin İpekoğlu: Bitmeyen bir rekabet var. Bir galibiyet bile camiaları etkiliyor. Benim dönemimde Sigma’ya 7-1 yenildik. Başkan Metin Aşık istifa etmişti. Üç gün sonra Galataray’ı yendik, görevine geri döndü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!