Bto Başkanı Fahri Ermişler:

Güncelleme Tarihi:

Bto Başkanı Fahri Ermişler:
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2015 17:40

BALIKESİR TİCARET ODASI BAŞKANI FAHRİ ERMİŞLER

Türkiye ve Balıkesir’in ekonomik durumunu değerlendiren Balıkesir Ticaret Odası (BTO) Başkanı Fahri Ermişler, "Odamızın şuan aktif üye sayısı 4994 ve 2015 yılında 338 tane yeni kaydımız oldu. Seçimlerden önce üyelerimize bazı sözlerimiz oldu. Söz verdiğimiz 47 vaatten görevde olduğumuz 28 ayda içinde 30’unu gerçekleştirdik. Odamız bizim dönemimizde bazı ilkleri yaşadı. 2015 yılı başından beri odamızda faaliyet belgelerinden ücret alımını kaldırdık. Sayısal takograf ve digital ehliyet hizmeti Balıkesir’de yoktu bu hizmetin verilmesini sağladık. Kredi Garanti Fonundan 10 milyon liranın üzerinde Balıkesir ekonomisine para aktarıldı"dedi.
Ticaret Odası Başkanı Fahri Ermişler "Türkiye ve Balıkesir’in ekonomik durumunu TUİK verilerine göre değerlendirmemiz gerektiğinde aldığımız verileri üyelerimiz ve Balıkesir’in ekonomik hayatına yön veren sanayici, esnaf ve tüccarlarımızla paylaşıyoruz. Tüketici fiyat endeksi 2015 Ağustos ayı TÜFE’ye göre, bir önceki aya göre yüzde 0.40, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 5.27, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7.14 ve 12 aylık ortalamaya göre yüzde 7.88’lik bir artış gerçekleşti. Balıkesir bölgesinde ise Türkiye ortalamasına göre yüzde 0.01 bir azalma var. Balıkesir ekonomisi Türkiye ekonomisine nazaran daha stabil gidiyor. Yurt içi fiyat endeksleri yine Ağustos 2015’de de, geçen sene Aralık ayına göre yüzde 6.19 bir artış varken 12 aylık ortalamaya görede yüzde 6.14’lük bir Balıkesir’de de bir artış var. Buda aynı oranda aşağı yukarı arttığını gösteriyor. İşgücü maliyet endeksleri Nisan Haziran döneminde yüzde 2.1 2015 yılının 2. çeyreğinde artış var. Perakende satış hacim endeksi Temmuz ayı verilerine göre yüzde 1.3 artmış. Sanayi üretim endeksi de Temmuz 2015 verilerine göre yüzde 3.1 artışla tamamlamış. Bilişim ve teknolojilerin kullanımı önemli bir endeks. 2015 yılında yüzde 92.5 internette kullanım oranı var. Türk halkı özellikle sanayide ve ticarette hızla teknolojiyi arttıran bir düzeye geldi. Bu şahıs kullanımlarıyla da alakalı, yine Avrupa ortalamasına yakın bir internet kullanımımız var"dedi.
Ekonomik güven endeksinin 2015 yılı Eylül ayında yüzde 16.7 azaldığını belirten Başkan Ermişler "Son bir senedir malum Türkiye seçim yaşıyor ve çevremizde yaşadığımız bazı hadiselerden dolayı Suriye’nin karışıklığı Irak’ın durumundan dolayı bölgemizde de hareketlilik var. Bu nedenle güven endeksi ekonomi ve yatırımları olumsuz şekilde etkiliyor. Dış ticaret istatistiklerine baktığımız zaman ithalat yüzde 18.2 azaldı, ihracat yüzde 2.8 azaldı. İthalatın daha fazla oranda azalması tabiki cari açık açısından avantajlı bir durum. Yakın ülkelerle olan ticaretimizde az önce saydığım bölgesel karışıklıklar ciddi şekilde etkiliyor. Umarım en kısa zamanda düzelir ve Irak, İran Suriye gibi ülkelerle yaptığımız ticaret normale döner. Balıkesir’de duruma baktığımız zaman ihracat yüzde 15.5 azaldı, ithalat 30.4 azaldı. Balıkesir’in de maalesef endeksi geriye doğru harekette. Elektrik ve doğal gaz fiyatları ilk altı ayda ortalama 38.9 kuruş ödendi konutlarda 1 kw saat elektrik için. "şeklinde konuştu.
BALIKESİR’DE 2545 ADET KONUT SATILDI
Balıkesir’in gıda sektöründe yoğun bir ihracat yapısı olduğuna dikkat çeken Başkan Ermişler "Yakın pazarlarda olan hareketlilikler bizi de olumsuz etkiledi. Balıkesir için tarımsal ve hayvancılık konusunda ki endeksler önemli. Kümes hayvancılığı üretiminde Temmuz 2015’de, 1. 3 milyar adet Türkiye’de yumurta üretildi. Süt ve süt ürünlerine bakıldığında yine Temmuz 2015 rakamları 743 bin 913 ton inek sütü toplandı. Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi Ağustos 2015 verilerine göre 1.81 oranında arttı. İş gücü istatistiklerine baktığımızda işsizlik oranı 9.6 seviyesinde şuan. Bu işsizlik oranının düşürülmesiyle ilgili devletimiz ciddi çalışmalar içinde ve destekler veriyor. Bu işsizlik oranının düşürülmesi hepimizin görevi. İnşaat sektörüne baktığımız zaman üretim endekslerinde ciro yüzde 3.1 Nisan Haziran döneminde azalma var. Üretimde yüzde 1.5 arttı. İnşaat sektörü belirli bir ivmede yükselmesine rağmen, sektördeki fiyatların geri gelmesiyle birlikte cirolarda azalma tespit edilmiş. Motorlu kara taşıtlarına baktığımız zaman Temmuz ayı itibariyle 141 bin 786 adet taşıt trafiğe çıkmış. Balıkesir’de ise trafiğe kayıtlı araç sayısı Temmuz ayı sonu itibariyle 408 bin 917. Yine hayvansal üretim istatistiklerine baktığınız zaman büyükbaş hayvan sayısı 2015 yılı Haziran ayı itibariyle 14.7 milyon baş oldu. Balıkesir’de ise büyükbaş sayısı 553 bin 67, koyun sayısı 811 bin 607, keçi ise 220 bin 600 adet. Tüketici güven endeksinde de bir azalma var yüzde 6.1, yurt dışı üretici fiyat endeksi Ağustos 2015 itibariyle yüzde 4.69 arttı. Konut istatistiklerinde ise Ağustos 2015’de 112 bin 463 konut satılmış. Aynı dönemde satışı gerçekleşmiş. Gayri safi yurt içi hasıla Haziran itibariyle yüzde 3.8 artış kaydetmiş, Dış ticaret endeksleri de genel olarak bakıldığı zaman ihracatımız yüzde 11.1 azalmış, ithalatta yüzde 16.5 geriye gelmiş. Dış ticaretin Balıkesir’de 2014 Ağustos ayı itibariyle 355 milyon dolarla kapatmış. 2015’de 348 milyon dolar ile kapatmış. 2014 yılına göre yüzde 2 bir düşüşle ihracatımız devam ediyor. Yıl sonunda inşallah 550 -600 milyon dolarlara ulaşırız diye tahmin ediyorum"dedi.
TİCARETTE MORALE İHTİYAÇ VAR
Balıkesir Ticaret Odasında aktif üye sayısının 4994 olduğunu ifade eden Başkan Ermişler " 2 yıl önce biz seçimlerden sonra göreve geldiğimizde 6250 üyemiz vardı. Bunların çoğu aktif, bir kısmı da maalesef aktif değildi. Aktif olmayanlarla ilgili olarak biz bir sicil affı dediğimiz bir çalışma başlattık. Odayla ilişiği olmayan yaklaşık 1250 tane üyenin kayıtlarını sildik. Balıkesir’de son bir yılda özellikle şirketlerin ve ticaretin durumuna bakacak olursak, ticaret kötüye gitmiyor aslında, bizim en fazla ihtiyacımız olan şey moral ticarette. Balıkesir’de o moral o umut var diye ben düşünüyorum. 338 tane yeni kayıtımız var, 267’si limited , A.Ş gibi şirketler,71 tane ise şahıs kaydı. Bunun yanında 338 kayıtın karşılığında 144 adet silinme var. Bunların 67’si şirket, 77 tanede şahıs silinmiş. Balıkesir ticareti önümüzdeki döneme daha ivmeli ve yüksek bir şekilde hazırlanıyor. Balıkesir Büyükşehir oldu, bunda hem şehrin , hemde ticari hayatın hazırlanması belirli bir süreç alıyor"şeklinde konuştu.
VAATLERİMİZİ GERÇEKLEŞTİRDİK
Seçimlerden önce üyelere bazı vaatlerini olduğunu ve bu sözlerin çoğunun gerçekleştirildiğini ifade eden Başkan Ermişler " Bizim seçimden önce üyelerimize bazı sözlerimiz vardı. 8 Mayıs 2013 seçimlerinden sonra bu yana ekibimizle birlikte 47 adet vaadimiz vardı. Bunların 28 ayda 30’unu gerçekleştirdik. Bizim kanuni süremiz 2017 Mayıs ayında dolacak. O süreçte tekrar seçim yapacağımızı düşünürsek, vaat ettiklerimizden kalanı 20 adet. Bunları 6-7 tanesi daha yıl sonuna kadar gerçekleşmiş olacak. Vize işlemleri ile ilgili üyelerimizin çok talebi vardı bunu büyük ölçüde hallettik. Yunanistan ve İtalyan konsolosluklarıyla protokol imzaladık. Şengen vizesi almalarıyla ilgili üyelerimize destek veriyoruz. Oteller ve sağlık kuruluşlarıyla da bazı anlaşmalar yaptık ve bazı ıskontolar aldık. Fuar ve ihale takvimleriyle ilgili sitemizde bir çok duyuru var. Şehrimizde sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirdik bunlara da devam edeceğiz. Şehrin iş potansiyelini arttırmak için Balıkesir Tanıtım Kervanı düzenlenmişti ona da desteğimizi verdik. Kredi Garanti Fonu (KGF) çok önemli bir konuydu 10 milyon liranın üzerinde Balıkesir ekonomisine KGF üzerinden şirketlerimize para aktarıldı. Bizim oda olarak kredi verme imkanımız yoktu ama, oda olarak bu devlet desteklerini üyelerimizin ayağına getirmek bizim içinde gurur verici. Canlı Şehir Balıkesir organizasyonlarını hatırlarsınız, özellikle çarşı ve civarında ekonomiyi canlandırmak için çalışmalar yaptık. Fuar alanı Balıkesir’in çok büyük ihtiyacı. Büyükşehir’in gerçekleştireceği projeye bizde ortağız.İnşallah sene sonuna kadar birmiş ve hizmete girmiş olacak. KOSGEB, GMKA ve diğer kurum ve kuruluşlarla çalışmalarımız devam ediyor. Üyelerimize söz vermiştik akademik, mali ve hukuki danışmanlık hizmeti için. Üyelerin sorunları olduğu zaman odamızın mali ve hukuki müşavirleri gerekli sorulara cevap veriyorlar. Fuarlarla ilgili duyuruları yapıyoruz bunun yanında da spesifik sektörlerle ilgili sorular olduğu zaman dış ticaret departmanımızdaki arkadaşlarımız vizeden tutun a’dan z’ye fuarla ilgili tüm detaylar konusunda araştırıp yardımcı oluyorlar"dedi.
KGF’DEN BALIKESİR’E 10 MİLYON LİRA
Balıkesir Ticaret Odasının kendi yönetimi döneminde bazı ilkleri de yaşadığının altı çizen Başkan Ermişler " 2015 yılı başından beri odamızda faaliyet belgelerinden ücret alımını kaldırdık. Muntazam aidatlarını ödeyen üye ve firmalara ve şahıs üyelerimize bu hizmeti bir önceki sene planlamıştık ama bunun bütçesi geçtiği için 2015 yılında uygulamaya koyduk.KGF Sanayi Odamızla birlikte yaptığımız en büyük hizmetlerden birisi. Şuana kadar 30 milyon liranın üzerinde dosya KGF Genel Müdürlüğü’ne ulaştı. 10 Milyon liranın üzerinde de Balıkesir ekonomisine KGF aracılığıyla para girdi. Sayısal takograf ve digital ehliyet hizmeti Balıkesir’de yoktu. Bunun için en yakın Bursa’ya gidiliyordu bunu ortadan kaldırdık bu hizmetler odamızda verilmeye başlandı. Ekonomi Ödüllerini Sanayi Odamızla beraber organize ettik vergi dairemiz ve SGK ile birlikte. İlk yıl Ekonomi Bakanı Mehmet Şimşek’i ağırlamıştık bu yılda Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine hanımefendi de teşrif ettiler. Balıkesir ekonomisine yön veren ve katkı sağlayan bütün firmalarla çok güzel bir tören gerçekleştirdik. Balıkesir’de her sene geleneksel hale geldi Ramazan ayında halk iftarımızı yapıyoruz. Bu yıl 3.sünü düzenledik 7 bin, 10 bin derken bu sene yaklaşık 15 bin kişi katıldı. Seneye daha kalabalık bir katılım bekliyoruz. Marka tescili konusunda da BTO’nun eksikleri vardı onları bu süre içinde tamamladık"şeklinde konuştu.
7/24 ÇALIŞACAĞIZ
BTO Başkanı Fahri Ermişler konuşmasını şöyle sürdürdü "Bundan sonraki süreçte, aslında zor olan vaatlerimizde biz seçim öncesi zamanda tamamlamış olduk. Kalan 20 vaadimiz çok daha planlı programlı şekilde hazırlanıyor 5-6 tanesini daha yıl sonuna kadar tamamlamış olacağız. 2016 sonuna kadarda inşallah söz verdiğimiz her şeyi gerçekleştirmiş olacağız ve yenilerini de ekleyeceğiz. Balıkesir’le ilgili sadece merkezde değil bütün il ile ilgili olarak da çalışmamız var diğer odalarımızla birlikte. Bildiğiniz gibi Balıkesir’de GYODER zirvesi gerçekleşmişti, onun devamında Fransa’da ki fuardan sonra işi şehre indirme konusunda bizimde işin ortağı olduğumuz Kentsel Dönüşüm Zirvesi’ni 22 Ekim’de inşallah Balıkesir’de yapacağız. Balıkesir’in merkez ve ilçelerinin geleceği ile ilgili çok önemli bir zirve. Kentsel Dönüşüm Balıkesir için olmazsa olmaz bir çalışma. Önümüzdeki dönem inşallah iyi ve güzel bir Balıkesir için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bize güvenen görev veren bütün üyelerimize teşekkür ediyoruz. Komitelerimiz, meclisimiz ve yönetim kurulumuzda çok iyi çalışıyor. Birlik beraberlik içinde daha iyi bir Balıkesir için 7/24 çalışmaya devam edeceğiz"dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!