Bu altın adamları biraz daha tanıyalım

Güncelleme Tarihi:

Bu altın adamları  biraz daha tanıyalım
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2002 20:40

Bize bu mutluluğu yaşatan başarının arkasında en az bir 20 yıl var. İlk Almancı kuşak, Turgut Özal'ın altyapı yatırım hamleleri, Mustafa Denizli'nin milli takıma hücum futbolunu getirmesi, federasyon başkanlığına atanan Şenes Erzik'in modernleşmedeki rolü, yükselişin ilk basamakları.

Türk futbolu 20 yılda nereden nereye geldi

Bize bu mutluluğu yaşatan başarının arkasında en az bir 20 yıl var. İlk Almancı kuşak, Turgut Özal'ın altyapı yatırım hamleleri, Mustafa Denizli'nin milli takıma hücum futbolunu getirmesi, federasyon başkanlığına atanan Şenes Erzik'in modernleşmedeki rolü, yükselişin ilk basamakları. 1992'de Genç Milli Takımın Avrupa Şampiyonluğu, 1999'da Avrupa Şampiyonası'na katılma başarısı ve 2000'de GS'nin Avrupa'da kupa (UEFA) kazanan ilk Türk takımı olması, hepsi birer büyük dönemeç.


Bu altın adamları biraz Daha tanıyalım

Bir aydır onlarlayız. Bize unutamayacağımız mutlu saatler, günler armağan ettiler. Ve işte dönüyorlar. Hem de ne dönüş! Eğer büyük bir aksilik olmazsa bugün akşamüzeri onları karşılayıp, turlar atacağız. Onları omuzlara almadan önce neler yaptıklarını, nasıl yaşadıklarını hatırlatalım istedik. Kariyerlerini hala yurtdışında sürdürenleri, yurtdışında doğup büyüyenlerin Türk Futbolu’na katkısını, futbola nasıl başladıklarını, nasıl yıldızlaştıklarını. Eşleri, çocukları, sevgililerini... Hangisinin kitap kurdu, hangisinin müzik tutkunu olduğunu...


İşte altın ayaklar

Bir aydır gözlerimiz üzerlerinde. Futbol izlemeyenler bile numaralarını biliyor artık. Bu altın adamları omuzlara almadan önce neler yaptıklarını, nasıl yaşadıklarını hatırlatalım istedik. Mesela 10'u yurt dışında oynuyor: Dördü İngiltere, dördü İtalya, biri İspanya, biri de Almanya'da. Almanya kökenli oyuncuların katkısı da ortada: Tayfur Havutçu, İlhan Mansız, Yıldıray Baştürk, Ümit Davala Almanya'da doğup, futbola başlayıp Türk Milli Takımı'na girdiler. Mustafa İzzet ise İngiltere kökenli. Oyuncuların yaş ortalaması 27.5. Bu, Dünya Kupası'na katılan ülkeler arasında yüksek bir ortalama. Milli takım tarihinin en tecrübeli oyuncuları da bu kadroda yer alıyor. İşte onların kısa portreleri.


Hasan Şaş (25) orta saha

Sıkı bir Stephen King okuru


Futbola memleketi Karataş'ta başladı. Adanademirspor formasıyla 18 yaşında Türkiye ligine adım attı, sonra Ankaragücü'ne transfer oldu. Kısa zamanda yıldızı paralayınca 1998'de 4.5 milyon dolara Galatasaray'a geçti. Ancak ilk sezonunda doping yaptığı ortaya çıktı, altı ay futboldan men edildi. 2001'de tekrar Milli Takım formasına kavuştu. Öfkesiyle ünlü Şaş, geçen Aralık'taki İstanbulspor maçından sonra takım arkadaşlarına kızıp soyunma odasındaki buzlu camı kırdı, kolunu parçaladı. Eski takım arkadaşlarının anlattığına göre her yenilgiden sonra saha ortasında sinirden ağlayacak derecede hırslı. Sıkı bir Stephen King okuru. Öyle ki İspanyol El Pais gazetesi aracılığıyla King'den Allahsız Adam adlı bir roman yazmasını bile istedi. Aynı röportajda bu romanı kendisinin yazmaya başladığını ama beceremediğini itiraf etti.


TUGAY KERİMOĞLU (30) ORTA Saha

Futbolcu oğlu


Babası eski bir Trabzonsporlu futbolcu. Aynı takımın miniklerinde futbola başladı. 1987'de 16 yaşında GS A takımına çıktı. 17 yaşında ilk lig şampiyonluğunu yaşadı. 22 yaşında Piontek tarafından Milli Takıma alındı. Ümit, Olimpik, Ordu ve A Milli takımlarda oynadı. Galatasaray'la beş şampiyonluk daha yaşadıktan sonra 2000 başında İskoçya'nın Rangers takımına geçti. Milli Takım'la birlikte iki kez Avrupa Şampiyonası finallerinde mücadele etti. İskoçya'daki bir buçuk sezonun ardından İngiltere'de Blackburn Rovers forması giymeye başladı.


ALPAY ÖZALAN (29) SAVUNMA

Oğluna kendi adını verdi


İzmir doğumlu. Soma Linyit ve Altay'da top koşturduktan sonra 1993'te Beşiktaş'a geçti. Beşiktaş'ın ve Milli Takım'ın değişmez oyuncusu oldu. 2001'deki Makedonya maçında üç gol birden attı. İki sezondur İngiltere'nin Aston Villa takımında. Ama geçen ocaktaki sakatlık yüzünden beş ay futboldan uzak kaldı. Beş yıl önce manken Cansel Özzengin'le evlendi. Alpay isimli bir oğlu var. İstanbul'da eşiyle açtıkları çocuk yuvasının duvarlarına tehdit sloganları yazılınca işlerini tasfiye ettiler.


FATİH AKYEL (24) SAVUNMA

İspanya’dan döndü


Galatasaray altyapısından yetişen Akyel, 1997'de Terim döneminde A takım kadrosuna yükseldi. Kısa sürede Milli Takım formasını sırtına geçirdi. Dört yıl sarı-kırmızılı formayı giydikten sonra geçen yıl İspanya'nın Real Mayorka takımına transfer oldu. Orada fazla tutunamayarak geçen ocak ayında Türkiye'ye döndü ve Fenerbahçe'yle anlaştı.


Hakan Şükür (30) santrafor

Bunalımların çocuğu


Adapazarı'nda doğdu. Futbola Sakaryaspor'da başladı. 17 yaşında A takıma yükseldi ve genç milli takımda oynamaya başladı. İki yıl Bursaspor'da oynadı, 1992'de Galatasaray'a geçti. Sekiz yılda altı lig, dört kupa şampiyonluğu yaşadı, üç kez gol kralı oldu. 1995'teki ilk evliliği altı ay sürdü. Üç ay İtalya'da, Torino'da oynadı ama vatan hasretine dayanamayıp Galatasaray'a geri döndü. Torino'dan gönderilmesinin Fethullah Gülen'le yakın ilişkisinden kaynaklandığı iddia edildi. Haziran 1999'da Beyda Sertbaş'la ikinci evliliğini yaptı, bir kızı oldu. İkinci bebeklerini bekliyorlar. 2000'deki UEFA Kupası başarısının ardından Inter takımıyla anlaştı. Ancak düzenli biçimde kadroya giremedi. Türk Milli Takım tarihinin en çok maç oynayan ve gol atan oyuncusu. 10 yıllık kariyeri boyunca babası Sermet Şükür'ün etkisi altında kalmakla eleştirildi.


Hakan Ünsal (29) sol bek

İngiliz sahalarında koşuyor


1993'te DÇ Karabükspor'da yıldızı parlayınca Galatasaray Ünsal'ı transfer etti. Takımdaki Hakan Şükür nedeniyle Küçük Hakan ismiyle anılmaya başlandı. 1999'da ve 2001'de diz bağlarından iki ciddi sakatlık geçirerek uzun süre sahalardan uzak kaldı. GS'de dört lig ve bir UEFA Kupası kazanan kadroda yer aldı. Bu sezon ortasında İngiliz Blackburn Rovers takımıyla anlaştı. Eski hocası Graeme Souness'in yönetimi altında eski takım arkadaşı Tugay Kerimoğlu'yla beraber yarım sezon Britanya'da kendini gösterdi. 19 Mayıs 1997'de Ayşe Ünsal'la evlendi, Ahmet isminde bir oğlu var.


İlhan Mansız (26) FORVET

Kadınların gözdesi


Almanya'ya yerleşmiş Eskişehirli bir ailenin çocuğu. Futbola Almanya'da başladı. 1995'te Türkiye'ye gelerek Gençlerbirliği'yle antrenmanlara çıktı ama Almanya'ya geri döndü. 1997'de ikinci ligdeki Kuşadası'nda top koşturmaya başladı. Burada dikkat çekince Samsunspor'a geçti. Golcülüğünü geliştirdi ama hırçın görüntüsüyle dikkat çekti. 2001'de Beşiktaş'a transfer oldu ve 21 golle gol krallığına ulaştı. Club, house ve techno müziklerine merakıyla da tanınıyor. Mansız'ın Mustafa Denizli'nin kızı Selin'le beraberliği bir süre önce sona erdi. Yemek yapmaya bayılıyor.


BÜLENT KORKMAZ (33) SAVUNMA

O bir kitap kurdu


Galatasaray altyapısındayken 1988'de Denizli tarafından A takımına alındı. 14 yıldır formayı sırtından çıkarmıyor. Sekiz yıldır GS kaptanı. Galatasaray formasıyla UEFA Kupası ve Süper Kupa'nın yanı sıra yedi lig şampiyonluğu ve dört Türkiye Kupası kazandı. Milli Takım’ın en yaşlı futbolcusu. Kardeşi Mert Korkmaz da Galatasaray'dan yetişti, şimdi Malatyaspor'da. Bir kitap kurdu olan Bülent Korkmaz evli ve iki kızı var.


Emre BELÖZOĞLU (21) ORTA SAHA

Sanki bir pire


Henüz 14 yaşında Zeytinburnuspor'da oynarken Galatasaray tarafından keşfedildi. 16 yaşında ilk lig maçına çıktı. Tüm kategorilerde milli formayı giydi. İki yıl önce Norveç'le yapılan hazırlık maçında A Milli Takım’a yükseldi. Ama sakatlığı yüzünden Avrupa Şampiyonası finallerinde forma giyemedi. 29 Ekim 2000'de E-5 karayolu üzerinde sabaha karşı arabasıyla çarptığı bir yayanın ölümüne sebep oldu. 2001'de Okan Buruk'la birlikte İtalya'nın Inter kulübüne geçtiler. Galatasaray bu transferden çok düşük bir bonservis ücreti alabilince iki futbolcu çeşitli suçlamalarla karşı karşıya kaldı. İstanbul'daki gibi Milano'da da aynı evi paylaştığı Okan Buruk'la geçen sezon çok forma giyme şansı bulamadılar.


Rüştü Rençber (29) kaleci

Uçan adam


Korkutelili bir çiftçi ailesinin oğlu. Burdurspor'da profesyonel futbola başladı. Antalyaspor'dayken takım arkadaşı Levent'le birlikte 13 Mayıs 1993'te geçirdiği bir trafik kazasında yaralandı. Levent hayatını kaybetti, kendisi de üç ay topa dokunamadı. 1994'te Fenerbahçe'ye transfer oldu. 1995'ten beri Türk Milli Takımı'nın değişmez kalecisi. 1997'de Işıl Rençber'le evlendi, iki yaşında bir kızı var. MHP sempatizanlığıyla da tanınıyor. Aralık 1999'da Fenerbahçe'nin Pendikspor'a yenildiği kupa maçından sonra taraftarlarca jipinin içinde dövülmesi akıllarda yer etti.


ERGÜN PENBE (31) ORTA SAHA

Nam-ı diğer Kemik


Futbola memleketi Kilimli'de başlayan Penbe, Gençlerbirliği'nde forma giymeye başladı. 1994'te Rusya karşısında ilk kez milli formayı sırtına geçirdi. Galatasaray'a geçti. Terim döneminde ilk 11'in sürekli elemanıydı. 2000'de takım UEFA Kupası şampiyonluğuna giderken en istikrarlı ve yararlı oyunculardan birisiydi. Tribünlerde ‘Kemik’ lakabıyla nam salan Penbe üç yıldır Milli Takım'ın da değişmez oyuncusu.


ÜMİT DAVALA (28) ORTA SAHA

Rap müziği tutkunu


Futbola, doğup büyüdüğü Almanya'da başladı. 1994'de ikinci ligde İstanbulspor'da bir sezon geçirdi. Gençlerbirliği'ne transfer oldu ve Diyarbakır'a kiralandı. 1996'da Terim'in isteğiyle Galatasaray'a geçti. 1998'de Gaziantepspor'la oynanan kupa maçında sert bir tekmeyle sakatlandı ve altı ay futboldan uzak kaldı. 1999'da Şampiyonlar Ligi maçında Milan'a attığı son dakika penaltısıyla UEFA Kupası yolunu açtı. 2001-02 sezonu başında GS 3.8 milyon dolara Davala'nın bonservisini Milan'a verdi. Milan da onu GS'ye kiraladı. Club ve rap müziklerine meraklı. İsmi manken Ayşe Hatun Önal ve Mustafa Denizli'nin kızı Selin'le anıldı.


YILDIRAY BAŞTÜRK (23) OYUN KURUCU

Kankası Ze Roberto


Almanya'ya yerleşen Zonguldaklı maden işçisi ailenin yedi çocuğundan biri. Futbola yedi yaşında Wattenscheid takımında başladı. Futbol uğruna üniversite eğitimini yarıda bıraktı. Üç yıldır Alman liginin önemli isimlerinden. Çelimsiz fiziğine karşın yaratıcılığı ve kıvraklığıyla göz doldurdu. Bayer Leverkusen'le anlaştı. Bu sezon Şampiyonlar Ligi'nde ve Almanya'da çok başarılı maçlar çıkarınca fiyatı yükseldi. 1998'deki Arnavutluk maçında A Milli Takım’a yükseldi. Türkiye'de oynamak istemiyor. En yakın arkadaşı Brezilyalı Ze Roberto. Milli Takımda ise İlhan ve Nihat. Henüz evliliği düşünmüyor.


Emre aşık (28) savunma

Sadık aşık


Balıkesirspor'dayken keşfedildi. 19 yaşında Fenerbahçe'ye geçti. 29 Mart 1995'teki İsveç maçında attığı golle 2-1'lik galibiyetin mimarlarından biriydi. Gözden düşünce 1996'da İstanbulspor'a geçti. Dört yıl sonra Galatasaray'la anlaştı. 2001-02 sezonundaki formuyla altı yıldan sonra tekrar Milli Takım’a seçildi. Altı yıldır manken Aysun Kayacı'yla birlikte.


ŞENOL GÜNEŞ (50) teknik direktör

Karadeniz efsanesinin kalecisi


1967'te Erdoğdu Gençlik'te futbola başladı. Trabzonspor'a geçti, bu takımın şampiyonluklarına kaleciliğiyle katkıda bulundu. Fatih Eğitim Enstitüsü'nü bitirdi, beden eğitimi öğretmeni oldu. Federasyonun antrenörlük kursunu bitirdi, Trabzonspor, Boluspor, İstanbulspor, Antalyaspor ve Sakaryaspor'u çalıştırdı. 2000'de Milli Takım'ın başına geldi. Bu görevi federasyon başkanı Haluk Ulusoy'la hemşehriliği sayesinde aldığı, yardımcısı Ünal Karaman'ı politik eğilimi (MHP) nedeniyle seçtiği söylendi. ‘‘Adamım, Trabzonluyum, Türküm’’ demeciyle ilgi topladı. Eşi ve iki çocuğunun yaşadığı Trabzon ile İstanbul arasında mekik dokuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!