GeriSeyahat Bozcaada’nın 30 keyfi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Bozcaada’nın 30 keyfi

Bozcaada’nın 30 keyfi

Hafta sonu siz cüppeli-damacana-livata üçgeninde dumur yaşarken, ben dünyayı unutmak üzere Bozcaada’ya gittim. Ne Marmara, ne Avşa, ne Gökçeada... Türkiye’nin en cool adası Bozcaada.

Güzel olduğu için mi? Kat’a! Adı üstünde: Boz, çorak bir ada. Ama ne hikmetse, eli biraz kalem tutan, sanattan, felsefeden anlayan, gülmeye-eğlenmeye-sefahate düşkün kim varsa Bozcaada hayranı. Ata Demirer, Sumru Yavrucuk, Haluk Şahin, Ali Saydam, Feridun Düzağaç ilk aklıma gelenler. Bozcaada diyorlar da başka bir şey demiyorlar. Bunun birkaç nedeni var tabii. Bir kere Bozcaada Kıbrıs kadar uzak değil, Heybeli kadar da düzayak... Yemekleri, mimarisi, yerleşimi güzel; ahalisi sıcak ve tok gözlü... Halkı zengin, hayat sakin... Oturdum, adalılara, dostlarıma da danışarak Bozcaada’nın keyif rehberini hazırladım. Bakalım sizin listenizle ne kadar örtüşecek. Atladığım unuttuğum varsa bana yazın.

1. DENİZ: Adanın en meşhur plajı Habbele’ye gitmek. Burada, Bozcaada’nın tek beach club’ı Mitos’ta kazıklanmaktan vazgeçip Akvaryum Koyu’na devam etmek. Akvaryum’da hem yüzmek hem tek tek dipteki çakılları saymak.
2. MOTOR TURU: Motosiklet kiralayıp büyük ada turu yapmak. Turun yarısına gelince Ayazma’daki sahil lokantalarında mola verip, bilek kadar ada kalamarlarıyla bira keyfi yapmak.
3. AYRINTI: Evlerin, dükkânların, binaların önünde dikilip hayran hayran kapılarını seyretmek. Ada mimarisinde kapı çok önemli. Her biri birbirinden farklı bir sanat eseri gibi. Küçücük, dar ama nefis sokaklarda kaybola kaybola adanın tadına varmak.
4. ŞÜKÜR: “Allahım bu ada ne güzel, sürekli püfür püfür esiyor, rüzgâr hiç kesilmiyor” diye durup durup şükretmek.
5. SİHİR: Hediyelik eşya pazarında istiridye seslerini dinlemek. Dükkanların önlerinde istiridyeden yapılmış rüzgârgülleri asılı. En ufak bir esintide binlerce istiridye kabuğu çıngır çıngır birbirine çarpmaya başlıyor.
6. AKŞAMÜSTÜ: Bozcaada’nın en yüksek noktası Göztepe’ye (192 metre) tırmanıp, ada şarapları yudumlayarak denize ve Yunanistan’a doğru günbatımını seyretmek.
7. GEZİNTİ: Rüzgar güllerine giden güzel yolda bisiklete binmek, yürüyüş yapmak.
8. TAKINTI: Kiminle karşılaşsanız size üzüm ikram etmesi. Herkes elinde, çeşmeden yıkanmış bir poşet üzümle dolaşıyor. “Yer misin yer misin” diye paso birbirine üzüm ikram ediliyor. Bir süre sonra sinirleriniz bozuluyor, “üzüm” diyene gülmeye başlıyorsunuz.
9. LEZZET: Çiçek fırından sakızlı un kurabiyesi almak. Rizeli bu ailenin çayını, dereotlu mısır ekmeğini ve hoş sohbetini paylaşmak.
10. HÜÜÜÜP: Limon Kafe, Ada Kafe, Eski Kahve’ye burun kıvırıp Çınaraltı Kahvehanesi’nde sakızlı Türk kahvesi içmek. Bu kahve, yanında çikolata, acıbadem likörü ve bir dal Captain Black’le servis ediliyor. Kahvenin köpüğü sakızdan kaymak gibi oluyor, sanki bütün fincan sırf köpük! İç iç bitmiyor.
11. HAMAK: Ada Bacchus, Çapraz Tatil Köyü gibi lüks alternatifler de var tabii ama en güzeli iyi bir uykunun üzerine Panorama Otel’de kahvaltı etmek. Kaleden Geyikli’ye kadar 180 derece manzarası var. Kahvaltının ardından hamağa yatıp bir kaleye, bir Geyikli’ye doğru sallayarak dert-tasa unutmak.
12. İŞTAH: Kale arkasındaki Lodos Restoran’da sakızlı enginar gibi krem dö la krem yemeklerin içinden etli yaprak sarmasını bulmak, porsiyon porsiyon lezzete dalmak. Ev yemeği tadı özlediyseniz, nefis ev yemekleri yapan meşhur Çınaraltı’ndaki Çamlık Restoran’a uğramak.
13. BALIK: Adanın en yeni balıkçısı Tenedos’ta sıra balığa gelmeden mezelerle doyup şişmek.
Tenedos’un mutfağında Issız Adam filmiyle ünlenen Leblon’un aşçısı Alp Çekici var. Tahinli patlıcan, fıstıklı Girit ezme, topik ve somon karpaçyo mükemmel. Yeni açıldılar ama diğer bütün balıkçıların pabucunu dama atacak bunlar. Adanın her yerinde haşlanan böcekler bir tek Tenedos’ta ızgara servis ediliyor.
14. ALIŞVERİŞ: Çarşambaları kurulan ada pazarından zeytinyağı, likör, salamura yaprak ve diğer otlardan almak.
15. ŞARAP: Reşit Soley’in Corvus’u dışında 1925’ten beri adada var olan Talay, Çamlıbağ, Ataol gibi aile şarapçılarının tadım dükkânlarını gezmek. Hediyelik ada şarapları almak.
16. SAĞLIK: Gülerada ve Salto gibi adanın yerel aile markalarından domates reçeli gibi adaya özgü reçeller almak.
17. KEŞİF: Konaklamak için başka yer tercih ettiyseniz bile akşamüstü Ali Balcı’nın Karadut Pansiyonu’na gitmek, bahçedeki karadutun altına oturup annesi ve eşinin yaptığı yemeklerin yanında, Ali’nin dillere destan tandırından yemek.
18. KAHVALTI: Rengigül Konukevi’nin sahibi Özcan Germiyanoğlu’yla tanışmak. Dillere destan kahvaltısını tatmak, sanat galerisini gezmek, ada için yaptıklarını takdir edip, adanın dünü, bugünü, yarını hakkında fikir sahibi olmak.
19. İYİ KOMŞULUK: Senede bir kere, temmuzda manastırı gezmek, panayırı ve Ortodoks ayinini izlemek. Bu ayin ve panayıra her sene dünyanın çeşitli yerlerinden Rumlar geliyor, bazen Patrik de katılıyor.
20. BAĞBOZUMU: Eylülde bağbozumu festivaline katılmak. Bunları adadaki şarap firmaları düzenliyor, konserler falan oluyor. Bir de haziranda tadım festivali var, o daha eğlenceliymiş. Çalgılar çengiler getirtiliyor, 3 gün 3 gece eğleniliyor.
21. ŞİİR: Gazeteci Haluk Şahin’in düzenlediği Ozanın Günü şiir dinletilerine katılmak. Burada dost-ahbap edinip ertesi gün için birlikte program yapmak.
22. ÇOKSESLİLİK: Eski bir Rum evinde bulunan MHP İlçe Başkanlığı’nı görüp müstehzi müstehzi gülümsemek.
23. ASLAN SÜTÜ: Rakının tek, duble gibi kavramlarla değil gramajla verilmesi. Yani 50 gram mı 100 gram mı koyayım kadehe, diye soruyor garsonlar bir duble rakı istediğinizde.
24. İNSAN: 18 yıldır adada yaşayan Avustralyalı Lisa’nın kafesine gitmek, çıkardığı Ada Posta adlı gazeteyi okurken, putanesco soslu spagettinizi beklemek. Eğer günündeyse sizi gülmekten yerlere yatıracaktır Lisa. Ama yok bir de o gün kafası bozuksa vay halinize...
25. DUMAN: Sigara yasağının henüz ulaşmadığı bu uzak adada bu eski özgürlüğün doya doya tadını çıkarmak.
26. FLÖRT: Akşam önce Polente Kafe’ye uğrayıp, sonra Gümüş Bar’da demlenip, en son da Fuska’ya dans ve flört etmeye gitmek. Gece yarısı itibariyle adada ne kadar genç varsa toplandığı bu barda dans edip flört etmek.
27. SERSERİLİK: Gece sarhoş olup eski Salhane’den denize doğru nara atmak, ıssız iskelesinden mehtaba karşı denize işemek.
28. GÜNDOĞUMU: Geceleyin adanın en ıssız ve en ışıksız kısmı olan Ova bölgesine gidip, ister arabadan, ister üzüm bağlarının arasına yatıp yıldızları saymak, sessizlikte sohbet ederek gündoğumunu beklemek.
29. ŞANS: Lodostan feribot seferleri iptal olunca adada mahsur kalmak. Bir-iki gün daha düzelmesin diye dua etmek.
30. VEDA: Adadan dönüşte Geyikli’de kumsala masa kurdurtup ayaklarınız kumun içinde otobüs saatinin gelmesini beklemek. Adadan Çanakkale’ye feribotla geçip Geyikli’de otobüsünüze biniyorsunuz. Nedense o otobüslerin kalkış saatlerini bir türlü feribota denk getiremiyorlar, ama böylece otobüsten önce keyif yapacak bir-iki saat vaktiniz kalıyor.
False