Bu albümleri dinlemeden 2013'ü bitirmeyin

2013 senesinin son yazısı ile karşınızdayım.

Haberin Devamı

‘Mutlak Kulak’ köşesinin serpilip büyümesinde büyük katkı sağlayan bir seneydi, bu bakımdan benim için değeri paha biçilmez. Röportajlarla, Karışık Kaset listeleriyle, albüm incelemeleriyle dolu dolu bir seneyi geride bırakıyoruz. Bir seneyi sonlandırıp, yenisine başlarken insan ister istemez yeni umutlara, heveslere dalıyor.

Geri dönüp bakınca 2013 senesi birçok anlamda uyanış senesiydi. Gündem olarak belki de dünyanın en zengin ülkesi olarak, 2013’ü muhtemelen ilerde de hep anacağız. Dilerim iyilik ve güzellikler bizimle olur, 2014 senesi daha çok yüzümüzün güldüğü bir sene olur.

Senenin son yazısında el emeği göz nuru bir liste hazırladım. 2013 senesinin benim nazarımda en iyi albümleri huzurlarınızda.

Haberin Devamı

Hepinize başta sağlık olmak üzere, mutluluk ve huzur dolu, yüzünüzü hep güldüren bir sene diliyorum, yeni yılınız kutlu olsun.

1)VAMPIRE WEEKEND – MODERN VAMPIRES OF THE CITY

Bu albümleri dinlemeden 2013ü bitirmeyin

Bu senenin en güzel gelişmelerinden biri Vampire Weekend’in yeni bir albümünün çıkmasıydı. 3. albümleri ile hala enerjilerinden gram kaybetmeyen indie grubu, ikinci albümleri Contra’dan 3 sene sonra gelen yeni albümleriyle sevenlerini mest ettiler. İlk çıktıkları 2008 senesinden beri merakla beklediğim grubun bir Türkiye performansı artık şart. Bu sene yaz festivallerinden umudum çok yüksek, umarım bir festivalde Vampire Weekend’i canlı canlı izleyebiliriz.

Kilit Şarkılar: Obvious Bicycle, Unbelievers, Step, Diane Young, Finger Back

Oscar’ımı Verdim Gitti: Ya Hey, Young Lion

2) DAFT PUNK – RANDOM ACCESS MEMORIES

Bu albümleri dinlemeden 2013ü bitirmeyin

Haberin Devamı

2013 senesini nasıl hatırlayacaksınız derseniz fonda bir yerlerde muhtemelen bir ‘Get Lucky” çalıyor olacak. Fransız ikilinin pazarlama tekniklerini zorladıkları yeni albümleri ‘Random Access Memories’ senenin en akılda kalan albümlerinden biri. Bu arada Youtube’da çıkan Get Lucky’nin komik videolarından sonra, ne zaman şarkıyı duysam aklıma hep o çığlık atan koyun geliyor.

Kilit Şarkılar: Get Lucky, Give Life Back To Music, Instant Crush, Giorgio By Moroder

Oscar’ımı Verdim Gitti: Lose Yourself To Dance , Doin’ It Right

3)FOALS – HOLY FIRE

Bu albümleri dinlemeden 2013ü bitirmeyin

Bu sene Foals nerdeyse Istanbul’a geliyordu. One Love Festivali’nde headline olacak grup Gezi olayları sebebiyle festival iptal olunca gelememişlerdi. Foals’un ‘Total Life Forever’ albümlerini ile hala ve hala dinlemekten bıkmazken, ‘Holy Fire’ da benzer bir etki yaratmayı başardı. 2014’te hala turneleri devam eder mi bilmem ama Foals’u canlı izlemek önümüzdeki sene için en büyük isteklerimden birisi.

Haberin Devamı

Kilit Şarkılar: Inhaler, Bad Habit, Out Of Woods

Oscar’ımı Verdim Gitti: My Number, Moon

4)BASTILLE – BAD BLOOD

Bu albümleri dinlemeden 2013ü bitirmeyin

Bastille benim için bu senenin en özel keşfi. Bu sene Itunes festivalinde de sahne alan ve performanslarıyla Round House’u kendinden geçiren İngiliz grup 2013’ün en iyi çıkışlarından biri. ‘Bad Blood’ albümünün genişletilmiş versiyonu olan ‘All This Bad Blood’ Aralık ayında piyasaya sürüldü. Yeni albümde yayınlanmamış 13 adet daha şarkı bulunuyor, bu duble albüm Bastille ile tanışmak için harika bir fırsat.

Kilit Şarkılar: Pompeii, Things We Lost In The Fire, Bad Blood, Overjoyed, Flaws

Oscar’ımı Verdim Gitti: Icarus, Oblivion

Haberin Devamı

5)JAMES BLAKE – OVERGROWN

Bu albümleri dinlemeden 2013ü bitirmeyin

Bu sene One Love’da sahne alacak sanatçılardan biriydi James Blake. Her ne kadar festival iptal olsa da, ben 2014 senesinde Pozitif’ten Babylon konseri umudumu hala taşıyorum. Ödüllere doyamayan Blake’in ikinci albümü birçok listede senenin en iyi albümü seçildi.

Kilit Şarkılar: Digital Lion, Retrograde, Life Round Here

Oscar’ımı Verdim Gitti: Overgrown, I am Sold

6)IAMX – THE UNFIED FIELD

Bu albümleri dinlemeden 2013ü bitirmeyin

Geçen sene IMAX tekrar Babylon’a geldiğinde düşünmüştüm, IAMX artık festivallere gelmeli, küçük alanlara sığmıyor. Derken bu sene yeni albümü The Unified Field yayınlandı ve sanırım şimdiye kadar yaptığı en iyi albümü diyebilirim.

Haberin Devamı

Kilit Şarkılar: I Come With Knives, Come Home, Animal Impulses, Screams

Oscar’ımı Verdim Gitti: The Unified Field, Land Of Broken Promises

7)LONDON GRAMMAR – IF YOU WAIT

Bu albümleri dinlemeden 2013ü bitirmeyin

Bir diğer 2013’ün en güzel keşfi de London Grammar. Grubun vokali Hannah Reid’i dinleyip de etkilenmemek imkânsız. 2014’te ne yapıp edip canlı izleyeceğim gruplardan.

Kilit Şarkılar: Stay Awake, Wasting My Young Years, Shyer

Oscar’ımı Verdim Gitti: Hey Now, Strong

8)EDITORS – THE WEIGHT OF YOUR LOVE

Bu albümleri dinlemeden 2013ü bitirmeyin

Bu sene Rock’n Coke’da izlediğim en iyi performanslardan biriydi. Grubun belki de en iyi albümü olarak anılacak ‘The Weight Of Your Love’ aslında Editors’un tam da dağılacakken fikir değiştirip yaptığı en harika çalışma. Kings Of Leon’ un albümünden tanıdığımız Jacquire King albümün prodüktörü olmasıyla Editors müzikal olarak da farklı bir bakış açısı katmış.

Kilit Şarkılar: The Weight, Formaldehyde, Honesty, Nothing

Oscar’ımı Verdim Gitti: Sugar, What Is This Thing Called Love

9)SAVAGES – SILENCE YOURSELF

Bu albümleri dinlemeden 2013ü bitirmeyin

2013’ün en çok ses getiren çıkışlarından biri de Savages grubuydu. Londra’dan dünyaya açılan grubun sene boyunca müzik kritiklerinde aldığı notlar hep en üst seviyelerdeydi.

Kilit Şarkılar: Shut Up, Husbands, Waiting For A Sign

Oscar’ımı Verdim Gitti: I am Here

10) PARAMORE

Bu albümleri dinlemeden 2013ü bitirmeyin

Paramore benim içimden atamadığım ergen yanım. Bu sene yayınladıkları kendi adlarını taşıyan albümleri de sene boyunca dinlemeye doyamadığım albümlerdendi. Eksilen ekip üyeleri ve bunun gruba yansımalarıyla geçirdikleri 2012’nin ardından çıkarttıkları ilk albüm olması sebebiyle çok mühim.

Kilit Şarkılar: Now, Grow Up, Part II, Future

Oscar’ımı Verdim Gitti: Proof, Still Into You

11) LADY GAGA – ARTPOP

Bu albümleri dinlemeden 2013ü bitirmeyin

Senenin en iyi Pop albümü Lady Gaga’dan geldi. Geçtiğimiz sene belini kırdıktan sonra turnesini yarıda bırakıp ameliyat ve iyileşme sürecinde zor günler atlatan Gaga, Artpop için uzunca bir süre bekleyip bu sene sonuna doğru yeni albümünü yayınladı. Artpop baştan sonra çok zekice kurgulanmış pop şarkılardan oluşuyor.

Kilit Şarkılar: G.U.Y, Do What U Want , Sexxx Dreams, Fashion

Oscar’ımı Verdim Gitti: Applause, Mary Jane Holland

12) PLACEBO – LOUD LIKE LOVE

Bu albümleri dinlemeden 2013ü bitirmeyin

Benim gibi bir Placebo hayranı biri için bu sene en güzel meyvesini Loud Like Love albümüyle verdi. Bu sene onca konser iptal oldu ama Ağustos ayındaki Placebo konseri yerinde kaldı. ‘Loud Like Love’ kemikleşen Placebo sounduna örnek harika bir albüm, kaçırmamanız dileğiyle.

Kilit Şarkılar: Loud Like Love, Too Many Friends, A Million Little Pieces

Oscar’ımı Verdim Gitti: Scene Of The Crime, Begin The End, Bosco

13) SUEDE – BLOODSPORTS

Bu albümleri dinlemeden 2013ü bitirmeyin

2013 senesinin bir diğer şansı da uzun zaman müzik piyasasına ara veren dev isimlerin tekrar yeni albümleriyle geri dönmesiydi. Suede de bu kafileden. 11 sene sonra ‘Bloodsports’ ile hayranlarını mutlu ettiler.

Kilit Şarkılar: Snowblind, It Ends And Starts With You, What Are You Not Telling Me

Oscar’ımı Verdim Gitti: Sabotage, Always

14) IMAGINE DRAGONS – NIGHT VISIONS

Bu albümleri dinlemeden 2013ü bitirmeyin

Las Vegas’tan çıkan grup aslında benim geç keşfim. ‘Night Visions’ albümleri 2012’nin Eylül ayında piyasaya çıkmış olsa da, benim kendilerini keşfetmem Şubat ayında aynı albümün deluxe versiyonu ile oldu. Geç olsun güç olmasın mantığıyla, benim gibi atlayanlar olmasın diye bu senenin en iyi albümleri listesine ekledim.

Kilit Şarkılar:Demons, On The Top Of The World, It’s Time

Oscar’ımı Verdim Gitti: Radioactive, Amsterdam

15) WHITE LIES – BIG TV

Bu albümleri dinlemeden 2013ü bitirmeyin

İlk albümleri ile benim radarıma giren White Lies’ın yeni albümlerinin çıkacağını öğrenmek bu yaz İngiltere’de kısmet olmuştu. Metroda hangi trene bineceğimi aranırken duvarda dev ‘Big TV’ albümünün kapağını görünce pek sevinmiştim. Ayrıca albümde Placebo’ya ithafen bir şarkı da yapmış olmaları ayrı bir sevinç kaynağı.

Kilit Şarkılar: There Goes Our Love Again, Big TV, First Time Caller

Oscar’ımı Verdim Gitti: Change, Mother Tongue

16) JANELLE MONAE – THE ELECTRIC LADY

Bu albümleri dinlemeden 2013ü bitirmeyin

Janelle Monae’nin Erykha Badu, Prince, Solange gibi isimlerle düet yaptığı ikinci stüdyo albümü. Yerinde duramayan bir deli kız, Janelle’i sahnede daha iyi görmek için bu seneki Itunes Festivali’ndeki performansını izlemelisiniz.

Kilit Şarkılar: Q.U.E.E.N, Primetime, We Were Rock & Roll

Oscar’ımı Verdim Gitti: Dance Apocalyptic, Electric Lady

17) JUSTIN TIMBERLAKE – THE 20/20 EXPECIENCE

Bu albümleri dinlemeden 2013ü bitirmeyin

7 sene sonra sessizliğini bozan Justin Timberlake 2013’ü şenlendirenlerden biriydi.Timberlake 7 sene sonra hem iki albümle müzik piyasasına taze kan getirdi, hem de 2014 senesinde dünya turnesi kapsamında İTÜ stadyumunda kendisini canlı canlı izleyebileceğimizin müjdesini verdi.

Kilit Şarkılar: Tunnel Vision, True Blood, Not A Bad Thing, Suit & Tie

Oscar’ımı Verdim Gitti: Mirrors, TKO, Blue Ocean Floor

18) BEYONCÉ

Bu albümleri dinlemeden 2013ü bitirmeyin

Beyoncé da 2013 senesinin sonuna doğru bomba bir pazarlama taktiğiyle ‘ilk görsel albümü’nü yayınladı. 5. stüdyo albümü olan kendi adını taşıyan çalışma, 13 Aralık sabahı ansızın Itunes’da indirilmek üzere belirdi. 14 şarkıdan oluşan albüm, 17 de videodan oluşuyor. Bu listeye girmesin de ne yapsın Beyonce.

Kilit Şarkılar: XO, Mine, Blow

Oscar’ımı Verdim Gitti: Drunk in Love, Haunted

19) DAUGHTER – IF YOU LEAVE

Bu albümleri dinlemeden 2013ü bitirmeyin

Salon’daki konserlerini kaçırdığım için kendimi affetmeyeceğim. Her dinlediğimde bana huzur veren bir grup.Birçok dizi ve reklamda müzikleri kullanılan grubun çıkış albümü ‘If You Leave’ müzik eleştirmenlerince de övgülere doyamayan bir başarı yakaladı.

Kilit Şarkılar: Human, Winter, Shallows

Oscar’ımı Verdim Gitti: Youth, Still

20) ARCADE FIRE – REFLEKTOR

Bu albümleri dinlemeden 2013ü bitirmeyin

Grubun 4. albümü ve bu sene albüm listelerini alt üst eden bir çalışma. Reflektor için Jamaica’ya giden ve Markus Dravs ile çalışan Arcade Fire, albümü terkedilmiş bir şatoda kaydetmiş.

Kilit Şarkılar: We Exist, Here Comes The Night time, Normal Person,Flashbulp Eyes

Oscar’ımı Verdim Gitti: Reflektor, Afterlife

21) DAVID BOWIE – THE NEXT DAY

Bu albümleri dinlemeden 2013ü bitirmeyin

David Bowie’nin 10 sene sonra bir albüm yapması herhalde bu senenin en önemli müzik olaylarından biriydi. 24. stüdyo albümü olan ‘The Next Day’ hazırlık aşaması sırasında büyük bir gizlilikle hazırlanmış, medyaya bilgi sızmaması için özellikle gayret gösterilmiş. Albümün kapağı Bowie’nin 1977 tarihli ‘Heroes’ albümüne gönderme nitelikte bir çalışma olarak 2013 senesinde raflarda yerini aldı.

Kilit Şarkılar: Where Are We Now, The Next Day, The Stars (Are Out Tonight)

Oscar’ımı Verdim Gitti: Dancing Out In Space

22) PET SHOP BOYS – ELECTRIC

Bu albümleri dinlemeden 2013ü bitirmeyin

2013 Haziran ayında İstanbul’da konser vereceklerdi, onlarda iptal edilen konserler arasında yerlerini aldılar. Yılların eskitemediği ikili, dansın ustası olduklarını ispatlayan nefis bir albümle bu seneyi kapattılar.

Kilit Şarkılar: Axis, Love is a Bourgeois Construct, Flourescent

Oscar’ımı Verdim Gitti: Vocal, Inside a Dream

23) SIGUR ROS - KVEIKUR

Bu albümleri dinlemeden 2013ü bitirmeyin

Bu sene iptal olduğuna en çok üzüldüğüm konser Sigur Ros’tu. Itunes festivali sayesinde canlı performanslarını Round House’dan canlı canlı izlemek nispeten çam sakızı çoban armağanı oldu. Sebebi belirsiz ama İzlanda’yı görme isteğimin en büyük sebebi Sigur Ros’tur, umarım 2014 senesinde bu hayalimi gerçekleştireceğim.

Kilit Şarkılar: Brennisteinn,Stormur, Var

Oscar’ımı Verdim Gitti: Isjaki, Kveikur

24) THE NATIONAL – TROUBLE WILL FIND ME

Bu albümleri dinlemeden 2013ü bitirmeyin

Bu sene Gezi olaylarında konseri iptal olan The National’ı hep ‘Gezi için elimizden geleni yapmak istiyoruz, gelip destek vermek istiyoruz’ şeklindeki açıklamalarıyla hatırlayacağım. Tekrar ilk fırsatta gelip konser vereceklerine eminim. Diğer yandan grubun 6. stüdyo albümleri olan ‘ Trouble Will Find Me’ kaçırılmayacak bir indie çalışma.

Kilit Şarkılar: Sea Of Love, Demons, Graceless

Oscar’ımı Verdim Gitti: I Should Live In Salt, Don’t Swallow The Cap

25) WOODKID-THE GOLDEN AGE

Bu albümleri dinlemeden 2013ü bitirmeyin

Woodkid’i dinlerken sanki bir film izliyorum hissine kapılıyorum, bir şekilde bende tuhaf hayal dünyaları yaratan bir müzisyen. 2012’de yolu İstanbul’dan da geçen Yoann Lemoine, albüme ‘The Golden Age’ vermesinin sebebi, çocukluğunu hatırlatmasıymış.

Kilit Şarkılar: The Golden Age, The Shore, The Great Escape

Oscar’ımı Verdim Gitti: Run Boy Run, Iron

KARIŞIK KASET

2013 senesinin en iyi 25 albümünü sıralayıp bunları bir Karışık Kaset listesinde toplamamak olmazdı.

Listeye almadığım albümlere de haksızlık olmaması adına aklımda kalan diğer tüm albümlerden de şarkılar ekledim. Burada 25 adet şarkı var diye aldanmayın listenin tamamı Spotify’da sizleri bekliyor.

Keyifli dinlemeler…

1)Woodkid – Iron

2)The National – I Should Live In Salt

3)Sigur Ros- Isjaki

4)Pet Shop Boys – Vocal

5)David Bowie - Dancing Out In Space

6)Arcade Fire – Reflektor

7)Daughter – Youth

8)Beyoncé- Drunk In Love

9)Justin Timberlake – Mirrors

10)Janelle Monae – Dance Apocalyptic

11)White Lies – Change

12)ImagineDragons- Radioactive

13)Suede – Always

14)Placebo – Scene Of The Crime

15)Lady Gaga – Mary Jane Holland

16)Paramore – Still Into You

17)Savages – I am Here

18)Editors – Sugar

19)London Grammar – Hey Now

20)IAMX- Land Of Broken Promises

21)James Blake – Overgrown

22)Bastille – Icarus

23)Foals – My Number

24)Daft Punk – Lose Yourself To Dance

25)Vampire Weekend- Obvious Bicycle

Yazarın Tüm Yazıları