BSA’nın korsan cezasının belgesi

HÜRRİYET e.yaşam’ın 13 Ekim 2006 sayısındaki "Korsanla savaşan BSA’nın asıl kendi korsanmış" başlıklı haberimizde, Avukat Mehmet Ali Köksal’ın BSA’nın Türkiye’deki hukuksal durumuyla ilgili yaptığı başvurunun sonuçlarından bahsetmiş ve BSA’nın Türkiye’de gerekli izni almadan faaliyet göstermesinden dolayı faaliyetlerinin Dernekler Kanunu’na aykırı olduğunu yazmıştık.

BSA, Türkiye Bilişim Derneği yönetimini de peşine takarak yaptığı bir basın toplantısıyla haberimizi yalanlamaya çalışmıştı.

BSA’nın İçişlerine yaptığı izin başvurusu, bu haberimizden bir ay kadar sonra sonuçlandı ve BSA’nın Türkiye’deki varlığı yasal bir zemine oturdu. Dolayısıyla haberimizin bu kısmının, haberin yayınlandığı tarihte doğru olduğu teyid edilmiş oldu.

Ancak haber spotumuzdaki "BSA’ya ceza kesildi" ifadesi, BSA tarafından inkar edilmeye devam edildi.

Bu konuyu netliğe kavuşturmak için Avukat M. Ali Köksal’ın İstanbul Valiliği İl Dernekler Müdürlüğü’ne verdiği 3.10.2006 ve 11.10.2006 tarihli dilekçelere cevaben, Vali Yardımcısı Fikret Kasapoğlu’nun imzasını taşıyan B.05.4.VLK.4.34.08.00-13 sayılı ve 28.12.2006 tarihli cevapta şu ifadeler yer alıyor:

"Merkezi Amerika Birleşik Devletleri’nde kurulu bulunan, Türkiye’de BSA Türkiye İnternet sitesi vasıtasıyla faaliyet gösteren ve Microsoft Turkey, Barbaros Plaza İş Merkezi, Emirhan Cd. 145 C Dikilitaş/İSTANBUL adresinde Tolunay Tomruk tarafından temsil edilen Business Software Alliance Incorporation (BSA) isimli kuruluş hakkında ilgi (a) tarihli dilekçeniz ile ilgili işlem yapılıp yapılmadığı ilgi (b) dilekçenizle sorulmuştur.

Konuyla ilgili yapılan incelemede BSA’nın, 5253 sayılı Dernekler Kanunu’nun 5. maddesine göre yabancı ülkede kurulmuş kar amacı gütmeyen kuruluş sıfatıyla Türkiye’de faaliyette bulunmak için İçişleri Bakanlığı’na 22.6.2006 tarihinde izin başvurusunda bulunduğu ve Bakanlık makamının 24.11.2006 tarihli olurlarıyla ülkemizde 5 yıl süreyle faaliyette bulunmasına izin verildiği,

Ancak; adı geçen kuruluşun izin başvuruları sonuçlanmadan Türkiye’de faaliyetlerine devam ettiği anlaşıldığından BSA’ya izin verilen tarihe kadar tespit edilen izinsiz faaliyetleriyle ilgili olarak, 5253 sayılı Dernekler Kanunu’nun 32. maddesinin (g) bendine göre, BSA Türkiye adına Tolunay Tomruk’a 549,00 YTL idari para cezası uygulandığı anlaşılmıştır."

Yani Hürriyet e.yaşam’ın BSA ve BSA’nın reklamlarına logosunu koyarak destek olan Türkiye Bilişim Derneği yönetim kurulu tarafından yalanlanmaya çalışılan haberinin doğruluğu en yetkili merciler tarafından bir kez daha tescillenmiş oldu.
Yazarın Tüm Yazıları